Ekonomi Kirişçi, Tarım ve Orman Bakanı oldu

Kirişçi, Tarım ve Orman Bakanı oldu

05.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görevden affını isteyen Bekir Pakdemirli'nin talebini kabul ederek, yerine eski AK Parti Milletvekili Vahit Kirişçi'yi yeni Tarım ve Orman Bakanı olarak atadı. Kirişçi bakanlıkta düzenlenen törenle görevi Pakdemirli'den devraldı. Ardından da TBMM Genel Kurulu'nda yemin etti.

Kirişçi, Tarım ve Orman Bakanı oldu

AK Parti kulislerinde bir süredir Pakdemirli'nin görevden alınabileceği konuşuluyordu. Önceki gece Resmi Gazete'de Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararda, Pakdemirli'nin görevinden affını istediği ve Erdoğan'ın bu talebi kabul ettiği, boşalan Tarım ve Orman Bakanlığı'na Vahit Kirişci'nin atandığı belirtildi.

Haberin Devamı

Kararın yayımlanmasının ardından Pakdemirli, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın tensipleriyle 10 Temmuz 2018'den itibaren sürdürdüğüm bakanlık görevimden ayrılmış bulunuyorum. Görevden af talebimi kabulleri için kendilerine şükranlarımı arz ediyor, yeni Bakanımız Sayın Vahit Kirişci'ye başarılar diliyorum" dedi.

Devir teslim yapıldı

Bakanlıkta devir teslim töreni de dün yapıldı. Kirişçi törende yaptığı konuşmada iklim değişiminin başlık haline geldiği bir dönemde tarımın öneminin ortaya çıktığını belirterek, "Maalesef çok önceleri tarımı ihmal edenler çok oldu. 2002 yılından bugüne görev almış bütün bakanlarımız, tıpkı Pakdemirli bakanımız gibi bunun gereklerini, icaplarını yerine getirmeye çalıştılar. Hepsine teşekkür ediyoruz. Bu bir bayrak yarışıdır" dedi. Bakanlığının sorumluluğunun tarımla sınırlı olmadığını anımsatan Kirişçi, "Bir de orman ile ilgili kısmı var. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız doğal afette ormanımızın vazgeçilmez olduğunu, orman köylümüzün mutlaka korunması kollanması gerektiğini de yaşadık. Tarıma yönelik teknolojiyi desteklememiz gerekiyor. Gururdan, kibirden Rabbimize sığınırız. Bunların hepsinin geçici olduğunu hiç aklımızdan çıkarmayız. Şayet çıkardığımız bir gün olursa da basın mensubu arkadaşlarımızın da hatırlatmasını isteriz. Bu ülkenin her şeyi var. İnşallah biz de hoş seda bırakırız bu gök kubbede" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Pakdemirli de, "Çiftçimizin daima yanında olduk, Türkiye'nin ilk ve yerli elektrikli traktörünü çıkardık. Bitkisel üretimimiz 2020 yılı itibarı ile Cumhuriyet tarihinin rekoru olmuştur. Ekibime çok teşekkür ediyorum, bir şeyler yaptıysak onların sayesinde. En büyük teşekkür bizlere desteğini esirgemeyen Cumhurbaşkanımıza" diye konuştu.

Meclis’te yemin etti

Kirişçi devir teslim töreninin sonrasında Meclis’e geçerek, Genel Kurul’da kürsüye çıkarak yemin etti. Yemin törenini Kirişçi’nin ailesi de izleyici locasından takip etti. Bakan Kirişçi yemin ederken, kızının da bulunduğu locadan dua ederek babasını izlediği görüldü.

Haberin Devamı

4 Aralık 1960’ta Kahramanmaraş’ta doğan Kirişci, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesini bitirdi. Yüksek lisansını aynı fakültede, doktorasını İngiltere Cranfield Üniversitesi’nde tamamladı. 1995’te doçent, 2001’de profesör oldu. İki dönem AK Parti milletvekilliği yapan Kirişçi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanlığı’nı yürütmüştü.