İSTANBUL Sanayi Odası'nın yayınladığı İSO İkinci 500 Büyük Kuruluşu" araştırması sonuçlarına göre, KOBİ'lerin Türkiye'nin en büyük ilk 500 şirketinden daha çok faiz geliri elde ettiği ortaya çıktı.
İkinci 500 kuruluşta üretim faaliyeti dışı karların, toplam kar içindeki payı
yüzde 71.2 olarak belirlenirken, bu oran ilk 500 içinde yüzde 52.7 olarak gerçekleşmişti. İSO'nun araştırma sonuçlarına göre, şirketlerin boyutları küçüldükçe repo ve benzeri yollardan elde edilen faaliyet dışı karlardan elde edilen toplam karlar içindeki payı da artıyor.
Türkiye'nin 500 büyük kuruluşunu izleyen ikinci 500 içinde, ilk sırayı üretimden satışta 4 trilyon 247 milyar lira ile Toprak İlaç, katma değer ve kar da ise Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) aldı.
İkinci 500 sanayi kuruluş sıralamasında, 29 kamu kurumu ve 471 özel büyük sanayi kuruluşu yer aldı.
Toplam 471 özel büyük kuruluş, toplam üretimden satışların yüzde 93.8'ini gerçekleştirirken, kamu kurumlarının payı yüzde 6.2 oldu.
Araştırma, KOBİ'lerin bir yandan borç alarak bunları Hazine bonosu ve repo gibi alanlarda değerlendirdiğini ortaya çıkarıyor. Yoğun borç içinde bulunan ve yüksek faiz giderleri olan KOBİ'ler yatırımları karşılığında faizlerini de alıyorlar.
Bu kuruluşların varlık yapısı da yoğun borç içinde olduklarını gösteriyor. Varlıklarının yüzde 66.5'i borç olan özel kuruluşların kaynaklarının yüzde 33.5'i öz kaynaklardan oluşuyor. Kamu kesiminde borçların öz kaynaklar içindeki oranı yüzde 81.4'e çıktı.
İSO, satış karlılığında özel büyüklerde 1997 yılı için bulunan yüzde 6.4 ve üretim faaliyet karı oranının yüzde 1.9 olması ilk 500'e göre, ikinci 500'de daha az karla çalıştığı ve daha az kaynak yaratıldığını ayrıca daha yüksek finansman gideri ödendiğini ortaya koydu.
Ayrıca Türkiye'in ikinci 500 büyük kuruluşu içindeki İSO üyesi firmaların arttığ ıda taspit edildi.