Ekonomi Karapınar GES’e en yüksek kredi

Karapınar GES’e en yüksek kredi

07.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı Başkanı Alok Sharma, “Kalyon Karapınar GES, İngiltere’nin dünyada finansman sağladığı en büyük güneş enerjisi santrali” dedi.

Karapınar GES’e en yüksek kredi

26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) Başkanı Alok Sharma, İngiltere ihracat kredi ajansı UK Export Finance’ın (UKEF) bugüne kadar sürdürülebilirlik konusunda en büyük proje finansmanı sağladığı Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’ni ziyaret etti. Ziyaret kapsamında Sharma’ya, Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu eşlik etti. Sağlanan 812 milyon dolarlık finansman ile toplamda 1 milyar dolar yatırım bedeli bulunan ilk yerli güneş enerjisi santrali Kalyon Karapınar GES, yıl sonunda 1350 MW kurulu gücü ile tam kapasiteye erişecek.

Haberin Devamı

Avrupa’nın en büyüğü

Karapınar GES, işletmeye alınmış olan 900 MW panel kurulu gücü ile Türkiye ve Avrupa’nın en büyük güneş enerji santrali unvanına sahip oldu. Santral, 2 milyon kişinin evsel elektrik ihtiyacını karşılamasının yanı sıra Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının azalmasına da önemli bir katkı verecek. Santralde incelemelerde bulunan Sharma, şunları söyledi:

“Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’ni yerinde görmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Bu tesis hem temiz enerjinin geleceğinin hem de Birleşik Krallık ve Türkiye işbirliğinde, Birleşik Krallık’ın 217 milyon sterlin ile bugüne kadar ülke dışında bir güneş enerjisi projesine sağladığı en büyük finansman garantisinin sembolü niteliğindedir.”

Haberin Devamı

1350 MW’a erişecek

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, “23 ay gibi kısa bir sürede santralin 900 MW’ı işletmeye alındı. Fabrikamızın üretim kapasitesini 1000 MW’a çıkartarak, santralimizin tam kapasiteyle faaliyete geçme tarihini bir yıl öne çektik. Dolayısıyla; 1 milyar dolar yatırım bedeli bulunan santralimiz, 2022’nin sonunda 1350 MW’lik kurulu gücü ile tam kapasiteye erişecek. İngiliz hükümetinin sürdürülebilirlik konusunda en büyük proje finansmanını Kalyon Karapınar GES’e sağlaması, küresel düzeyde piyasaların zorlandığı bir süreçte bile Türkiye’ye ve Kalyon Holding’e duyulan güvene işaret ediyor.”