Ekonomi Karsan devleri geçti ‘son 6’ arasına girdi

Karsan devleri geçti ‘son 6’ arasına girdi

26.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Daha önce ABD’de New York taksi ve Miami belediyesi otobüs ihalelerine katılan Karsan, şimdi de şansını Amerikan Posta Servisi’nde deniyor. Karsan, “yeni nesil dağıtım aracı” için prototip üretecek 6 şirketten biri

Karsan devleri geçti ‘son 6’ arasına girdi

Geçtiğimiz yıllarda New York Belediye Başkanlığı’nın açtığı “Geleceğin Taksisi” ihalesine katılan ve finalde elenen Karsan, ardından şansını, Miami için açılan otobüs ihalesinde denemişti. Halen ABD’de şirketi de bulunan Karsan, şimdi de Amerikan Posta Servisi’nin (USPS) “Yeni Nesil Dagıtım Aracı” için açtığı ihalede, devleri geride bırakarak prototip üretmesi için görevlendirilen 6 üreticiden biri oldu.

Haberin Devamı

Amerikan Posta Servisi’nin filosunu yenileme amacıyla açtığı dev ihale için, aralarında daha önce New York taksi ihalesinde yarıştığı Nissan, Fiat Chrysler, Ford Motor Company gibi devlerle birlikte davet edilen ve ön yeterlilik alan Karsan, uzun bir inceleme süresinin ardından proje için “prototip geliştirme” siparişi alan son 6 firmadan biri oldu. Bu yıl kuruluşunun 50. yılını kutlayan Karsan, yaklaşık bir yıllık süre içinde yeni prototiplerini bir Alman firmasıyla birlikte üreterek, USPS’in deneme ve değerlendirmesine sunacak.

50 adet prototip

USPS, 50 adet prototip üretilmesi amacıyla ayırdığı toplam 37.4 milyon dolarlık bir bütçeyi, Karsan’ın da aralarında bulunduğu şirketlere pay edecek. Bu 6 şirketten alınan prototipler, yaklaşık 6 ay boyunca, ABD Posta Servisi’nce farklı iklimler, coğrafi yapılar, yerleşim merkezleri ve teslimat ortamlarında test edilecek.

Haberin Devamı

Şirket, geliştirilecek prototiplerin hibrit ve en son teknolojiyle donatılmış olmasını istiyor. USPS ayrıca şartnameye son aşamada özel donanımlı ve sağdan direksiyonlu versiyonlar da ekledi. Bunun da, USPS’in henüz nerede ve nasıl araçlar kullanmak istediğine tam olarak karar vermemiş olmasından kaynaklandığı, her türlü versiyonu test etmeyi hedeflediği belirtiliyor.

6.3 milyar dolar

Prototip ihalesini kazanan Karsan dışındaki üreticiler, daha önce Hummer’ı üreten AM General, Hintli Mahindra, Amerikan ordusuna askeri amaçlı araçlar üreten tanınmış firma Oshkosh, Amerikan Posta İdaresi’nin halen kullandığı araçları üreten Utilimaster ve özel üstyapılı araçlar konusunda uzman VT Hackney bulunuyor.

Utilimaster, ihale için üretim tesislerinde şimdiden yatırımlar yaptığını, araçlarına güvendiklerini de bildirdi. Utilimaster, bu yıl 40, 2019 yılına kadar da 107 kişiyi işe alacağını açıkladı. AM General ise, gelişen posta servis

Toplamda 6.3 milyar doları bulması beklenen Amerikan Posta İdaresi’nin ihalesinde kararın, gelecek yılın başında verilmesi öngörülüyor. İlk teslimatların ise 2018 yılının Ocak ayında başlaması isteniyor. İhaleyle şirketin eskimiş 180 bin araçlık filosunun tamamen yenilenmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

İKİ FARKLI SEÇENEK...

USPS’in eskiliği ve yüksek bakım masrafları nedeniyle değiştireceği dağıtım filosuna Karsan’ın, ne tip bir araç önerdiği şimdilik sır. Karsan’ın elinde, New York ve Londra taksi ihaleleri için hazırladığı, elektrikli ve hibrit versiyonları da olan “V1” adlı konsepti bulunuyor. Ayrıca elektriklisi de olan Jest, yani “CS” de bir seçenek...

ABD’deki üretim yeri hazır mı?

Daha önce Miami otobüs ihalesini kazanması halinde, burada üretim için tesis kuracağını açıklayan Karsan’ın, USPS ihalesinde ipi göğüslediği taktirde üretim için bir ABD’li şirketle işbirliği yaptığı belirtiliyor.

Halen Amerika’da “Karsan USA” adıyla şirketi bulunan ve özellikle Türkiye’de ürettiği “Jest” modelini “CS” adıyla bu ülkedeki fuarlarda tanıtan Karsan’ın, ABD Posta İdaresi’nin ihalesini kazandığında araçların Amerika’da üretimini yapmak üzere Tim Sullivan’ın başında bulunduğu REV Group’la işbirliğine gidebileceği bildiriliyor. CEO Sullivan, Karsan ile işbirlikleri doğrultusunda, Milwaukee’nin kuzey bölümünde, 500 bin metrekarelik alanda yeni bir fabrika kuracaklarını ve 2 bin kişi civarında istihdam sağlayacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

‘Yüksek voltajlı’ fuara geri sayım

Dünyanın en önemli ve eski fuarlarından olan Paris Motor Show, 29 Eylül’de basın günüyle birlikte kapılarını açıyor. Frankfurt Otomobil Fuarı ile dönüşümlü olarak, iki yılda bir düzenlenen Paris Motor Show’da bu yıl yeniliklerin önemli bölümünü “elektrikli”ler oluşturacak.

Karsan devleri geçti ‘son 6’ arasına girdi


Pek çok önemli markanın katılmayacağını açıklaması nedeniyle bu yıl bir miktar sönük geçmesi beklenen Paris Motor Show, 80 civarında dünya ve Avrupa lansmanıyla ziyaretçilerini ağırlayacak. Fransa kabinesinden bakanların da, özellikle halk gününde bizzat katılarak destek verdiği fuarda, yeniliklerin büyük bölümünü hibrit ve elektrikli modeller oluşturacak. Nitekim fuar yetkilileri, burada tanıtılacak 25 civarında yeni modelin, tamamen elektrikli olduğunu belirtiyor.

Üçüncü devrim!

Dizel emisyon krizi nedeniyle zor günler geçiren Volkswagen, bu yılki Paris Fuarı’na en iyi hazırlananlardan. VW, alanlarında adeta devrim yaratan “Beetle ve Golf’ten sonra oyunu değiştirecek yenilik” diye nitelendirdiği elektrikli bir konsepti sergilemeye hazırlanıyor. Bu denli iddialı olması beklenen VW konseptinin ne olduğu ve ne zaman piyasaya çıkacağı tam olarak bilinmezken, VW grubuna bağlı Porsche’nin de Tesla’ya rakip olacak bir elektrikli-hibrit versiyon getireceği belirtiliyor.
Daimler ise, yeni nesil küçük Smart’ın tamamen elektrikli versiyonunu tanıtacak.

Hibrit alanında da da yenilikler muhtelif. Özellikle Türkiye’deki Toyota tesisinde üretimine başlanacak C-HR modelinin hibrit versiyonunun yanı sıra Mercedes, Mitsubishi, Citroen gibi markaların da birer hatta birden fazla hibrit yeniliğinin de fuarda yer alması bekleniyor.

Bunun yanında konvansiyonel motorlu yeniliklerin “kökü kurumuş” değil. Yeni nesil Audi Q5, tamamen yeni BMW X2, Skoda’nın ilk büyük SUV modeli Kodiaq, yeni nesil Citroen C3, Honda Civic HB, Nissan Micra, Hyundai i30, Kia Rio, Peugeot’nun yeni nesil SUV’u 3008, ilk kez gösterilecek yenilikler arasında.

