15.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
AA
Neredeyse altınla yarışan ve yüksek fiyatına rağmen adeta yok satan Kars kazının etinden yapılan mantılar, kilosu 50 liradan satılıyor.
Bursa merkez Yıldırım ilçesinde Kars kazı satan Turan Kara, her yıl ocaktan sonra da birkaç ay boyunca sipariş üzerine Kars kazı temin ettiğini, önceleri dost ve akrabaları için getirtirken, ilginin artması nedeniyle satışa başladığını belirtti. Kara, fiyatının yüksekliğine rağmen çok lezzetli olması nedeniyle hemşehrilerinin yılda bir kez de olsa kaz yemeyi tercih ettiğini, adeta yok sattığını belirterek, “Kaz etinin kilosu 70 liraya geliyor. Ağırlıkları ise 2 ila 2.5 kilo arasında değişiyor. Bütün olarak tanesi 140-180 liraya denk geliyor. Lezzeti çok iyidir” ifadesini kullandı.
Yetiştirmesi zor
Kaz etinin bu denli pahalı olmasının, zor yetiştirilmesinden kaynaklandığını anlatan Kara, şöyle devam etti:
“Bizim yörenin yaylaları randımanlı olduğundan, yayla zamanı kazlar ot yiyerek idare ediyor. Kesilmeden iki ay önce de arpa, buğday yedirmek şartıyla kazlar besiye alınıyor. O şekilde masraf ettikleri içinde pahalıya mal oluyor. Kazın kesimi yılbaşından sonradır. Kazın ayağı kara değdiği zaman tek ayak üstünde durur. Lezzeti oradan gelir. Kaz, kar görürse daha lezzetli olur. Biz oradan pahalıya alıyoruz. Doğal olarak burada da pahalı satmak zorunda kalıyoruz.”
Kars’ta uzun süre kaz yetiştiriciliği yapan ve Bursa’ya yerleşen Ruşen Kara da, bu eti pahalı bulduğunu belirterek, “İşyeri sahibinin amcasıyım. Şu an etin kilosu 30-35 lira. 3 kilo et 90-100 lira yapar ve bir aile neredeyse bir ay yer. Bir kazı ise 5 kişilik aile tek gecede bitirir. Şahsen almam” dedi.