EkonomiKahve pazarında üçlü ittifak hâkimiyeti

Kahve pazarında üçlü ittifak hâkimiyeti

23.03.2008 - 00:43 | Son Güncellenme:

Hazır kahve, krema ve şekerin birleşiminden oluşan 3'ü bir aradalar, raflardaki yerini henüz altı yıl önce almasına rağmen pazarın yüzde 57'sine hâkim oldu. Üçlü ittifak şimdi de yeni aromalarla pazardan daha fazla pay alma çabasında

Kahve pazarında üçlü ittifak hâkimiyeti

Gündelik yaşamda zamanla yarışan kahve tutkunlarına pratik çözümler sunan 3'ü bir aradalar, klasik ve golddan oluşan hazır kahve pazarında 'hepsi bir arada' furyası estiriyor. Hazır kahve, krema ve şekerin yer aldığı karışımlar; vanilya, fındık, çikolata, badem ve karamel gibi aromalarla da damak tadında keşfe çıkıyor. Firmalar 3'lü karışımlardan şekeri çıkararak 2'si bir arada karışımlı seçenekler de sunuyor. Türkiye'de sadece 6 yıllık bir geçmişe sahip olan karışımların 310 milyon YTL'lik hazır kahve pazarından aldığı pay son üç yılda yüzde 68 oranında artarak yüzde 57'ye ulaştı.
Pazardan, diğer çözülebilir kahveler yüzde 27, Türk kahvesi ise yüzde 16 pay alıyor. Özellikle gençleri damak tadından yakalamaya çalışan 3'ü bir aradaların farklı tat arayışları aromalı karışımların payını da hızla artırıyor. Karışımların yüzde 70'i klasik ve golddan oluşurken 2 yıllık bir geçmişe sahip olan aromalı karışımların payı yüzde 30'u buluyor. 

Haberin Devamı

İkincilik savaşı
Nescafe'nin yüzde 67 oranıyla liderliği elinde bulundurduğu pazarda ikincilik yarışı Ülker'in Cafe Crown'u ile Kraft Gıda'nın Jacobs'u arasında. Çıkardıkları yeni tatlarla ikinciliğe oynayan bu iki marka, pazardan yüzde 20'ye yakın pay alabilmek için aralarında savaşıyor. Cafe Crown, cappucino ve çikolatalı çeşitleriyle filtre kahvede yüzde 95'lik pazar payına sahip olan Jacobs'u alt etmeye çalışıyor. Jacobs ise fındıklı ve çikolatalı karışımlarıyla gençliğe ulaşmanın yollarını arıyor. Geçen yıl Türkiye'ye giren Food Empire'nin MacCoffee'si de pazarda üçüncü oyuncu olarak yer alıyor.

Aromasever gençler
Nüfusun büyük çoğunluğunun çay tiryakisi olduğu Türkiye'de kahve pazarını 3'ü bir aradaların büyüttüğüne dikkat çeken Kraft Türkiye'den Sorumlu Pazarlama Müdürü Sibel Raif şu bilgileri verdi:
"Hesaplı fiyatları ve kolay hazırlanmaları nedeniyle bu ürünlere talep artıyor. Özellikle gençler tarafından aromalı çeşitlere karşı büyük bir ilgi var. Gençler yeni tatlara çok açık, aromalı tatlara sahip çıktılar. Kahvede rota artık 3'ü bir aradalara yönelik. Hedef kitle ise genç nesil."

Haberin Devamı

Lider yine klasik kahve
Nescafe'nin ilk kez 2002 yılında pazara sunduğu kahve karışımlarıyla temelleri atılan 3'ü bir aradalar, pazar içinde yeni bir pazar yaratarak büyümede sınır tanımıyor. Son 6 yılda pazarın yüzde 153 büyümesini sağlayan karışımlar, 1 fincanlık poşetlerde dev kavanozlarla giriştiği mücadelede aromalı tatları silah olarak kullanıyor. Yine de klasik kahveli karışımların pazardaki liderliği sürüyor.

