Ekonomi Kinoa’yı ‘GAP’tılar...

Kinoa’yı ‘GAP’tılar...

26.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Şanlıurfa’da, sulanabilir tarım alanlarının  genişlemesiyle bölgede ürün çeşitliliği de artıyor. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı kapsamındaki Şanlıurfa’da,  pamuğun yüzde 43’ü, buğdayın yüzde 8’i, mercimeğin yüzde 36’sı ve arpanın yüzde  11’i üretiliyor.

Kinoa’yı ‘GAP’tılar...

GAP ile sulu tarımın yaygınlaşmasının ardından çiftçiler kinoa, patates, soya fasulyesi, çilek gibi alternatif ürünleri denemeye başladı.

Haberin Devamı

Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Mehmet Şaka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte sulanabilir alanların artmasıyla bölge çiftçisinin alternatif ürünlere yöneldiğini söyledi.

Kinoanın, Şanlıurfa’da da alternatif ürün olarak Siverek, Hilvan ve Viranşehir ilçelerindeki bazı alanlarda ekiminin gerçekleştirildiğini anlatan Şaka, şunları kaydetti:

Son dönemde Suruç Ovası gibi geniş tarım arazilerine sahip bölge sulamaya açıldı. Bununla birlikte ürün deseninde artış yaşanıyor. Bunun yanında sulamaya açılması beklenen Hilvan bölgesi bulunuyor. Sulamayla birlikte çiftçilerimiz mısır, pamuk gibi ikinci ürünlerin yanında alternatif ürünlere de yöneliyor. Bunlardan bir tanesi de maddi değeri yüksek kinoa bitkisi. Ülkemizde pek tanınan bir ürün değil. Bunun yanında pazar sıkıntısı da yaşanıyor. Ürünün desteklenmesi halinde ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum.”

Haberin Devamı

Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Semih Karaca ise kinoa bitkisinin yaklaşık 2 yıldır Türkiye’de ticari olarak ekildiğini, ülke genelinde yaklaşık 10 bin dönüm alanda yetiştirildiğini söyledi.

Girişimci Pınar Polatgüven ise bu yıl tarlasının bir bölümüne deneme amacıyla kinoa bitkisi ektiğini ve çok iyi sonuç aldığını belirtti.