Ekonomi Kabuktan turşu saptan sos yapın

Kabuktan turşu saptan sos yapın

29.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Otel ve restoranlarda gıda israfını engellemek için harekete geçen Tarım ve Orman Bakanlığı, “Otel, Restoran ve Diğer Toplu Tüketim Yerlerinde Gıda İsrafı İle Mücadele Kılavuzu” hazırladı.

Kabuktan turşu saptan sos yapın

MİTHAT YURDAKUL Ankara - İşletmelerde gıda israfında rol oynayan en önemli faktörlerden birisinin açık büfeler olduğu belirtilen kılavuzda, “Gıdaları küçük ve ayrı servis kaplarında servis edin. Yüksek maliyetli bazı öğeleri alakart olarak sunun. Süsleme amaçlı kullanılan gıdaları azaltmayı önerin” tavsiyelerinde bulunuldu.

Haberin Devamı

‘Çirkin sebze ve meyve’

Taslak kılavuzda, “Tariflerde ‘çirkin, şekli bozuk’ meyve-sebzelere yer verin. Özellikle öğle yemeklerinde tatlı porsiyonlarını küçültün. Aynı malzemeleri farklı yemeklerde kullanarak malzeme sayısını azaltın. Yetişkin misafir yemek başına yaklaşık 0.54 kg gıda tüketir” denildi.

Ekmek ve hamur işleri gibi gıdaları istiflemek yerine yatay olarak sergilemenin israfı azaltacağı ifade edilen kılavuzda, yeniden kullanımda gıda kalitesini korumak için, kavanozlar ve kapaklı kap gibi araçların kullanılması gerektiği belirtildi.

‘Çekirdeği kavurun’

Gıdaların değerlendirilmesiyle tasarruf edilebileceği ifade edilen kılavuzda, çeşitli örnekler de sıralanarak, “Yemeğe lezzet katmak için karpuz kabuğundan turşu yapın. Kavun çekirdeklerini kavurun. Garnitür amaçlı veya hamur işlerinde kullanın. Kopardığınız mantar sapını doğrayın ve makarna sosunda, dolma içinde, erişteli yemeklerde veya sebze ezmelerinde kullanın” denildi.