Hepsi aynı çekirdekten
Bugün 50'den fazla ülkede yetiştirilen kahve bitkisi soğuğa ve dona karşı oldukça dayanıksız. Hazır kahve, filtre kahve, Türk kahvesi ve espresso gibi çeşitleri olan kahvenin sadece iki farklı bitkisi var: Arabica ve Robusta. 100 yıldan fazla ürün verebilen bu bitkilerin çekirdekleri, karıştırma ve kavurma işlemlerinden geçerek farklı kahveler elde ediliyor. Kahvede çeşitlilik yaratan tek etken ise kahve çekirdeklerinin farklı usullerle işlenmesi.

Haberin Devamı

Kahvenin öyküsü
Kahvenin tarihi, bundan 1000 yıl öncesine dayanıyor. Etiyopya’da çobanlık yapan Kaldi, sürüsündeki yaşlı keçilerin yabani kirazları yedikleri zaman genç keçiler gibi davranmaya başladıklarını fark eder. (Kahve; meyvesi, büyüklüğü, şekli ve rengindeki benzerlikler nedeniyle 'kahve kirazı' olarak da adlandırılıyor) Bunu duyan yerel kilisenin baş keşişi, olayı araştırmaya karar verir. Bu yabani kirazları demleyerek diğer keşişlere içirir ve saatler süren uzun dua ayinlerinde bu keşişlerin ayakta kalabildiklerini görür.
15'inci yüzyılda ise Arabistan'da kahve ağaçları yetiştirilmeye başlanır. Kahveyi Kızıl Deniz'deki Moka'ya ihraç eden çiftçiler ve Mekke'ye hac için gelenler tarafından Kahire ve İstanbul'a kadar yayılmasından kısa bir süre sonra kahvenin ünü Avrupa'ya kadar uzanır. Viyana ve Paris'te yüzlerce kahve evi açılır. Sonraki yüzyıllarda özellikle endüstriyel devrimle birlikte kahve paketlenerek tüm dünyada satılmaya başlanır.

Kişi başına kahve tüketimi
Türkiye        200 gram
Avrupa       3 kilogram
Amerika    5 kilogram

Haberin Devamı

Fincandan sonra kâsede
Pratik olmasından dolayı tercih edilen 3'ü bir aradalar, tatlı yapımında da kullanılıyor. Bir fincanlık karışımlara eklenen malzemelerle yapılan tatlılar günlük yaşamda oldukça popüler. Hatta Cafe Crown, internet sitesinde bu tatlıların tariflerine yer veriyor. Tatlılarda klasik karışımlar kullanılabildiği gibi aromalılar da kullanılıyor. 

3’ü bir aradalı Mocha Sufle
Malzemeler:
150 mililitre süt
3 yemek kaşığı Cafe Crown Classic
2 yemek kaşığı yağ
25 gram un
25 gram bitter çikolata
3 yumurta sarısı
4 yumurta beyazı

Yapılışı:
Sütü Cafe Crown Classic ile kaynatın ve birkaç dakika soğutun. Yağı eritip, unu katın ve karıştırın. Kısık ateşte ılık sütü ekleyerek, iyice karışana kadar çırpın. Çikolatayı parçalayıp ekleyin, eriyene kadar ateşin üzerinde karıştırın. Yavaşta ateşten alın. Yumurta sarılarını ekleyin ve hızla çırpın. Bu aşamada karışımı birkaç saat bekletebilirsiniz. Sunmadan önce, yumurtaların beyazlarını bir tutam tuz kabarana kadar çırpın. Önceki karışıma yavaşça karıştırın. İyice yağlanmış, 1.5 litrelik sufle kabına boşaltın.
200 dereceye kadar ısıtılmış fırına koyun ve yarım saat ısıtın. Hemen sunun.