Ekonomi KOMŞU KARIŞTI

KOMŞU KARIŞTI

24.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yunan Başbakanı Çipras, iflastan kurtulmak için alacaklılarına verdiği tavizler yüzünden partisi tarafından topa tutuldu. Öte yandan Atina sokakları Avrupa Birliği destekçilerinin gösterilerine sahne oluyor

KOMŞU KARIŞTI

İflas bayrağı çekmemek için çabalayan Yunanistan’da, bir taraftan Avrupa Birliği’ne (AB) destek gösterileri yapılıyor, bir taraftan da iktidardaki Syriza AB’ye verdiği tavizler yüzünden topa tutuluyor.
320 milyar euro borcu bulunan Komşu, alacaklıları olan AB, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) baskısının yanı sıra, halktan gelen farklı tepkilerle de karşı karşıya.
1 Temmuz’da 1.6 milyar euro’luk IMF borcunu ödeyebilmek için alacaklılarından 7.2 milyar euro’luk kredi dilimini serbest bırakmasını isteyen Atina yönetimi son dakikada Avrupa’yı memnun eden bir reform taslağı sunmuştu.
Yeni reform paketinde yer alan vergilerin artırılması, erken emekliliğe son verilmesi ve devlet harcamalarında tasarruf sağlanmasına yönelik teklifler arasında savunma harcamalarının 200 milyon euro tutarında azaltılması da bulunuyor.

Haberin Devamı

‘Küçük düşürmeye çalışıyor’
Borç görüşmelerinde verilen tavizlere tepki gösteren Syrizalı Yunan Parlamentosu başkan vekili Aleksis Mitropoulos, Mega TV’ye yaptığı açıklamada, “Bizim gördüğümüz kadarıyla bu program bizim tarafımızdan geçmekte zorluk yaşar. Başbakan müzakerede neden başarısız olduğumuzu ve bu sonucun ortaya çıktığını halka anlatmalı. Önlemler sol prensiplere uygun değil” dedi. Teklifin parlamentodan geçmemesi durumunda Başbakan Aleksis Çipras’ın erken seçim ya da referanduma gidebileceği belirtiliyor.
İktidardaki Syriza milletvekilleri de hoşnutsuzluklarını dile getiriyor. Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, Yunan vekil Vassilis Chatzilamprou, “Sert, durgunluk yaratacak önlemleri kabul edemeyiz” derken bir diğer Syriza milletvekili Stathis Leoutsakos, Almanya ve diğer alacaklıların Syriza’yı yenilgiye uğratmaya çalıştığını belirterek, “Yunan hükümetini küçük düşürmek istiyorlar. Euro Bölgesi’nde kendilerininki dışında hiçbir politikanın kabul görmeyeceği mesajını vermeye çalışıyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Sonu Papandreu’ya benzer’
Gazete, Aleksis Çipras’ın verdiği tavizler nedeniyle başbakanlığının da sorgulanmaya başlanabileceğini belirterek, Avrupa’yla kurtarma paketleri imzalayan eski başbakanlar Yorgo Papandreu ve Antonis Samaras’ın koltuklarını kaybettiğini hatırlattı. Atina AB’den kopmak istemeyen Yunanlıların gösterilerine sahne olurken Syriza seçmeleri ise tavizlerin siyasi maliyeti olacağını, bu durumda uzun vadede Syriza’nın yok olabileceğini düşünüyor.