19.10.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:
GÜRKAN AKGÜNEŞ İzmir - Bursa’da ekinezya çiçeği üreten kadın çiftçilerin yakaladıkları büyük başarı, İzmir Menemen’de aynısefa projesine ilham oldu. Kadınların kurduğu Menemen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 4 dönümlük aynısefa bahçesinden ilk hasadı alarak, kurutulan çiçekleri kadınlar için gelire dönüştürdü.
ABC Deterjan’ın ‘Yerli Yerinde’ projesine katılarak maddi destek alan 10 kadın çöplerle kaplı yıllardır ekilmeyen tarlaya, 20 bin aynısefa fidesi dikti. Geleneksel tıp uygulamaları ve kozmetikte kullanılan aynısefa bitkisinin fidelerinden ilk etapta 150 kilogram çiçek elde edildi. Bu çiçekleri kurutarak aktarlara satmaya hazırlanan kadınlar, proje kapsamında eski köy okulundan dönüştürülen üretim merkezinde de tarhanadan erişteye, salçadan incir topuna birçok gıda ürünü imal etmeye başladılar. Menemen İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün de destek verdiği projede, üretim tesisindeki kurutma makineleriyle Emiralem bölgesinde yetişen meyve ve sebzeler de kurutularak ürüne dönüştürülmesi hedefleniyor.
Kooperatif üyesi 20 kadın için yıllık 1 milyona varan bir değer yaratılmasını amaçladıklarını belirten ABC Deterjan Pazarlama Direktörü Deniz Özyer, projeye topluma karşı sorumluluk hissiyle başladıklarını ve 4 yılda 250 kadına sürdürülebilir bir gelir sağlama imkanı bulduklarını anlattı.
‘Ellerimizle temizledik’
Menemen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yeşim Sever de, çöp içindeki atıl bir araziyi tarıma kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “20 kadın oraları tek tek elimizle temizledik. Sadece 1,5 ay araziyle uğraştık. Kadınların gücünün bir mezbeleliği çiçek bahçesine dönüştürebileceğini herkese gösterdik. Üretim merkezimiz de bizim için çatı oldu. Artık 20 kadın burada hem hayatı hem de ekmeğimizi paylaşacağız. Salçamızı, eriştemizi, kabak reçelimizi birlikte üretip satacağız. Aynısefa çiçeklerimizi kurutup aktarlara vereceğiz. Bize katılmak isteyen çok kadın var. Ürün çeşitliliğimiz arttıkça onları da aramıza katacağız ve 50 kadına ulaşacağız. Üreten ve eğiten kadınlar olmaktan gurur ve onur duyuyoruz” dedi.
Kazanç ve sosyalleşme
Doğa Köyü’nde yaşayan Nurcan Alkış, kooperatif ortağı olduktan sonra düzenli bir gelire sahip olmuş. Önceden kendi arazisi olmadığı için yevmiyeli ıspanak ve domates toplamaya gidermiş. “Ama o iş hem zor hem de sürekli değildi” diyor. Kooperatife birlikte kazandığı parayı askerde olan oğluna gönderiyormuş. İki oğlundan bir üniversitede diğeri lisede okuyan Dilek Tonay da, ev hanımıyken iş güç sahibi olmanın sevincini yaşıyormuş. Kooperatifle hem para kazanıp çocuklarına maddi destek sağladığını hem de sosyalleştiğini anlatan Tonay, kooperatifin pandemiden sonra kendilerine çok iyi bir arkadaşlık ortamı kazandırdığını söylüyor.
Safran, taflan, ekinezya, aynısefa
‘Yerli Yerinde’ projesi ilk olarak Osmaniye’nin Bahçe ilçesinde yeşerdi. Orada kadınların kurduğu Safran bahçesinden bugün 1 kiloya yakın safran elde edildiğini belirten ABC yetkilileri, Ekiznezya projesinin hayata geçtiği Karacabey Dağkadı Üreten Kadınlar Koopertifi’nin de ekinezya çayının yanı sıra, yaptıkları üretimle 1 yılda 1 milyon 250 bin liraya varan bir gelir elde ettikleri bilgisini paylaştı. Ordu’da yine kadınlar taflan bitkisini ve kuru meyveleri gelire dönüştürüyormuş.