Ekonomi Kanal İstanbul tam gaz devam ediyor

Kanal İstanbul tam gaz devam ediyor

16.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bakan Kurum, Kanal İstanbul çalışmalarının hızla sürdüğünü, ihale uygulaması netleşince süreci Ulaştırma Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yürüteceklerini söyledi.

Kanal İstanbul tam gaz devam ediyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Bolu’da düzenlenen “İmar Kanunu Kapsamında İmar Barışı ve Kentsel Dönüşüm” toplantısına katılarak, çevre ve şehircilik alanındaki çalışmaların uygulama sürecini anlattı.

Haberin Devamı

100 günlük eylem planı içerisinde de yer alan Kanal İstanbul projesinin bakanlık için en önemli proje olduğuna dikkat çeken Bakan Kurum, “Bu manada taşınmazların devrini yapıp İstanbul’da, Marmara’yı Karadeniz’e bağlayan 43 kilometre uzunluğundaki Kanal İstanbul Projesi için 1/100.000 ölçekli planlar, akabinde alt ölçekli planları yapıp uygulamanın, ihale uygulamasının netleşmesine müteakip süreci Bakanlığımız, Ulaştırma Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütecek. Aslolan bizim buradaki görevimiz arazileri, TOKİ üzerinden uygulayıcı kuruluşa bir şekilde planlayıp sürecini yürütmek.

Bu da İstanbul için önemli bir proje olacak” diye konuştu.

Lojmanlar satılıyor

Kurum, kentsel dönüşüm uygulamalarıyla ilgili verdiği bilgilerde ise, bu kapsamda 17 bin konutu tamamlayacaklarını belirterek, “16 bin konutun temelini atacağız ve 18 bin 750 konut için de dönüşüm çalışmalarına başlayacağız. Diğer taraftan kamu konutlarının ekonomiye kazandırılması işi var. Bu da süreç için hem atıl diyeceğimiz, artık yıllardır konuştuğumuz lojmanların da satımını ilk etapta 5 bin, toplamda 50 bin olmak üzere lojmanların da satışını süreç içerisinde gerçekleştireceğiz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Kanal İstanbul tam gaz devam ediyor

TOKİ’ye devir

Kurum, kamu kurumlarına tahsis edilen arazilerin değerlendirilmesi konusunun da öncelikli planları içinde olduğunu anlatarak, bunun da sürecini hemen hemen her ilde başlattıklarını, TOKİ’ye yaklaşık 3 milyon metrekareye yakın arazi devri gerçekleştirdiklerini aktardı.

‘13 milyon kilometrekare ekonomiye kazandırılacak’

Ekonomiye kazandırmak amacıyla 13 milyon kilometrekare tescil harici alanı tescilleyeceklerine değinen Kurum, şunları söyledi:

“40 bin konut ve iş yeri hizmet binasının tamamlanması işimiz var. Diğer taraftan şehit aileleriyle harp vazife malulleri, dul, emekli ve yetimler için yine TOKİ projeleri devam ediyor. Bu süreçte de yine projelerimiz devam edecek. Bizim olmazsa olmaz projelerimiz bir kere yapılacak ama gereksiz görülecek işler varsa bunları da durdurmasını bileceğiz. Belediye başkanlarımızın da bu noktada işlerini gözden geçirmesinde fayda olduğunu düşünüyorum. Yine dar gelirli vatandaşlarımız için 15 bin 500 konutun satışı ve planını yaklaşık 15 bin 500 konutun da ihale sürecini yürütüyor olacağız.”

Haberin Devamı

Emlak Bankası geliyor

Kurum, planlı sanayi yatırım alanları yapacaklarını da belirtirken, “6 ilde sanayiyle ilgili dönüşüm projelerimiz olacak. Hem İlbank bunu birkaç yerde başlatıyor. TOKİ de zaten sahada ve fiilen projeleri var. Bu da şehirlerdeki sanayilerimiz için önemli bir çalışma olacak” dedi.

Bakan Kurum yıl sonuna kadar Emlak Bankası’nın kuruluş sürecini tamamlayacaklarını da söyledi.

Mekansal plan çıkarılıyor

Tüm valiliklere ulusal mekansal planların çıkarılması talimatı verdiklerini söyleyen Bakan Kurum, “Bunu başlatmamız çok önemli. Artık, bu yolu buradan mı yapmalıydık, bu fabrikayı buraya mı koymalıydık gibi konuları söylemiyor olduğumuz sürece girmeliyiz” dedi.