Ekonomi‘Kısa çalışma ödeneği sürsün’

‘Kısa çalışma ödeneği sürsün’

21.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pandemiden en çok etkilenenler arasında yer alan zincir mağazalar, kısa çalışma ödeneğinin devam etmesi, kiralara çözüm bulunması ve sektörün teşvik kapsamına alınması talebinde bulundu.

‘Kısa çalışma  ödeneği sürsün’

HANİFE BAŞ - Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) isim değiştirerek yoluna Zincir Mağazalar Derneği (ZMD) olarak devam ediyor. ZMD Başkanı Serhan Tınastepe, 70 üyeleri bulunduğunu belirterek, 300 bin kişilik istihdam ve 320 milyar TL ciroyla Türkiye ekonomisinde önemli bir yerleri bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Sektör olarak genç işsizliğini önlemede önemli rolleri olduğunu ve çalışanların yüzde 90’ının 30 yaş altında bulunduğunu vurgulayan Tınastepe, kısa çalışma ödeneğinin devam etmesinin istihdam kaybı yaşamamak ve işsizliğin sosyal sorun haline gelmemesi adına önemli olduğunu kaydetti.

‘Teşvik kapsasın’

Tınastepe, bu pazartesi gününden itibaren normalleşmenin başladığı, daha erken olsa da birikmiş talepler sonrasında olumlu dönüşler almaya başladıklarını dile getirerek, şunları söyledi:

“Üyelerimiz genel olarak zorlu bir yıl geçiriyor. Pandemiyi tamamen atlattığımızda tüketicimizin ertelediği ihtiyaçlarını da hızlıca karşılama eğilime gireceğini düşünüyoruz. Umarız ki bu da sektörün kayıplarını telafi etmesine yardımcı olacak. Sektörün toparlanma sürecinde desteklere ihtiyacı olacak. Bunda pandeminin seyri önemli rol oynayacak. Kısa çalışma ödeneğinin devam etmesi ve şartlarının kolaylaştırılmasını istiyoruz.
Pandemide mevcut teşviklerden yararlanabilen bir sektör değiliz. Teşvik sistemi perakendeyi de kapsamalı. Finansmana kolay erişim, borçların ertelenmesi ve faizsiz kredi imkanlarından perakendeciler de yararlanmak istiyor. Kiralarla ilgili düzenleme talep ediyoruz. Özellikle caddelerde zor durumdayız. Ciro kira devam etmeli ve kirada stopajın yılsonuna kadar alınmamasını talep ediyoruz.”

Haberin Devamı

‘Zorlu süreçteyiz’

ZMD Başkanı Tınastepe, sektörün geçen yıl ve bu yıl zorlu süreçlerden geçtiğini anımsatarak, şunları söyledi:
“Gıda dışı perakende geçen yıl yüzde 18 küçüldü. 2021’nin ilk çeyreğinde de yüzde 25 küçülme olacağını tahmin ediyoruz. Gıda haricindeki perakende de ürün grupları ertelenebilir ihtiyaçlardan oluşuyor. Bu dönemde tüketicilerin birçok ihtiyacını çok zorda kalmadıkça ertelediğini gördük. Mağazalardaki trafiğin de doğal olarak azalması, trafiğe bağlı bu alışverişleri önemli ölçüde kesti.”

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler