Ekonomi Kapıdan döndü!

Kapıdan döndü!

06.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Muğla’nın ilçelerinde günlerdir süren orman yangını, önceki gece, Türkiye’nin en büyük termik santrallerinden Kemerköy’ü tehdit etti. Santral sahasına giren alevler 11 saatte söndürüldü. Hasar tespiti yapılıyor

Kapıdan döndü

Mithat Yurdakul - Ankara / Muğla’nın Milas ilçesinde alevlerin sıçraması nedeniyle tahliye edilen Kemerköy Termik Santrali’nde yangın, 11 saatin ardından dün sabah etkisini kaybetti. Yangının ardından tesisin santral tarafının hasar görmediği, şalt sahasının bir kısmının ise yangından etkilendiği kaydedildi. Yangının söndürülmesinin ardından santralde hasar tespit çalışmasına geçildi. Hasar tespitinin ardından bakım ve onarıma alınacak santralin yeniden ne zaman faaliyeti geçebileceği ise bundan sonra değerlendirilecek. Personel tahliyesinin ardından santralde iş sağlığı ve güvenliği elemanları ile idari işler personeli göreve başlarken, diğer elemanların da önümüzdeki günlerde santrale dönebileceği ifade edildi. Santralin üretimi durdurmasının ardından elektrik ihtiyacı ikame santrallere kaydırılırken, bundan sonraki elektrik üretimi planlaması, santralin akıbetine göre netleşecek.

Haberin Devamı

Tanklar boşaltıldı

YK Enerji’den yangınla ilgili yapılan açıklamada, “Yeniköy-Kemerköy Termik Santralleri’nin hissedarı olan şirketlerden ve tüm ortaklıklarından bu süreçte onlarca sayıda itfaiye, yangın söndürme araçları, arazözler ve iş makineleri, yangın uzmanları ve ekipler santral sahasında ve bölgesinde konuşlandırılmıştır. Yangınla mücadelede Türkiye’nin dört bir yanından belediyeler ve birçok şirket, itfaiye, acil müdahale ekip ve ekipman, iş makinesi desteği sağlamıştır. Hidrojen tankları planlı olarak boşaltılmış, içleri su ile doldurulmuş, santralin çevresine yaklaşık 20 metre genişliğinde koruma bandı oluşturulmuş, yanıcı nitelikli fuel oil gibi hammaddeler ticari kaygı gözetmeksizin imha edilmiş, üretim kademeli olarak durdurulmuştur” denildi.

Haberin Devamı

Ani bastıran rüzgarın etkisiyle yangının, santral yerleşkesinin içine girdiği ifade edilen açıklamada, “Bu sürecin ardından santral güvenli bir biçimde tahliye edilmiştir. 624 çalışanı olan Kemerköy santralimizde herhangi bir yaralanma veya can kaybı yaşanmamıştır” ifadesi kullanıldı.

Kömür etkilenmedi

Santralde, yangının etkileri nedeniyle çevreye zarar verebilecek herhangi bir unsur bulunmadığı, bir patlama meydana gelmediği bildirilen açıklamada, “Sabah saatlerinde ekiplerimiz santral sahasına girmiş ve ilk gözlemlerine göre yeni bir risk unsuru tespit edilmemiştir. Kömür stok sahalarında yangının herhangi bir etkisinin olmadığı gözlemlenmiştir. Santralin bölgeye tekrar enerji vermesine yönelik çalışmalar, soğutma çalışmaları ile eşzamanlı olarak devam etmektedir. En kısa sürede tüm ünitelerinin devreye alınması hedeflenmektedir” denildi.

‘Zararlı emisyon tespiti yapılmadı’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kemerköy Termik Santrali’ni şu an tehdit eden bir yangının olmadığını belirterek, “En kısa sürede santrali işletmeye almayı planlıyoruz” dedi. Santralin işletmeye alınmasıyla ilgili teknik sürecin devam ettiğine işaret eden Dönmez, ‘Gerek tesiste yerleşik sensörler, gerekse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın mobil istasyonları vasıtasıyla standartlara aykırı herhangi bir zararlı emisyon tespiti yapılmadı” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

İÇTAŞ-LİMAK ortaklığı

Kemerköy Termik Santrali, bölgesel konumu açısından önemli bir yere sahip. Her biri 210 MW gücünde üç üniteden oluşan Kemerköy Termik Santrali, toplam 630 MW üretim kapasitesine sahip. Haziran 1984 ile Ağustos 1993 arasında inşa edilen santralin 1. ve 2. üniteleri 1994’te, 3. ünite ise 1995’te işletmeye açıldı. Kapasitesi yıllık 4 milyar 95 milyon KWh olan santralde her bir ünite; 1 buhar türbini, 1 buhar türbini jeneratorü, 1 kazan, 1 kondenser, 1 soğutma sistemi ve 1 baca gazı arıtma sistemine sahip. 2014 yılında özelleştirilen santralı, IC İÇTAŞ Enerji - LİMAK Enerji ortaklığı işletiyor.

Kurulu gücün yüzde 0.65’i

Türkiye’nin en büyük termik santrallerinden olan Kemerköy Santrali, ülkenin toplam kurulu gücünün yüzde 0.65’ine karşılık geliyor. Türkiye elektrik üretiminin yüzde 11’i linyit santrallerinden karşılanıyor. Kemerköy, sayıları 50’yi kömür ve linyit santralleri arasında, kapasitesiyle ilk 10’da yer alıyor. Kemerköy Termik Santrali, Yatağan ve Yeniköy ile birlikte Muğla’nın 3 termik santralinden birisi konumunda.

Haberin Devamı

‘Enterkonnekte sistemi için risk teşkil etmez’

Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özdağ, santral yangınının göz göre göre geldiğini savunarak, “Günlerdir sürüyor. Kemerköy santralinin bu kadar büyük risk atlatması kabul edilemez. Bir şekilde kritik değere haizse etrafına soğutulma yapılır. Önceki gece saat 23.00’de EPİAŞ’a baktım. Burası 3 Ağustos gece 23.00’e kadar elektrik üretmiş. İnsan sağlığını düşünüyorsan burada bir soru işareti var” dedi. Özdağ, “Bu santral durursa ne olur? Enterkonnekte sistemi için risk teşkil etmez” diye konuştu.