Ekonomi KOBİ'lere AB'den fon desteği

KOBİ'lere AB'den fon desteği

05.07.2011 - 15:07 | Son Güncellenme:

.

KOBİlere ABden fon desteği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Anadolu’daki KOBİ’lerin ve odaların AB uyum sürecine hazırlanmasına ve küresel ekonomideki değişimlere ayak uydurmasına katkıda bulunmak amacıyla AB’den toplam 18,5 milyon avro fon sağladı.

TOBB’dan yapılan yazılı açıklamada, TOBB’un bu kapsamda 8,5 milyon avroluk fon desteğinin sağlanacağı "AB-Türkiye İş Geliştirme Merkezleri Ağının Genişletilmesi", 5 milyon avroluk fon desteğinin sağlanacağı "Türkiye-AB Sivil Toplum Diyaloguna Odaların Katkısı: Türkiye-AB Oda Forumu", 5 milyon avroluk fon desteğinin sağlanacağı "KOBİ İşveren ve Çalışanlarının Uyum Yeteneğinin Arttırılması" projelerini başlatacağı bildirildi.

Kapsamı üç yıl olarak belirlenen 8,5 milyon avroluk proje kapsamında Türkiye-AB İş Geliştirme Merkezlerinin (ABİGEM) Sivas, Antakya, Batman ve Van illerinde de kurulacağı, ABİGEM’in bu illerdeki KOBİ’lerin rekabet güçlerinin artırılmasına destek sağlamak amacıyla bölgelerdeki tüm firmalara bilgi, eğitim, danışmanlık ve proje yazma hizmetleri sunacağı kaydedildi.

Bu proje kapsamında en az 500 KOBİ’ye danışmanlık hizmeti verileceği, en az bin 250 kişinin katılımıyla 50 eğitim programı düzenleneceği belirtilen açıklamada, odaların KOBİ’lere hizmet verme kapasitesinin artırılacağı, 150’si kadın olmak üzere en az 300 kişinin katılımıyla 30 girişimcilik programının düzenleneceği, Türkiye’deki ABİGEM sayısının ise 19’u ulaşacağı vurgulandı.

KOBİ çalışanlarının küresel ekonomideki değişimlere ve teknolojik gelişmelere uyum yeteneğinin artırılmasını amaçlayan bir diğer proje kapsamında ise hem çalışanlara hem de işverenlere eğitim verileceği, bu yıl sonunda başlayacak. 2 yıl sürecek olan projenin hızlı büyüyen 15 il olan Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Trabzon, Kayseri, Van, Kastamonu, Sivas, Samsun, Gaziantep, Kars, Erzurum, Kahramanmaraş ve Batman’da uygulanacağı bildirildi.

Türkiye-AB Oda Forumu projesi kapsamında da TOBB ile Eurochambers arasındaki işbirliği ve AB katılım sürecindeki rollerinin pekiştirileceği, Türkiye’nin AB’ye katılım yolunda kaydettiği ilerleme ve bu ilerlemenin iş dünyası üzerindeki etkisinin politika yapıcıları arasında tartışılmasına imkan sağlanacağı ifade edildi. Bu proje kapsamında TOBB bünyesindeki yaklaşık 20 oda ile Avrupa’daki odalar arasında ortak projeler yapılacağı, 50-150 bin avro hibe sağlanacak projelerin, Eylül 2011’de başlayıp 2013 yılında tamamlanacağı belirtildi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, söz konusu projelerin KOBİ’ler için önemli faydalar sağlayacağını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Türkiye bir KOBİ deryasıdır. İnsanlarımız müteşebbistir. Her yıl mevcut şirket sayısının yüzde 10-12’si civarında yeni şirket kurulmaktadır. Bu oran AB ortalamasının neredeyse iki katıdır. Ancak bir sıkıntımız var; şirketlerimiz büyüyemiyor, başladıkları yerde kalıyorlar. Sonra da küresel rekabet ortamında ya geride kalıyor, ya da siliniyorlar. Dolayısıyla şirket kurmakta gösterdiğimiz başarıyı büyütmekte gösteremiyoruz. Hedefimiz, bugünün KOBİ’lerini yarının küresel ölçekte iş yapabilen, Türk şirketleri haline getirmek. İşte bundan dolayı TOBB olarak firmalarımızın bunu başarmalarına ve küresel ekonomiye entegre olmalarına yardımcı olacak projeler üretip uyguluyoruz."