Ekonomi Kömürde teknoloji ve üretim hamlesi

Kömürde teknoloji ve üretim hamlesi

30.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Taş Kömürü İşletmeleri (TTK), teknolojik transfer ve yeni yatırımlarla atağa kalktı.

Kömürde teknoloji ve üretim hamlesi

 

ÖNDER YILMAZ Ankara - TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, kazıda tam mekanize olmayı hedeflediklerini dile getirdi ve bu amaçla yurtdışından ithal edilen kesici tam mekanize kafaların ‘know-how’ını alarak Türkiye’de imal etmeye başladıklarını, günlük üretimde üç kat artışı yakaladıklarını açıkladı. Eroğlu gerek Ar-Ge, gerek teknolojik gelişime dayalı üretime odaklandıklarını vurguladı.

Haberin Devamı

Tam mekanize

Eroğlu, TBMM KİT Komisyonu’ndaki görüşmelerde kömür bazında 17 taş kömürü, 1 kuvars, 1 boksit ve 1 kil sahası olmak üzere toplamda 20 sahanın fiili olarak redevanslara bırakıldığını kaydetti. Sektörel satışları yüzde 58-60 bandında enerji ve yüzde 28-30 bandında demir çelik sektörüne yaptıklarını dile getiren Eroğlu, sosyal hizmetlerde bu rakamların 40 bin tondan başladığını bildirdi.

TTK’nın kaderini değiştirmek için yatırımlara öncelik verdiklerini dile getiren Eroğlu, kömür çıkartmada “tam mekanize” olmayı hedeflediklerini kaydetti. Eroğlu, şöyle devam etti:

“Kazıda totalde 800 metre civarlarına ulaşmış durumdayız. Kesici kafayı yurt dışından temin ediyorduk, şu an merkez atölyesinde imal eder duruma geldik; ‘know-how’ını aldık.

Haberin Devamı

Mevcut performanslar açısından baktığımızda klasik sisteme göre günlük üretimde yaklaşık 3 kat artış, randımanlarda, pano ayak üretim randımanlarında yaklaşık 4 kat artış söz konusu olmakta.”

İthalattan çok üretim mümkün

TTK’nın yeni hedeflerini de açıklayan Eroğlu, şunları söyledi:

“Ülkemizin şu anda ithal ettiği yıllık koklaşabilir kömür miktarı 6 milyon ton, gelecekte bunun 7-8 milyon tona ulaşacağını öngörüyoruz. Hem TTK hem de ruhsatını devrettiğimiz sahalar ve sahada şu anda devam eden rödövansçılar toplamında aslında reel olarak 20 bin kişilik  istihdam ve 10 milyon ton üretim imkânlar ölçüsünde.”