Ekonomi Kadın girişimcilere hibe desteği

Kadın girişimcilere hibe desteği

30.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülen “Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi”nin (WomenUp) tanıtım toplantısı düzenlendi. SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Savaş Alıç, projenin temel amacının kadın girişimciliğini ve kayıtlı kadın istihdamını artırmak olduğunu belirterek, “4 bin kontenjanımızdan bugün itibarıyla 2 bin 500 başvuruyu kesin kayda almış durumdayız. Hedefimiz, 4 bin işveren kadının 4 bin kadın çalışanı işe alması” diye konuştu.

Kadın girişimcilere hibe desteği

 

Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülen “Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi”nin (WomenUp) tanıtım toplantısına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Adnan Ertem’in yanı sıra Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Büyükelçi Nikolas Meyer-Landrut ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Cevdet Ceylan katıldı.

Haberin Devamı

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun proje için 2019 yılında müracaat ettiğini hatırlatan Bakan Yardımcısı Ertem, “Pandeminin de bu esnada yaşanmış olması vesilesiyle bu projenin daha güzel sonuçlar doğuracağına inanıyorum. Çünkü pandemi etkisiyle bütün istihdam alanı etkilendi ve bundan da daha fazla kadınlarımız etkilendiler. Çünkü ne kadar itiraz etsek de, var olan bir gerçek var, o da erkek nüfusun hem işveren noktasında hem de çalışma noktasında kadınlara nazaran daha avantajlı ve daha fırsat sahibi olduğuyla alakalı bir realite. Bunu gözardı etmemiz mümkün değil. O nedenle de pandemide kadınlar daha çok etkilendi. Bu açığı gidermek noktasında hem kadın işverenlerimiz ve hem de kadın çalışanlarımız noktasında bu fırsat eşitliğini sağlamakla alakalı olarak 2019 yılında yapmış olduğumuz proje müracaatımız olumlu neticelendi, Avrupa Birliği nezdinde. Bugün de geçtiğimiz yıl uygulamaya başlayacaktık ama pandeminin olumsuz sonuçlarını giderme noktasında biraz beklendi ve bu sene bunun uygulamasını başlattık. 2 bin 500 rakamı fena bir rakam değil ama gönül isterdi ki bugün 4 bin rakamını yakalamış olsaydık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ertem, projenin 29,5 milyon Euroluk bütçesinin 25 milyon Euro’sunun Avrupa Birliği, 4,5 milyon Eurosunun ise milli bütçeden karşılanacağını belirterek projenin tamamlanmasının ardından da istihdam üzerindeki olumlu etkisini görmek istediklerini belirtti.

Kadın girişimcilere destek

Pandemi koşullarının tüm hayatla birlikte kadınların çalışma hayatlarında da olumsuz etkiler bıraktığını ifade eden Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Büyükelçi Nikolas Meyer-Landrut ise, “Pandemi koşulları, temel itibariyle bütün yaşam alanlarına olumsuz etkilerken kadınlara da belki çalışma hayatları açısından eşitsiz bir takım hususlara maruz kalabilme durumu oluşturdu. Bu çerçevede sadece kadınlar olarak değil bütün toplumlar olarak aslında olumsuz etkilemeler söz konusu oldu. Avrupa’da birçok kadın daha fazla iş fırsatına erişiyor. Belki iş hayatında yüzdeye vurduğunuz zaman kadınların sayısı çok düşük kalıyor. Bu, çok kabul edilebilir bir şey değil. Bu sebeple istihdamda buradaki cinsiyet farkını daha fazla düşürmek gerekiyor. Bu çerçevede kadın istihdamını, kadın girişimcileri destekleyerek artırmak gerekiyor. 2020-2025 yılları arası süreç için son 10 yıl içerisinde yeni bir toplumsal cinsiyet eşitliği stratejisi belirledik. Burada da kadın girişimcilerin desteklenmesi söz konusu. Türkiye’de de biz kadın girişimcileri ve istihdamını 20 yıldan fazla süredir çeşitli projelerle destekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

Hedef 4 bin kadın

SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Savaş Alıç da projenin temel amacının kadın girişimciliğini ve kayıtlı kadın istihdamını artırmak olduğunu belirterek, “Şubat ayındaki ilk tanıtımının ardından projeye başvuruları almaya başladık. 4 bin kontenjanımızdan bugün itibarıyla 2 bin 500 başvuruyu kesin kayda almış durumdayız. Hedefimiz, 4 bin işveren kadının 4 bin kadın çalışanı işe alması. Bu tanıtım vesilesiyle başvuru sayısının artacağını ve projenin başarılı şekilde neticeleneceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

2024’te tamamlanacak

“Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi” kapsamında İstanbul’da bin, Ankara’da 900, Aydın’da 400, Denizli’de 400, Samsun’da 500, Şanlıurfa’da 400 ve Kahramanmaraş’ta 400 olmak üzere toplamda 4 bin kadın işveren ve bu işletmelerin işe aldığı 4 bin kadın işçi projeden fayda sağlayacak. Projeye, 5 Mart 2012’den sonra kurulan, kadın işverenlerin açtığı genç işletmelerden en fazla dokuz işçi kapasitesi olan ve ilave işçi olarak kadın sigortalı alan işverenler başvurabilecek. Projenin, 20 ayı mali destek ödemeleri kapsamında olmak üzere 32 ay süreyle uygulanması ve 2024 Ocak itibarıyla tamamlanması planlanıyor.

Türkiye Kadın Liderlik Girişimi başladı

Marriott International, “Kadın Liderlik Girişimi” programını Türkiye lansmanı ile Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da genişletmeye devam ediyor. Girişim, yüksek potansiyele sahip kadın liderleri kariyerlerinin bir sonraki aşamasına hazırlamak için onlara özel bir kişisel gelişim programı sağlıyor.

Haberin Devamı

Etkinliğe katılanlar, bir kadın lider olarak etki yaratmaya, güçlü yönlerini belirlemeye ve liderlik varlığını oluşturmaya odaklanan bir dizi oturuma katıldı. Servotel’in ortağı Ayla Heyfegil ve Tabanlıoğlu Mimarlık’ın ortağı Melkan Gürsel, Türkiye’de Kadın Liderliği konulu panelde liderlik tecrübelerini paylaşarak katılımcılara ilham verdi.İlerleyen zamanlarda katılımcılar, özel bir mentorun rehberliğinde kendi bireysel gelişim planlarını oluşturacaklar. Ayrıca networking fırsatlarına, eCornell kurslarına erişim fırsatına sahip olacaklar ve bir dizi tartışma ve sohbet oturumuna katılacak ilham verici konuk konuşmacıları dinleyebilecekler.

Marriott International Avrupa, Orta Doğu ve Afrika İnsan Kaynakları Başkanı Francisca Martinez, “Marriott International, kadınların ilerlemesini desteklemeye ve şirketteki kadın liderlerin varlığını artırmaya kararlıdır. Liderlik geliştirme çabalarımızın bir parçası olarak, Türkiye’de Kadın Liderlik Girişimi’ni başlatmaktan heyecan duyuyor ve yeni nesil kadın liderlere destek olmayı dört gözle bekliyoruz” dedi.