Ekonomi ‘Kimseyi kredisiz bırakmayız’

‘Kimseyi kredisiz bırakmayız’

21.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

›› Kredi kaynağının kıt ve pahalı olduğunu belirten Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, bankacıların da her dönem düşük faizi tercih ettiğini ifade etti ›› Aydın, bireysel ve kurumsal tarafta bugüne kadar herkesin kredi ihtiyacını karşıladıklarının altını çizerek, bundan sonra da karşılayacaklarını söyledi

‘Kimseyi kredisiz bırakmayız’

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, “Kaynak, kendisi miktar olarak kıt. Kıt olan bir şey pahalı. Bu kaynağın ucuzlatılması Türk bankacılık sisteminin birincil hedeflerinden. Bankacılar olarak düşük faiz ortamını tercih ederiz” dedi.

Haberin Devamı

Olumsuz görüşler ne oldu?

CEO Club Bankacılar Zirvesi’nde konuşan Aydın, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin 2017’deki ekonomik büyümesiyle ilgili olumsuz görüşler açıkladıklarını ancak bunda yanlışa düştüklerini söyledi.

Aydın, bu kuruluşların “büyüme en yüksek yüzde 3 olur”, “borçlar ödenemez”, “döviz borcu olan şirketler zor durumda kalır”, “kredi büyümesi yavaş olur” gibi olumsuz görüşler açıkladıklarını kaydetti.

Yılın ilk yarısında Türkiye’nin büyümesinin yüzde 5’i geçtiğini, dış şoklara da dayanıklı hale geldiğini ifade eden Aydın,

“Hem yanıldılar, hem yanılttılar” diye konuştu.

‘Marj açılıyor...’

Bankacıların ülkenin zorda olduğu dönemde ellerinden geleni yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini belirten TBB Başkanı Aydın, ticari kredilerin dağılımında birçok sektörün ön plana çıktığını söyledi.

Haberin Devamı

Aydın, “Cari açığın son derece önemli olduğu ülkemizde turizmi çok önemsiyoruz. Hızlı toparlanmadan mutluluk duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Hüseyin Aydın, bireysel ve ticari kredilerde zorluk çıkarmadıklarını vurgulayarak Türkiye’de kaynakların kıt ve pahalı olduğunu, dikkatli kullanmaları gerektiğini söyledi.

Ağustos itibarıyla sektörde kredi hacminin 1 trilyon 967 milyar liraya ulaştığını, mevduatın ise 1 trilyon 601 milyar lira olduğunu bildiren Aydın, “Topladığımız kaynakla verdiğimiz kredi arasındaki ilişkiyi bir kez daha hatırlatıyoruz. Buradaki marj açılıyor” diye konuştu.

‘Ekonomi yüzde 5 büyür’

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, enflasyonun yıl sonunda tek haneye gerileyeceğini belirterek, “Gelecek yıl ise enflasyon 2017’nin altında olacağını düşünüyorum. Benim beklentim yüzde 7.5-8 civarında olacağı” dedi. Yılbaşında bütün kötümser havanın ortalıkta dolaştığını ifade eden Leblebici, kendilerinin Türkiye’nin büyümesinde sıkıntı görmediklerini ve her zaman rahat büyüyeceklerini söylediğini anlattı. Leblebici, ihracatın arttığını, kredi büyümesinin sürdüğünü kaydetti.

Esnafa 70 milyar TL kredi

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, “Önümüzdeki yıl hem bilançoda hem mevduatta hem de nakdi kredilerimizde yüzde 15’lik büyüme bütçelemesi yaptık. Bunu yaparken de ortalama yüzde 15 öz kaynak karlılığı bizim açımızdan yeterli olacaktır” dedi. Arslan, Halkbank’ın son 15 yılda 1,5 milyon esnafa toplam 70 milyar lira kredi kullandırdığını söyleyen Arslan, “Son yaptığımız düzenlemelerle esnafa kullandırmış olduğumuz kredi üst limitimiz 150 bin liradan 200 bin liraya çıktı” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

‘Reformlarda vites küçülmesin’

Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze, 2018’in imkânların ve bir takım sıkıntıların olabileceği ve dikkatli yönetilmesi gereken bir yıl olacağını öngördüklerini söyledi. Taze, son yıllarda adeta Türkiye’nin başına gelmeyen kalmadığını ifade ederek, bütün bunlara rağmen ekonomi yönetiminin zamanında tedbir aldığını vurguladı. Taze, Türkiye’nin yılı yüzde 5’in üzerinde kapatmasının ülkenin potansiyelinin göstergesi olduğunu anlatarak, yapısal reformların vites küçültmeden artırılarak devam ettirilmesi gerektiğini kaydetti.

‘Yatırım yılı oldu’

HSBC Türkiye Genel Müdürü Selim Kervancı, 2018 büyüme beklentisinin yüzde 4.5-5’lere yakın olduğunu söyledi. Türkiye’de bireysel bankacılık, kurumsal ve yatırım bankacılığında üst gelir grubuna hitap edecek şekilde yola çıktıklarını belirten Kervancı, “2017 bizim için yatırım yılıydı. En önemli yatırımlardan bir tanesi sistem yatırımımızdı. Biz ana bankacılık sistemimizi değiştiriyoruz. Rekabetçi olamadığımız müşteri segmentlerinde çekildik” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Proje üretiyoruz’

Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, katılım bankalarının ilk kurulduğundan bu yana reel sektörün içinde olduğunu, ticari ve kurumsal şirketlerle çalıştıklarını söyledi. Krizlerin hepsinde mevcut olan katılım bankacılığı sektörünün 2002’den beri hızlı büyüdüğünü ifade eden Utku, “Albaraka olarak farklı bir model ortaya koyuyoruz. Dünyada katılım bankaları içinde en çok kar zarar projesi yapan bankalar içinde Albaraka Türk var” dedi.