12.01.2010 - 18:30 | Son Güncellenme:
Skype’ın yürüttüğü araştırma sonuçlarına göre, 2009 yılında KOBİ’lerin yüzde 61’i alternatif iletişim araçlarını kullanarak iş seyahatlerini minimuma indirdi.
Skype’ın Türkiye, İngiltere, Fransa, Almanya, İspanya, İtalya, Polonya ve Rusya’yı içeren araştırması, 1.200 KOBİ ile yapıldı.
KOBİ’lerin yüzde 61’i alternatif iletişim araçlarını kullanarak iş seyahatlerini minimuma indirirken, yüzde 40’ı, yurt dışına yapılan çoğu iş seyahatinin gereksiz olduğunu ve yüz yüze görüşmelerin düşünüldüğü kadar önemli fayda sağlamadığını belirtti.
İş seyahatlerinin gereksiz olduğunu savunan ülkelerin başında yüzde 54 ile İngiltere ve yüzde 51 ile İtalya geldi.
Katılımcıların yüzde 47’si anlık ileti gönderme, yüzde 40’ı telekonferans ve yüzde 32’si video konferans yöntemlerini tercih ettiğini belirtti.
Video tabanlı iletişim, iş seyahatlerinden vazgeçilmesiyle en çok tercih edilen iletişim aracı olma özelliğini elinde bulundururken, araştırmaya katılanların yüzde 54’ü, iş görüşmelerinde daha fazla görüntülü arama kullanmayı planladığını söyledi.
“En etkili diğer iletişim araçları” sorusunu katılımcıların yüzde 74’ü “e-mail” olarak yanıtlarken, Polonya yüzde 84 ile e-mail kullanmayı en çok tercih eden ülke oldu.
Sosyal ağların kullanım sıklığına bakıldığında ise ilk sırada yüzde 23’le Türkiye bulunurken, Fransa yüzde 2 ile sosyal ağları en az kullanan ülke oldu. Alman KOBİ’ler ise yüzde 65 oranında sesli çağrıları tercih ediyor.
EN SIK TERCİH EDİLEN İLETİŞİM ARACI, E-MAİL
Türkiye’de KOBİ’ler arasında en sık tercih edilen iletişim araçları, yüzde 80 ile e-mail, yüzde 52 ile anlık ileti gönderme ve yüzde 51 ile sesli arama olarak sıralandı.
Katılımcıların yüzde 24’ü her gün mutlaka yurt dışında bulunan müşterileri, ortakları ve tedarikçileri ile iletişim kurduğunu, yüzde 40’ı haftada en az 1 kez yurt dışıyla bağlantı kurduğunu belirtti.
Araştırmada yer alanların yüzde 45’i ortalama 2-3 farklı ülke ile görüşürken yüzde 26’sı 4-5 ülke ve yüzde 15’i de en az 6 farklı ülkeyle iletişim kuruyor.
En az 6 ülkeyle görüşen ülkeler arasında Almanya yüzde 25 ile ilk sırayı alırken, Türkiye yüzde 20 ile ikinci ve İngiltere de yüzde 16 ile üçüncü sırada bulunuyor.
TÜRKLER, E-MAİLLERDE GECİKMEDEN ŞİKAYET EDİYORYurt dışı ile görüşmeler konusundaki şikayetlerin başında yüzde 42 ile farklı zaman dilimlerinde yer almak gelirken, İspanya bu konuda en fazla şikayet eden ülke oldu.
Fransa, İtalya ve Türkiye, telekonferans ile görüşme yönteminden en fazla sıkılan ülkeler olarak sıralandı. Polonya, Türkiye ve Almanya e-maillerde gecikmeden şikayet etti. Türkler ve İspanyollar görüştükleri kişinin fotoğrafını göremeyince hoşnutsuzluk duyduğunu kaydetti.
Türkiye’den katılımcıların en fazla şikayet ettiği noktalar, yüzde 48 ile e-maillere geç cevap verilmesi, yüzde 43 ile farklı zaman dilimlerinden kaynaklanan uyumsuzluk ve yüzde 43 ile konuştukları kişinin profil fotoğrafını görememek olarak belirlendi.
Skype Business İkinci Başkanı Stefan Oberg, iş seyahatlerindeki görülür azalmayla birlikte şirketlerin iletişim kurmak, iş birliği yapmak ve rekabet etmek için yeni arayışlara girdiğini kaydetti.