Ekonomi Kamu bankalarına 3.7 milyar Euro'luk zırh

Kamu bankalarına 3.7 milyar Euro'luk zırh

23.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanlığı kamu bankalarının sermayesini güçlendirmek için 3.3 milyar euro, katılım bankaları için 400 milyon euro Devlet İç Borçlanma Senedi ihraç edileceğini açıkladı

Kamu bankalarına 3.7 milyar Euroluk zırh

Kamu bankalarının sermaye yapılarının güçlendirilmesi için 3.3 milyar euro, katılım bankaları için de 400 milyon euro tutarında Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ihraç edilecek.

Haberin Devamı

10 Nisan’da ‘Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları’nda bankacılık sektörünün sermayesinin güçlendirileceği duyurulmuştu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

Kamu bankalarına 3.7 milyar Euroluk zırh
“Bu çerçevede, kamu bankalarının sermaye yapılarının güçlendirilmesi amacıyla 24 Nisan 2019 valör tarihli olmak üzere net 3.3 milyar euro tutarında, 5 yıl vadeli, yıllık yüzde 4.61 faizli, kuponsuz Devlet iç borçlanma senedi; kamu sermayeli katılım bankalarının sermaye yapılarının güçlendirilmesi amacıyla nominal 400 milyon euro tutarında 5 yıl vadeli, faiz ödemesiz Devlet iç borçlanma senedi ihraç edilecek.”

Varlık Fonu devrede

Bu süreçte, Türkiye Varlık Fonu (TVF) tarafından finansal piyasalarda iyileşme ve derinleşmeyi destekleme misyonu doğrultusunda TVF Piyasa İstikrar ve Denge Fonu’nun aracı rolü üstlendiği de belirtildi. Açıklama şöyle devam etti:
“Bakanlığımız tarafından yukarıda özellikleri verilen ikrazen özel tertip DİBS’ler Piyasa İstikrar ve Denge Fonu’na (PİDF) ihraç edilecektir. PİDF, DİBS’leri Kamu Bankalarına satarak nakit kaynak oluşturacak, sonrasında nakit kaynağı kamu bankaları tarafından ihraç edilecek sermaye benzeri tahvillerin satın alınması amacıyla veya sermaye benzeri kredi kullandırılması amacıyla kullanacak.

Haberin Devamı

İkrazen ihraç edilecek DİBS’lerin karşılığında Hazine alacağı oluşacak, bununla ilgili Piyasa İstikrar ve Denge Fonu ile Bakanlığımız arasında ikraz sözleşmesi düzenlenecektir.”

Kamu bankalarına 3.7 milyar Euroluk zırh

‘Söz verdiğimiz politikaları hayata geçiriyoruz’

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Bakanlık’tan duyurulan Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ihracına ilişkin, Twitter hesabı üzerinden değerlendirmede bulundu. Yapısal Dönüşüm Adımları ile söz verdikleri politikaları hayata geçirdiklerini kaydeden Albayrak, “Kamu bankalarımıza, sermayelerini güçlendirmek için 3.7 milyar euro ikrazen DİBS verilmesi sürecini tamamladık. Ekonomimizi arzu ettiğimiz seviyeye taşımak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz” mesajını
paylaştı. AA