19.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Sigorta hakemliği ve bu alanda bilirkişilik yapmak isteyenlerin taşıması gereken şartlar belirlendi. Yapılan düzenlemeye göre hakemlik için sigorta hukukunda en az 5 yıl veya sigortacılıkta en az 10 yıl kesintisiz deneyim sahibi olunması gerekiyor. Bilirkişi olmak isteyenler için de terör örgütleriyle iltisaklı ve irtibatlı olmama şartı aranıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Başka işi olabilir
Buna göre, sigorta hakemliği yapmak için sigorta hukukunda en az 5 yıl veya sigortacılıkta en az 10 yıl kesintisiz deneyim sahibi olunması gerekecek. Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda başarılı olanlar sigorta hakemliği için Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurabilecek. Sınav, itiraz hakem heyetinde yer almak isteyenlerle diğer hakem adayları için ayrı ayrı yapılacak. Bakanlık, gerek görülen hallerde sigorta hakemleri için sınav mecburiyetini kaldırabilecek. Sonuçları Sigortacılık Eğitim Merkezi’nce açıklanacak sınavda 70 ve üzeri puan alan adaylardan puan sıralamasına göre o yıl için bakanlıkça belirlenen kontenjan kadar aday başarılı sayılacak.
Uygun görülenler sigorta hakemliği listesine kaydedilmek üzere Sigorta Tahkim Komisyonu’na bildirilecek. Hakemliğe devam edilebilmesi, atanma tarihinden itibaren her 5 yılda bir Sigorta Tahkim Komisyonu Başkanlığı’nın görüşleri de dikkate alınarak bakanlıkça yapılacak değerlendirmeye bağlı olacak. Sigorta hakemleri başka işle iştigal edebilecek.
Kriterler neler?
Bakanlığın Sigorta Tahkim Komisyonu Bilirkişilik Yönetmeliği de Resmi Gazete’de yayımlandı. Genel bilgi veya tecrübeyle ya da hakemlik sıfatının gerektirdiği hukuki bilgiyle çözümlenmesi mümkün olan konularda bilirkişiye başvurulmayacak. Çözümü, uzmanlığı özel veya teknik bilgiyi gerektiren sorun açıkça belirtilmeden ve inceleme yaptırılacak konunun kapsamıyla sınırları açıkça gösterilmeden bilirkişi görevlendirilemeyecek. Bilirkişi, bağımsızlığına zarar verebilecek veya böyle bir izlenim uyandırabilecek her türlü davranış ve ilişkiden uzak duracak.
Kimler başvuramaz?
Bilirkişi olmak isteyenler Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuracak, terör örgütleriyle iltisaklı ve irtibatlı olduğu tespit edilenler başvuru yapamayacak. Müracaatları uygun görülenler, bakanlıkça belirlenen mesleki sorumluluk sigortası poliçesini sunmaları halinde bilirkişi listesine ve sicile kaydedilecek.
Hangi kurallara uyacak?
Görevini dürüstlük kuralları çerçevesinde bağımsız, tarafsız ve objektif yapması beklenen bilirkişilerin uyması gereken kurallar, “Etik ilkelerin kapsamı ve etik ilkelere bağlılık, yetkinlik ve mesleki özen bağımsızlık, dürüstlük ve tarafsızlık, saygınlık ve güven, görevi kabul yükümlülüğü, menfaat elde etme yasağı, bildirim yükümlülüğü, reklam yasağı”... Yönetmelik ağustosta yürürlüğe girecek.