Ekonomi Kamu işletmesinden kamuoyu için rapor

Kamu işletmesinden kamuoyu için rapor

10.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kamu işletmeleri, hazırlamakla yükümlü oldukları tabloları, belirlenen iş takvimine uygun gönderecek. İşletmelerce gönderilen veriler, kamu işletmeleri raporuyla kamuoyuna duyurulacak. Kamu bankaları da düzenleme kapsamında.

Kamu işletmesinden kamuoyu için rapor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, “Kamu İşletmelerinin Faaliyetlerinin İzlenmesi ve Raporlanmasına Dair Tebliğ”i Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, kamu sektöründe şeffaflığın ve hesap verilebilirliğin artırılmasını teminen, kamu işletmelerinin faaliyetlerini etkin şekilde izleyerek mali ve mali olmayan verilerinin toplanmasına ve raporlanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Tebliğ, sermayesinin yarısından fazlası kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan veya faaliyet alanı itibarıyla ticari nitelik taşıyıp Sayıştay tarafından denetlenen işletmeleri kapsıyor. Buna göre kamu işletmeleri, tabi oldukları mevzuata göre hazırlamakla yükümlü oldukları bilanço, gelir, sermaye bilgileri, yatırım ve finansman gerçekleşme gibi mali tablolar ile personel ve yönetici profili, istihdam maliyetleri ve sözleşmeli personel gibi mali olmayan tabloları belirlenen iş takvimine uygun zamanında gönderecek.

Analizler olacak

İşletmelerce yıl sonuna ilişkin gönderilen veriler, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından her yıl en geç 31 Ekim itibarıyla yayımlanacak kamu işletmeleri raporuyla kamuoyuna duyurulacak.

Raporda, mali ve mali olmayan verilerin yanı sıra işletmelere ilişkin yıl içinde meydana gelen gelişmelere ve sektörel analizlere de yer verilecek. Şeffaflığın sağlanması için kamu işletmeleri kendilerine ait ayrı bir internet sayfası oluşturacak.