07.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
DUYGU ERDOĞAN
Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi’nde Türk mühendislerin bitirmek üzere oldukları ‘Sanal Bilge’ uygulamasını görmek için Ümraniye’deyiz. Her odada ayrı bir uygulama, sistem ve yazılım çalışması devam ederken biz tamamen Türk mühendislerin ürünü olan ‘Sanal Bilge’yi denemek için buluşuyoruz.
Sanal Bilge, akıllı arama projesi, Türkçe sesli komutları anlayarak yerine getiriyor, bizim cep telefonu üzerinden denediğimiz uygulama tamamlandığında her elektronik cihaza entegre edilebilecek bir düzeyde olacak. Arabada olduğumu varsayarak mikrofonlu bir kulaklık takıyorum. Sanal Bilge’ye, ‘Anneme geç geleceğimi mesaj at’ diye bir komut veriyorum ve Sanal Bilge isteğimi birkaç saniye içinde yerine getiriyor.
Sesli verilen komutlara yazıyla cevap veriyor, tam olarak anlayamadığı ifadelere uygun birkaç seçenek sunuyor. Hava durumunu sorduğumda İstanbul’da olup olmadığımı söylememe gerek kalmıyor çünkü lokasyonu zaten tahmin ediyor, TL ve dolar hesabı yapıyor, istediğiniz birini rehberinizde tek tek aramanıza gerek kalmıyor Sanal Bilge sizin komutunuzla bulup arıyor. Bizim için maç bileti, konser arıyor, çeşitli etkinliklerin takvimini gösteriyor.
Akıllı arama yapıyor
Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi’nde geliştirilen ‘Sanal Bilge’ uygulaması insanların cihazlarla iletişimini sağlayacak, üstelik uygulama Türkçe ve İngilizce olarak hayata geçirilecek. Proje lideri Ozan Sönmez, “Uygulama tüm elektronik cihazlarla insan iletişimini sağlayabilecek, sesli komutlara yazılı cevap veriyor ve verdiği cevaplar kullanımı yaygınlaştıkça artacak. Amacımız uygulamayı insana yaklaştırmak, cevaplarını çıkarsayarak, aklındaki kavramlara dayanarak da verebilmesini sağlamak” diyor. Sönmez, şöyle devam ediyor:
“Akıllı Arama adını verdiğimiz konsept bir uygulama, kullanıcıların sesle isteklerini anlamak, yerine getirmek, ulaşmak istedikleri bilgiye ulaştırmak ve yapmak istediklerini yapmak için geliştirildi. Büyük şirketlerin böyle bir ihtiyacı var, uygulama aklınıza gelebilecek tüm elektronik cihaza entegre edilme özelliğine de sahip. Biz başarının yüksek olduğuna inanıyoruz, ürünün çok gelişmiş olduğuna inanıyoruz ama tabii ki kat edilecek yol var; belki aksanlar, kalıplar, toplumda yer alan ifade şekillerine de kullanıldığı görüldükçe sistem eğitilebildiği için cevap vermeye başlayabilir.”
Türkiye’de 60 iş ortağı var
Türkiye’de dört yılını tamamlayan Ar-Ge merkezinde çalışanların neredeyse tamamı genç yüzler. Bazı üniversitelerle de işbirliği içinde çalışan Huawei Türkiye, Huawei’nin dünyadaki üçüncü büyük Ar-Ge merkezi ve buradan 30 farklı ülkeyle ortak projeler yürütülüyor. Sadece 2012 yılında Huawei Türkiye’den gerçekleştirilen yazılım hacmi ise 17 milyon doların üzerinde.
Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi Direktörü Wu Lianqing, Huawei’nin Türkiye’deki 60 iş ortağı üzerinden 100 milyon doların üzerinde satın alma gerçekleştirdiğini ve son dönemde 23 yeni şirketle 2 yıllık iş ortaklığı anlaşması yaptığını söylüyor.
6 ay sonra hazır olacak
Sanal Bilge altı ay sonra tamamen bitmiş olacak. Huawei uygulamayı ya kendi ürünlerinde kullanacak veya başka şirketlere satacak. Sönmez, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin de yer aldığı projenin Türkiye’de geliştirilen ilk uygulama olduğunu söylüyor. Uygulamanın Android tabanlı ürünler için geliştirildiğini belirten Sönmez, “Huawei’nin Türkiye’de Ar-Ge’ye, Türkçe bir yapıya destek olması çok önemli. Ulusal-Uluslararası pazarda gösterilebilecek çok önemli bir ürün. Herkes çok şaşırdı ve çok beğendi” diyor.
Ar-Ge İşbirliği ve İnovasyon Bölümü Direktörü Özcan Özay ise, “Büyük bir Ar-Ge merkezinin Türkiye’de olmasında devlet desteğinin büyük önemi var ayrıca Orta Doğu pazarının kontrol edilebilmesi için de Türkiye çok önemli” diyor.