30.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin 1 Aralık’ta dünyanın en gelişmiş 20 ülkesini bir araya getiren G20 grubunun dönem başkanlığını devralacağını hatırlatarak, bu görev sırasında gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler arasında köprü görevi göreceklerini söyledi.
Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) İstanbul’daki toplantısında konuşan Babacan, “Bu dönemde KOBİ’lerle ilgili özel bir çalışmamız olacak. Hem gelişen hem de gelişmekte olan ülkelerde KOBİ’lerin istihdam açısından, ekonomik kalkınma açısından son derece kritik bir rolü olduğuna inanıyoruz. Tüm G-20 ülkelerinin gündemlerine getirecek bir çalışmamız söz konusu olacak. En az gelişmiş ülke grubu ile gelişmiş ülkeler arasında köprü görevi yapacağız” dedi.
Barış ‘kurgulanacak’
Kuzey Afrika, Ortadoğu, Kafkaslar ve Orta Asya ele alındığında bazı ülkelerin doğal kaynaklar açısından zengin, bazılarını ise daha fakir olduğunu hatırlatan Babacan, şunu söyledi:
“Biz bu ülkelerin ekonomik olarak birbirlerine bağlanmaları ile istikrar ve barışın daha kalıcı olacağını düşünüyoruz. Ekonomik bağlılık doğru kurgularla yapılırsa bu kalıcı barış için önemli hale geliyor.”
Türkiye’nin son 12 yılda OECD ülkeleri içinde gelir dağılımını en hızlı düzelten ülke olduğunu söyleyen Babacan, önümüzdeki dönemdeki öncelikleri, gerçek bir hukuk devleti olmak, tasarrufları artırmak, yüksek katma değerli ürünlere yönelmek ve eğitimde reform olarak sıraladı.
Avrupalı Türkiye'ye çalışacak
WEF toplantısında soruları da yanıtlayan Babacan, ABD Merkez Bankası’nın (FED) 2015 yılında faiz artırımlarına başlayacağını ve artırımların 2017’ye kadar kademeli olarak devam edeceğini söyledi. Babacan, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) gevşek para politikasının da Türkiye’ye yardımcı olacağını kaydetti.