EkonomiKarsan’a son dakika çelmesi

Karsan’a son dakika çelmesi

03.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

“Geleceğin Taksisi” projesinde kazananın açıklanması beklenirken, ABD’nin etkin gazetelerinden New York Times, ihalede finale kalan Karsan’ın elendiğini duyurdu. Şimdi gözler resmi açıklamada

Karsan’a son dakika çelmesi

New York Belediyesi tarafından açılan “Geleceğin Taksisi” ihalesinde kazanan şirketin açıklanması beklenirken, ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, adının açıklanmasını istemeyen bir belediye yetkilisine dayandırdığı haberiyle, bu ihadele finale kalan üç firmadan biri olan Karsan’ın elendiğini duyurdu. Karsan, yaptığı kısa açıklamada kendilerine resmi bildirimde bulunulmadığını kaydederken, NY Times, resmi açıklamanın bu hafta içinde yapılabileceğini yazdı.
Geleceğin Taksisi ihalesinde son dönemece gelinirken ortaya çıkan haber bir anlamda şok etkisi yaratırken, Karsan, ihaleyi düzenleyen “Taksi ve Limuzin Komisyonu”ndan (Taxi and Limousine Commission-TLC) konuyla ilgili kendilerine resmi bir açıklama yapılmadığını kaydetti. New York Times’ın haberine göre TLC’nin ret kararında, Karsan’ın daha önce ABD pazarında herhangi bir tecrübesinin bulunmaması ve sunulan tasarımın güvenilir şekilde Amerikan pazarına sunmakta başarılı olup olamayacağına ilişkin endişelerin etkin olduğu belirtiliyor. Aynı haberde, TLC’ye ihalede danışmanlık hizmeti veren “Ricardo” firmasının “Karsan isteğinin ve teknik kapasitesinin yüksek olduğunu gösterdi, ancak tamamen yeni bir şirket ve ABD’deki düzenlemelere uzak farklı bir üretim modeli sunuyor. Ayrıca ülkede herhangi bir satış, servis ya da destek altyapısı bulunmuyor” şeklindeki görüşlerine de yer verildi.
Nitekim New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, geçtiğimiz günlerde bir radyo programında aynı konuyu gündeme getirerek “Şirketlerin otomobil üretiminde ne kadar deneyimleri olduğuna da bakmamız gerekiyor” ifadesini kullanmıştı.

Nahum: Şok oldum
Karsan Murahhas Azası Jan Nahum, New York Times’e gönderdiği açıklamada bu kararın kendisine doğrudan iletilmemesi nedeniyle “şok olduğunu” belirtirken, raporun bu şekilde dışarıya sızmış olmasını “uygunsuz” olarak değerlendirdi. Nahum, bununla birlikte danışmanlık şirketinin belirtmiş olduğu endişelerin bugüne kadar aktarılmadığını da belirtti.
Nahum, daha önceki demeçlerinde Ricardo firmasına risk yönetimiyle ilgili olarak farklı alternatifler sunduklarını, firmanın da bu sundukları alternatifleri takdir ederek, beğendiğini söylemişti. Nitekim Nahum, bu konuda uçak üreticisi firmaların risk yönetim sistemlerini örnek aldıklarını da kaydetmişti.
Türk hükümeti de, Karsan’ın ihalede başarılı olabilmesi için tüm desteğini seferber etmişti. Sanayi Bakanı Nihat Ergün, New York Belediye Başkanı Bloomberg’e iki kez mektup göndererek “Karsan’ın tüm taahhütlerini karşılayabileceğini” ifade etmişti. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da, New York’a giderek Bloomberg’le görüşmeyi ve “ihalenin adil geçmesi” çağrısı yapmayı planlamış, ancak Libya krizi nedeniyle bu ziyaretini iptal etmek zorunda kalmıştı.
Karsan, yaklaşık bir ay önce Bloomberg’e mektup yollayarak kazanmaları halinde aracın bir bölümünü Brooklyn’de üretebileceğini bildirmiş, önceki gün Brooklyn Belediye Başkanı Marty Markowitz de Karsan’ın aracını inceleyip, istihdam sağlayacağı için projenin arkasında olduklarını kaydetmişti.

Herşeyin sonu değil
İhalede gözler, Bloomberg ve TLC’nin yapacağı resmi açıklamaya çevrilirken, Karsan, “V1” projesiyle ilgili çalışmalarına bundan sonra da devam edecek. Halen aracın yürüyen aksam konusundaki testlerini yürüten Karsan’ın kardeş kuruluşu Hexagon, temmuz ayına kadar yürüyen prototipi bitirmeyi hedefliyor. Karsan’ın V1 adlı aracına Brezilya’nın yanı sıra başka ülkelerden de talep olduğu, bununla birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de yeni taksi konsepti çerçevesinde V1’e sıcak baktığı biliniyor.

Haberin Devamı

Karsan’a son dakika çelmesi

Brooklyn desteklemişti
Brooklyn Belediyesi önünde pazar günü düzenlenen toplantıda, Belediye Başkanı Marty Markovitz tarafından Karsan’a destek verilmişti. Toplantıya, Belediye Başkanı Markovitz’in yanı sıra eyalet senatörü Eric Adams, New York Başkonsolosu Mehmet Samsar, Birleşik Otomobil Çalışanları Sendikası Direktörü Julie Kushner de katılmıştı.