Ekonomi Kısa çalışma ödeneği ne zaman son? Kısa çalışma ödeneği bitti mi, uzatıldı mı?

Kısa çalışma ödeneği ne zaman son? Kısa çalışma ödeneği bitti mi, uzatıldı mı?

17.03.2021 - 09:27 | Son Güncellenme:

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan vatandaşlar, destek ile ilgili bilgi almak için arayışa geçti. Mart ayına girmemizle birlikte ve normalleşme sürecinin adım adım başlamasıyla gözler kısa çalışma ödeneğine çevrildi. Peki Kısa çalışma ödeneği ne zaman son? Kısa çalışma ödeneği bitti mi, uzatıldı mı?

Kısa çalışma ödeneği ne zaman son Kısa çalışma ödeneği bitti mi, uzatıldı mı

Dünyada ve ülkemizde salgını devam eden koronavirüse karşı alınan tedbirlerin yanı sıra vatandaşların maddi durumu da yakından takip edildi. Pandemi döneminde maddi anlamda olumsuz etkilenen işyerlerinde çalışanlara devlet tarafından destek sağlandı. Bunlardan biri de kısa çalışma ödeneği oldu. Normalleşme sürecinin ilk adımlarının atılması ardından nakdi ücret desteği ve işten çıkarma yasağı 2 ay daha uzatıldı. Peki kısa çalışma ödeneği de uzatılacak mı, kısa çalışma ödeneği ne zaman bitecek?

Haberin Devamı

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE ZAMAN BİTECEK?

Kısa çalışma ödeneğinde son gün 31 Mart 2021 olarak belirlendi. 15 Mart Kabine toplantısı ardından açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kısa çalışma ödeneği ile ilgili, ''Salgının seyrine göre peyderpey uzattığımız bu uygulamayı mart sonunda bitiriyoruz.'' dedi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ UZATILACAK MI?

Kısa çalışma ödeneğinin uzatılmasına dair bir karar alınmadı. Konuya ilişkin son dakika gelişmesi yaşandığında haberimizin içeriğinde yer vereceğiz.

Kısa Çalışma Ödeneği Süresi, Miktarı ve Ödenmesi

Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemez.

Haberin Devamı

Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için, işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenir. Ödemeler ilgililerin IBAN hesaplarına aktarılmakta, IBAN bilgisi bulunmayan vatandaşların ödemeleri de PTT Bank aracılığı ile yapılmaktadır. Ödeme tarihini öne çekmeye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı yetkilidir. 

Kısa çalışmanın günlük, haftalık veya aylık çalışma süresi içerisinde yapılacağı zaman aralığı işyerinin gelenekleri ve işin niteliği dikkate alınarak işverence belirlenir.

Kısa çalışma yapılan süreler için, kısa çalışmaya tabi tutulan işçiler adına SGK Aylık Prim ve Hizmet Belgesi/Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile eksik gün gerekçesi “18-Kısa Çalışma Ödeneği” veya “27-Kısa Çalışma Ödeneği ve Diğer Nedenler” olarak bildirilir. 

Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak kaydıyla kısa çalışma süresi kadardır.

Zorlayıcı sebeplerle işyerinde kısa çalışma yapılması halinde, ödemeler 4857 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve 40 ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar. Bu bir haftalık süre içerisinde ücret ve prim yükümlülükleri işverene aittir.

Kısa çalışma yapan işçinin çalışılmayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin ücret ve kısa çalışma ödeneği miktarı, kısa çalışma yapılan süreyle orantılı olarak işveren ve Kurum tarafından ödenir.