Ekonomi "Kanal İstanbul’dan yılda 5 milyar dolar bekleniyor"

"Kanal İstanbul’dan yılda 5 milyar dolar bekleniyor"

14.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, “Hesaplarımıza göre Kanal İstanbul’dan geçecek gemilerden alacağımız para asgari yıllık net 1 milyar dolar civarında. 68 bin kapasiteli kanaldan 50 bin gemi geçtiğinde yıllık 5 milyar dolar gelirimiz olacak. 2025 sonu, 2026’da bitirmiş olacağız” dedi.

Kanal İstanbul’dan yılda 5 milyar dolar bekleniyor

AA Editör Masası’nda açıklamalarda bulunan Turhan, İstanbul Boğazı’nın vatandaşlarca sabah ve akşam saatlerinde yoğun olarak kullanıldığını, Boğaz turunun da yoğunluk yarattığını belirterek, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

‘2026’da bitiririz’

“Böyle bir ortamda, giderek artan ticari taşımacılıkla Boğaz’ın deniz trafiği için dünyanın en riskli geçiş yollarından biri olması İstanbul Boğazı’nda yaşayan insanların hayatını tehdit ediyor. Boğaz ve çevresinde yaşayan insanların hayatı risk altında. İstanbulluyu, İstanbul’da yaşayan herkesi korumak için oturup dua etmek yeterli değil, tedbir alınması gerekiyor.”

Turhan, “Buradaki maksadımız ‘deli dumrul muhasebesi’ yapmak değil. Benim köprümden geçersen 1 dolar geçmezsen 2 dolar gibi niyetimiz yok. Kanal İstanbul’dan güvenli şekilde günde 185 gemi geçirebileceğiz. Şu anda İstanbul Boğazı’ndan 118-125 gemi geçirebiliyoruz” dedi.

Kanal İstanbul’dan faydalanacak kişilerden “makul” ölçüde ücret alınacağını bildiren Turhan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Hesabmıza göre Kanal İstanbul’dan geçecek gemilerden alacağımız para asgari yıllık net 1 milyar dolar civarı. Kanaldan 2035’te geçen araç sayısı 50 bini bulacak. 68 bin kapasiteli kanaldan 50 bin gemi geçtiğinde yıllık 5 milyar dolar gelir olacak. 2020’de kazmayı vurursak, önce köprü ve yollardan başlayacağız. Sonra projeyi 6 yılda tamamlamış olacağız. 2025 sonu, 2026’da bitirmiş olacağız.”

‘Tenzilatla 12 milyar $’a ihale ederiz’

Kanal İstanbul etrafındaki arazilerin yaklaşık yüzde 40’ının kamuya ait olduğunu belirten Turhan, “Projeyle arazilerin şu andaki değeri belki de 10 katına çıkacak. Bu kanalın etrafındaki şehircilik projelerinden de elde edilecek gelirden en fazla faydalanacak olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Arnavutköy Belediyesi, Küçükçekmece Belediyesi, Başakşehir Belediyesi ve bir miktar da Esenyurt Belediyesi” diye konuştu.

Kanal İstanbul’dan 20 yılda yaklaşık 60 milyar dolar gelir beklediklerini anlatan Turhan, “Bugünkü rakamlarla 15 milyar dolarlık projeyi, yüzde 20 - 25 tenzilatla bugün 12 milyar dolara ihale ederiz. 15 milyar yatırım, 60 milyar dolar dönüşüm. İç karlılık oranı yüzde 15 olan proje” dedi.