Ekonomi Kısa çalışma ve ÖTV’de esneme sinyali

Kısa çalışma ve ÖTV’de esneme sinyali

27.03.2009 - 00:29 | Son Güncellenme:

Altı aylık kısa çalışma ödeneği, üç aylık ÖTV indirimi gibi kriz önlemlerinde sürenin uzayabileceğini belirten Çalışma Bakanı, “İhtiyaç duyulursa kararları gözden geçiririz” dedi

Kısa çalışma ve ÖTV’de esneme sinyali

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kısa çalışma ödeneği ve ÖTV indirimi gibi kriz önlemlerinde sürenin uzatılabileceğinin sinyalini verdi. Çelik şöyle dedi:
“Kısa çalışma ödeneği 6 aylık ama bu 6 ay daha uzamaz diye bir kural yok. 6 ay daha uzatılabilir. ÖTV’yi 3 aylık yapacağımızı söyledik. Ama bunun meydana getirdiği canlılık nedir? Bunun şu an ölçümlemesi yapılacak tabii ki. Böyle bir şeye ihtiyaç duyulursa, hükümet olarak biz anlık kararlarımızı tekrar gözden geçiririz. Ama şu an kısa çalışma ödeneğiyle ilgili aldığımız karar 6 ay. ÖTV ile ilgili aldığımız karar 3 ay. Bu süreler inceleniyor, piyasadaki artıları, eksileri değerlendiriliyor.”

‘Anlık müdahale olacak’
Kısa çalışma ödeneği ve ÖTV indirimi adımlarını istihdamı korumak amacıyla attıklarını anlatan Çelik şöyle devam etti:
“Bundan sonra ne olabilir? Seçim bölgelerine dağılmadan önce Bakanlar Kurulu’nun son toplantısında aldığımız karar şudur: 29 Mart’tan sonra anlık müdahale. Yani sektörlerde olan bitenleri sektörlerle değerlendiriyoruz. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda... Ne gibi değişim var, ne gibi açıklar oluşuyor, buna karşı alınacak önlemler nelerdir? Bu önlemleri anlık olarak alacağız.
Dolayısıyla muhalefetin yüzeysel söylediği gibi genelde oturup uzun vadeli bir plan çerçevesinde bir çaba, bir çalışma bu anlamda söz konusu değil. Çünkü yaşanan süreç krizdir. Anlık müdahalelerle sistemi rehabilite etme, sistemi rayında tutma söz konusu.”

‘İstihdam komisyonu kuruluyor’
İstihdamla ilgili özel bir daimi komisyon oluşturulduğunu, söz konusu komisyonun istihdamla ilgili sorunların çözümüne yönelik çalışmalar yapacağını kaydeden Çelik şunları söyledi:
“Fakat dış talep artmadıkça, sorun köklü çözüme kavuşamaz kesinlikle. İç talebi teşvik edecek bazı düzenlemeler nisandan sonra ele alınabilir. Yaz dönemine girişte tarımdaki, turizmdeki canlanma iç talebi de artıracak ve dış talepten de olumlu sinyaller gelirse Türkiye, finans sektörünün güçlü oluşundan dolayı çok hızlı şekilde ayağa kalkacak.”

Haberin Devamı

19 bin 500 kişi başvurdu, 309 kişi yararlandı
Pek çok sanayi tesisinin bulunduğu Kocaeli’nde 19 bin 500 işçi için kısa çalışma ödeneğine başvurulduğu ancak bunlardan sadece 309’unun ödenekten yararlanabildiği belirtildi.
Edinilen bilgiye göre, Kocaeli’de kısa çalışma ödeneğine başvuran 178 firmadan yalnızca 28’i incelendi ve bunların da 15’inin başvurusu kabul edildi. 

‘Prosedür azalsın’
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “19 bin 450’ye karşın 309 kişi çok az. Çalışma Bakanlığı’nda prosedürler azaltılmalı ve konuya çözüm getirilmeli. Söylenenle yapılan arasında fiili bir açıklık var” diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir süre önce işverenlere işçi çıkarmamaları çağrısında bulunurken şöyle demişti: “Çalışanların ücretinin yarısını biz verelim. Gene çıkarırlarsa hesabını sorarız.”

Yazarlar