Ekonomi Kamu bankası çalışanı emekli olmak istemedi

Kamu bankası çalışanı emekli olmak istemedi

28.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ziraat, Halk ve Emlak bankalarında çalışanlara yapılan ankette beklenen sonuç alınamadı. Çalışanların yalnızca yüzde 1'i emeklilik önerisini kabul etti

Kamu bankası çalışanı emekli olmak istemedi

Kamu bankası çalışanı emekli olmak istemedi

Ziraat, Halk ve Emlak bankalarında çalışanlara yapılan ankette beklenen sonuç alınamadı. Çalışanların yalnızca yüzde 1'i emeklilik önerisini kabul etti

Kamu bankası çalışanı emekli olmak istemedi
ZÜLFİKAR DOĞAN Ankara

IMF'ye verilen ek niyet mektubunun "olmazsa olmaz" koşulları arasında yer alan, Dünya Bankası'nın da mali sektör kredisinin endekslendiği, kamu bankalarının özerkleştirilmesi ve özelleştirilmesi çalışmaları öncelikle üç bankanın "kendi içinde" başlatıldı. Ziraat Bankası'nda emekli olacakları belirlemek için anket uygulandı. Ancak emeklilikte hedeflenen sayıya ulaşılamadı.

Önce Ziraat ve Halk
TBMM'den geçirilen yasanın yürürlüğe girmesiyle Bakanlar Kurulu, Ziraat, Emlak ve Halk Bankaları için "Yeniden yapılandırma kurulları" oluşumu yönünde kararnameleri yayımladı. Öte yandan kurulların oluşumu ile birlikte üç bankada da özellikle çalışanlar arasında heyecan yoğunlaşırken, en süratli çalışmalar Ziraat ve Halk Bankası'nda başlatıldı.

İş riski uyarısı
Bu bankaların personeli arasında, özerkleşme ve özelleşme aşamasında "özel hukuk hükümlerine ve Türk Ticaret Yasasına" tabi yeni bir yapılanmanın ortaya çıkacağı, dolayısıyla "iş riskinin" gündeme gelebileceği endişesi yaşanırken; Ziraat Bankası, emekli olmak isteyen personele haklarının hemen ödenmesi suretiyle emeklilik işlemlerinin yapılması için hazırlıklarını sürdürüyor. Ancak, Ziraat Bankası'nda personel arasında yapılan anketlerde ve soru formlarında da, ayrılmak isteyenlerin beklenenin çok altında olduğu ortaya çıktı.

70 bin personel var
40 binin üzerinde personel ile en yoğun istihdama sahip Ziraat Bankası, emeklilik çağrısına, 10 binin üzerinde ve asgari yüzde 25 olumlu yanıt beklerken, bu sayının 1600 düzeyinde kaldığı belirtiliyor. Halk ve Emlak Bankalarında da "emekliliğe çağrı" girişimlerine Ziraat'tekine benzer yanıtların alındığı kaydediliyor.
Özerkleşme - özelleşme aşaması öncesinde ilk aşamada personel sayısında azaltma planlayan üç bankada toplam çalışan sayısının 70 binin üzerinde olduğu belirtiliyor.

İmza ambargosundan korkuluyor
Son anda Dünya Bankası'nın müdahalesi ile yasaya konulan düzenleme, üç bankanın da patronunun Hazine Müsteşarlığı olduğu hükmünü içerirken, bankaların bağlı oldukları Bakanların müdahalelerinin buna rağmen önlenemeyeceği kaygısı Hazine'de egemen.
Hazine Müsteşarlığı, yeniden yapılandırma kurulu kararlarının sonuçta yine Bakanlar Kurulu onayına tabi olmasının "imza ambargosu" ile delinebileceği endişesini taşıyor. Kurullarda üç bankanın da kendi yönetimleriyle temsil edilmesi, yine özerkleşme - özelleşme çalışmalarının "içeriden darbe yiyeceği" kaygısına yol açıyor. Bu arada her üç bankada da başta "bireysel bankacılık" birimlerinin güçlendirilmesi, ticari bankacılık seksiyonlarının öne çıkartılması için bünye içinde, yeniden yapılanma ve organizasyon çalışmalarının hızlandırıldığı belirtildi. Bu konuda hazırlıklarını tamamlamış bulunan Halk ve Ziraat Bankalarının, geniş çaplı yeni düzenlemelere gittikleri öğrenildi.



EKONOMİ






































Yazarlar