Ekonomi Kinoa Adıyaman'da da yetiştirilecek

Kinoa Adıyaman'da da yetiştirilecek

29.10.2016 - 12:01 | Son Güncellenme:

Güney Amerika'da yetiştirilen ve protein içeriği sayesinde tok tuttuğu için astronotların beslenmesinde kullanılan kinoa, Ağrı'nın ardından şimdi de gelecek yıl Adıyaman'da 2 bin dekar arazide ekilecek. Ürüne olan talep patlarken, kinoanın kilosu 10 kilo ete eşdeğer.

Kinoa Adıyamanda da yetiştirilecek

Protein içeriği dolayısıyla tok tutan, lifli yapısıyla kan şekeri dalgalanmalarını önleyen, "astronot gıdası" olarak da bilinen kinoa Adıyaman'da 10 pilot bölgede toplam 2 bin dönümlük arazide yetiştirilecek.

Haberin Devamı

Kahta Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Fahri Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede tütüne getirilen kotanın ardından alternatif ürün arayışlarına girildiğini, kinoanın da bu arayışlar sonucu ekimine karar verildiğini belirtti.

Kinoanın diğer ürünlere göre çok karlı olduğunu gördüklerini anlatan Can, "Bazı çiftçilerimizle anlaşarak geçen sene Adıyaman'da örnek bahçelerde ürettik ve olumlu sonuçlar aldık. Bu sene firmalarla anlaşarak sözleşmeli üretim yapacağız." dedi.

Adıyaman'da 2 bin dekar arazide kinoa ekileceğini ifade eden Can, "Ülkede birincilikle yetinmeyeceğiz, kinoada dünya piyasasında söz sahibi olmak istiyoruz." ifadesini kullandı.

Pek çok üniversitede kinoa üzerine yapılan araştırmalar ışığında bir rapor hazırlayacaklarını aktaran Can, raporları bakanlığa sunarak kinoanın desteklenen ürünler arasında yer alması için girişimlerde bulunacaklarını kaydetti.

Haberin Devamı

BADEME DE ALTERNATİF OLABİLİR

Adıyaman Kinoa Yetiştiricileri Derneği Başkanı Ziraat Mühendisi Yusuf Çoban da 150 çeşidi bulunan kinoanın bölgede kuru ve sulu tarıma uygun 2 çeşidinin uygulamalı olarak denendiğini bildirdi.

Kinoanın dünyadaki açlık sorununu çözebilecek tek tahıl olarak değerlendirildiğini aktaran Çoban, şunları kaydetti:

"Bölgemizde yetiştirilen tahıl gruplarına ve hatta son dönemlerde ilimizde çok hızlı yükseliş ivmesi yakalayan bademe bile alternatif olabilecek bu bitkiyi, uygun yetiştirme koşullarında, doğru tohum ve doğru üretim prensiplerine dayanarak bölgemizdeki kısır tarım uygulamalarına bir çıkış kapısı açmak, çiftçilerimize emeklerinin ve alın terinin karşılığını vermek amacıyla çalışmalar yürütmekteyiz. Adıyaman ve özellikle Kahta ilçesinde yürüttüğümüz çalışmalar ve önder çiftçilerle yapılan görüşmeler neticesinde 10 yerde pilot bölge oluşturduk. Toplamda 2 bin dekar kuru ve sulu olmak üzere kinoa ekimine başlayacağız."

Yapılacak ekimle 400 ton rekolte beklediklerini söyleyen Çoban, bazı firmalarla pazar konusunda anlaşma yaptıklarını, böylece kinoa yetiştirecek çiftçilerin ürünlerinin satışlarını garantili bir şekilde ve zamanında sağlamış olacaklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

"ÇÖLYAK HASTALARI İÇİN DE ÖNERİLİR"

Adıyaman Üniversitesi Kahta Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cavidan Gül Varış da kinoa üretimiyle ilgili araştırmalar yaptığını anlattı.

Kinoanın vücudun ihtiyaç duyduğu tüm aminoasitleri içerdiğini belirten Varış, "Kinoa, gluten içermediği için çölyak hastaları ve glutensiz diyet uygulayanlar için önerilir. Kinoayla glutensiz ekmekler, çörekler hazırlayabilirsiniz. Kinoa gevrekleri yulaf gevreğine alternatif olarak tüketilebilir. Protein sizi uzun süre tok tutarken besin lifi kan şekeri dalgalanmalarını önleyerek öğünler arasında yaşanabilecek mide kazıntısına engel olur. Bu nedenle NASA astronotları gıda ihtiyacını kinoadan sağlamaktadır." diye konuştu.

Çiftçi Cihan Çelebi de daha önce tütün tarımıyla uğraştığını, getirilen kota uygulamasının ardından buğday ve arpa ekerek kuru tarımcılık yaptığını ifade ederek, "Fakat hep zarar ettim. 2 yıldan beri kinoayla tanıştım. Bu yıl yaklaşık 200 dekar alanda kinoa ekeceğim ve çok umutluyum." dedi.

Haberin Devamı

1 KİLOSU 10 KİLO ETE EŞDEĞER!

Kilosu 10 kilo ete eşdeğer olan kinoanın dekarından bin lira gelir bekleniyor.