Ekonomi Konut satışında 5 aylık rekor

Konut satışında 5 aylık rekor

16.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gayrimenkule yönelik yatırım iştahı, konut satışlarına hem mayıs ayları ölçeğinde, hem de ilk beş aylık dönemler bazında iki yeni rekor satış oranı getirdi.

Konut satışında 5 aylık rekor

 

DUYGU ERDOĞAN - Gayrimenkule yönelik yatırım iştahı artışı, konut satışlarına yeni rekorlar getirmeye devam ediyor. Bu kapsamda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ülke genelinde konut satışları mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 107.5 artarak 122 bin 768 oldu. Geçen yıl mayıs ayında pandemi sebebiyle yaşanan kapanma dönemi bu artış oranında baz etkisi gösterse de, buna rağmen tüm zamanların en yüksek mayıs ayı konut satışı yapılmış oldu. Ayrıca 2022 yılı Ocak-Mayıs dönemini kapsayan ilk beş aylık süreçte de tüm zamanların beş aylık satış rekoru gelmiş oldu. Buna göre konut satışları Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 37.7 artışla 575 bin 889 olarak gerçekleşti. Bu oranlar aynı zamanda yıl genelinde de yeni bir konut satış rekorunu işaret ediyor. Uzmanlar, özellikle yatırımcıların yüksek enflasyon döneminde yatırımlarını değerlendirmek için gayrimenkule yöneldiğini ifade ederken, arz daralması yaşanan gayrimenkul sektöründeki hızlı fiyat artışlarının da yatırımcıyı bu alana yönlendirdiğini belirtiyor. 

Haberin Devamı

İlk el payı düşük

Türkiye genelinde banka kredili satışlar mayıs ayında 29 bin 335 oldu. Peşin, senet gibi diğer satış yöntemleriyle de 93 bin 433 konut satışı gerçekleşti. Ülke genelinde yapılan konut satışında ağırlık yine ikinci elden yana oldu. Mayıs ayında sıfır konut satışı 32 bin 861 olurken, ikinci elde 89 bin 907 satış gerçekleşti. İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, uygun kredi imkanlarının ikinci elde satışlara yönelen yatırım amaçlı konut alıcılarına hem ucuz kredi, hem de ileriye dönük prim potansiyeli sağladığı söyledi.

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur ise, “Birinci el konut satışlarında tablo pek parlak değil. 2013 ile 2018 arasındaki toplam 6 yılda da toplam satışların ortalama yüzde 47’si birinci el satışlardan oluşuyordu. 2022 ilk beş ayda bu oran yüzde 28’e geriledi. Maalesef fiyatlar çok yükselmesine rağmen maliyet artışlarından dolayı yeni konut üretilemiyor” dedi.

Haberin Devamı

RUSLAR YİNE ZİRVEDE

Savaş etkisiyle Türkiye’den konut alımını artıran Ruslar, ilk defa geçen ay zirveye çıktıkları ‘yabancıya yapılan konut satışı’ listesinde bu ay da liderliklerini korudular. 

Yabancılara yapılan konut satışları mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre baz etkisi ile yüzde 235.7 artarak 5 bin 962 oldu. Mayıs ayında Rusya vatandaşları Türkiye’den bin 275 konut satın aldı. Onları sırasıyla 736 konut ile İran, 617 konut ile Irak vatandaşları izledi. Yabancılara yapılan konut satışları yılın ilk 5 ayında ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 70 artarak 26 bin 753 oldu.