Yenilenen modeller arasında, İzmitli i10 ve Suzuki SX4 dikkat çekiyor. Lexus ise, farklı bir konsept getirecek Paris’e...

Haberin Devamı

Alfa, Gıulıa ve SUV’la 2017’de gazlayacak...

Karsan devleri geçti ‘son 6’ arasına girdi


İtalyan üretici Alfa Romeo’nun model atağı, markanın Türkiye pazarında da gaza basmasını sağlayacak. Özellikle yeni Giulia ve SUV modeli Stelvio ile iddialı bir atak yapacak Alfa Romeo, böylelikle 2017’den itibaren 1000’li adetleri yakalamayı hedefliyor.

Alfa Romeo - Jeep Marka Direktörü Türker Gürtekin, markanın önümüzdeki dönemde daha sofistike ve premium modellerle öne çıkacağını, son dönemde 4C ve 4C Spider modelleriyle iyi geri dönüşler aldıklarını söyledi. 2017’de önce yeni sedan modelleri Giulia, ardından da SUV sınıfındaki Stelvio’nun Türkiye pazarına geleceğini anlatan Gürtekin, “2017’nin ilk çeyreğinde yeni Gulia’yı Türkiye pazarına sokuyor olacağız. Türkiye şartlarına uygun bir motor gamıyla getireceğiz” dedi. Gürtekin, bunun hemen ardından, gelecek yılın üçüncü çeyreğinde Stelvio’nun Türkiye pazarına sunulacağını anlattı.

Bu yıl Alfa için 800 adetlik bir satış hedeflediklerini, bunu da sadece Giulietta yapacaklarını vurgulayan Gürtekin, şimdilerde 4C’nin “imaj desteği”ni aldıklarını, Gulia, Stelvio ve yeni nesil Giulietta ile 1000’li adetleri yakalamayı planladıklarını söyledi.

Opel Mokka X Türkiye’de
Karsan devleri geçti ‘son 6’ arasına girdi


Opel’in, B sınıfı SUV modeli Mokka, yenilenen haliyle Türkiye’de, 73 bin 600 TL’den başlayan fiyatlarla piyasaya sunuldu.
Şimdiye kadar ülkemizde 11 bin adet satan Mokka’nın devamı niteliğindeki Mokka X, Opel’de geleneksel gövde tasarımlarına göre daha cesur, maceracı ve dayanıklı karakteri vurgulayan “X”i taşıyan ilk model.

Dış tasarımı farklılaşan Mokka X, kanat şeklindeki ön ızgara, LED gündüz farları, yeni ön ve arka tamponlarla dikkat çekiyor. Sürüşe duyarlı AFL LED ön farların yanı sıra araçta donanım seçeneklerine göre Uzun Far Desteği, Trafik İşaret Takibi, Şerit Takip Uyarısı, Takip Mesafesi göstergesi ve LED yansımalı uyarı göstergesi-RLAD ile ön çarpışma uyarı sistemlerini destekleyen “Opel Eye” ön kamera da bulunuyor. Akıllı 4x4 sistemiyse, Mokka X’te isteğe bağlı bulunuyor.
Yeni Mokka X, Türkiye’de 1.4 lt (140 ve 152 HP) ile 1.6 lt 115 HP benzinlinin yanı sıra 1.6 lt 136 HP dizel motorlarla
sunuluyor. 1.6 dizel-otomatik seçeneği, 92 bin TL’den başlıyor.

Hedef rekor

Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, Mokka X’te 2017’de tam yıl için 7 bin adet satış hedefleri olduğunu belirtti.
Bu yılın ilk 8 ayında elde ettikleri başarıda, 1.6 lt dizel ve otomatik versiyonlu modellerin etkin olduğunu vurgulayan Keklik, “Düzenli olarak pazar payımızı artırıyoruz. Hedefimiz, 2016’da rekor kırarak, 65 bin adet üzeri bir rakama ulaşmak” diye konuştu.