03.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Sefa Karahasan
*Ölümsüzlük sağladığına inanılan su
Davutoğlu, “Su anlaşmasıyla birlikte Yavru Vatan, Anavatan’a yeniden bağlandı” derken, Kalyoncu da, suyun kendileri için ‘ab-ı hayat’ olduğunu söyledi. Anlaşmaya göre su, “yap-işlet-devret” şeklinde yönetilecek. Bir yıl içerisinde ihale süreci başlayacak ve ihaleyi kazanan şirket Ada’daki belediyelerin alt yapılarını yeniden imar edecek.
KKTC’de belediyelerin şebekeleri yenilendikten sonra, çeşmelerden “içilebilir su” akmaya başlayacak. Ada’ya yılda gidecek 75 milyon metreküp suyun 38 milyon metreküpü içme, 37 milyon metreküpü de tarım alanları için kullanılacak. Suyun tarım arazilerine ulaşması ile birlikte de, tarım sektöründe ciddi bir büyüme olacak. Kıbrıslı Türkler, 2060 yılına kadar su sorunu yaşamayacak.
‘Stratejik hamle’
Davutoğlu, “Bu asrın projesiyle hem Kıbrısımıza, KKTC’mize, yavru vatana, Türkiye’nin ana sütü gibi onlar için helal olan suyunu gönderiyoruz hem stratejik hamle yapıyoruz” dedi.
Kalyoncu da, suyun Rumlar açısından da hayati önem taşıdığını belirterek, “Daha şimdiden suyun barış ve yakınlaşma doğrultusunda kullanılması gerektiği inancındayız” yorumunu yaptı.