EkonomiKadın çorabının gizli patronu

Kadın çorabının gizli patronu

09.07.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kadın çorabının gizli patronu

Kadın çorabının gizli patronu

İSTANBUL Çorap Sanayii, Niso Doenyas. Bu isimler Türkiye'de pek az kişiye birşey ifade eder. Ama Parizien ya da Müjde Çorapları dendiğinde 7'den 70'e herkes tanıyacağına hiç şüphe yok. İstanbul Çorap Sanayi (İÇS) 1945'ten bu yana Türkiye'de kadın çorabına damgasını vurmuş bir kuruluş. Şirketin kurucusu Jojo Doenyas, o yıllarda naylon çorabı üretmeye başladığında, bu ürünü Türkiye'de tanıyan kadınların sayısı bir elin parmağını geçmiyordu. Bugün dünyanın tek entegre çorap üretimi tesisi olan Çerkezköy Fabrika'sında yılda 13 milyon düzine çorap üretiliyor.
Ama İÇS'nin en büyük başarısı, Türkiye'de her yaş ve gelir grubundan kadına, aynı markayı satabilmesi. Bugün Müjde markası, Türkiye'nin en ücra köylerinde de, İstanbul Akmerkez'de de satın alınan bir marka ve her 10 kadından 7'si bu markayı kullanıyor.
Şirketin şimdiye kadar kamuoyunun önüne çıkmayan patronlarından Niso Doenyas, Türkiye'deki çorap tüketiminin hala istedikleri düzeye çıkmadığını ifade ediyor. Batıda kişi başına yılda 10 - 15 adet çorap düşerken Türkiye'de bu oran 4 - 5 adet civarında. Doenyas, çalışan, eğitimli kadın sayısı ve kentleşme oranı yükseldikçe çorap tüketimi de paralel olarak arttığını anlatıyor.

Avrupa'nın en büyük üçüncü çorap üreticisi olan İCS'nin yakın gelecekte, Müjde'yi bir dünya markası haline getirmek için girişimi olmayacak. Şu anda yarı mamul naylon iplik alanında ICS - Yarn markasıyla dünyada en tanınmış 8 firmadan biri. Bu alanda yıllık ihracatları 45 milyon dolar.
Müjde'yi neden uluslararası marka haline getirmediklerini Doenyas şöyle açıklıyor; "Bu sektörde özellikle İtalyanlar'ın egemenliğini kırmak çok zor. Zorluğu bir yana büyük paralar gerektiriyor. Böyle bir işe girişirsek bu, maliyetleri arttırır. Oysa biz dünya kalitesinde ürettiğimiz çorapları, dünyanın en ucuz fiyatlarıyla satıyoruz."
Doenyas, İCS'nin öncelikli hedeflerini ise şöyle anlatıyor; "Ürünlerimizin çeşidi 15'e çıkacak. Kadınları çorap seçimi ve kullanımı konusunda bilinçlendirmek ve tüketimi arttırmak için faaliyetlerimiz olacak. Gelecek yıl da ihracatta 50 milyon doları aşmak istiyoruz. Bir süre önce piyasadan kaldırdığımız Parisien markasını ise canlandırıp, üst gelir grubuna hitap eden bir marka haline getireceğiz."