27.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
Yavuz Karaman/Emlak
Mütekabiliyet, 2B, kentsel dönüşüm ve KDV haberleriyle hareketli günler geçiren konut sektöründe firmalar yeni projeler üretmeye aralıksız devam ediyor. Konut sektöründeki bu gelişmeleri değerlendiren Ayna Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yerlikaya, Türkiye’de artık ihtiyaca göre hedef odaklı konutlara yönelmek gerektiğini vurgulayarak, “Medium giyen birine x-large elbise dikmekten vazgeçmek lazım” dedi. 2001’den buyana Bolu’da talep odaklı konut yaptıklarını vurgulayan Yerlikaya, son dönemdeki konut arzı fazlalığı eleştirileri, kredi kullanım koşulları ve Müketabiliyet Yasası’nın yansımaları konusunda, makro ekonomi ve yönetimindeki değişimin inşaat sektörüne de olumlu etkileri olduğunu söyledi.
Eş onaylı kredi sisteminde hükümetin erken uyarı sistemini harekete geçirdiğini düşünen Yerlikaya, yasanın revize edilme kararına yönelik açıklamaların sektör açısından olumlu sonuçlar doğuracağını belirtti. Türkiye’nin artık borç yöneten değil, reel sektörün gelişimine kaynak ayıran bir ülke haline gelmesinin inşaat sektörü başta olmak üzere tüm reel sektöre olumlu katkıları olduğunu ifade eden Yerlikaya, yabancılara mülk satışının önünü açan Mütekabiliyet Yasası ile ilgili şunları söyledi:
“Daha önce yabancılara yine mülk satılıyordu ancak bu, Türk şirketler üzerinden yapılıyordu. Yasa sayesinde mülk satışı gerçeği legal bir yapıya kavuşturuldu ki, bunun çok daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Bu sayede, yabancılara mülk satışı yasal çerçeve içinde devletin direkt takibi ve denetimi altında yürütülecek.”
‘Yabancıya satışta alternatif’
Bolu’nun da mütekabiliyet yasasının sağlayacağı imkânlardan fazlasıyla yararlanacağını ifade eden Yerlikaya, bunun nedeni olarak yabancılara mülk satışında metropoller dışında, turizm potansiyeli olan, doğal güzelliklere sahip, kültürel ve makro ekonomik açıdan zengin illerin tercih edilmesini gösterdi. Bolu’nun tüm bu açılardan çok fazla ayrılacağı olduğunu söyleyen Yerlikaya, “Bolu’nun İstanbul ve Ankara gibi iki büyük metropolün arasındaki bir lokasyonda olması da bu ayrıcalığı güçlendiriyor” dedi.
Türkiye genelinde konut arzının fazla olması ve bu nedenle ekonomik sorunlar yaşanması konusundaki uyarıları değerlendiren İsmail Yerlikaya, “Türkiye olarak niteliksiz konut fazlamız var. Aslında Türkiye’de konut sektörü, medium beden giyen birine x-large elbise dikmekle eşdeğer bir tutum içinde. Ama hükümetin uygulamaları sayesinde bu durum hızla tersine dönüyor” dedi.
‘Sağlam şirketler ayakta kalır’
Çok büyük metrekareli konutlar üretmektense, insanların ihtiyaçlarına göre konut üretmenin milli kaynak israfının da önüne geçeceğine vurgu yapan Yerlikaya, şunları söyledi:
“Türkiye’nin geçen yıllardaki yüksek büyüme hızından etkilenenler, sektördeki canlılığın büyüsüne kapılıp, yanlış bölgede, yanlış büyüklükte konut yaptılar. Bu da sektörde sıkıntı varmış izlenimi yaratıyor. Oysa konut sektöründe yer alan firmalar, önce bulundukları illerdeki sosyo-ekonomik değişimlerin farkına varmalı ve buna göre hareket etmeliler. Ama ekonomik gelişmeler, sektörde sağlam ve güvenilir şirketlerin ayakta kalacağını gösteriyor. Bu bağlamda önümüzdeki dönemde hedef odaklı konut üretimine ağırlık verilmesi gerekiyor.
Bolu’da 1+1 konutlar revaçta
Sektörün Bolu’daki gelişimine değinen Yerlikaya, şehrin öğrenci kenti özelliğinin son dönemde, konut niteliğinde ve arzında değişim yarattığına dikkat çekerek, daha çok kira gelirinin ve öğrenci taleplerinin öne çıktığını aktardı. Yelikaya, bu yüzden daha çok 1+1 konut üretildiğini, bireylerin ve ailelerin de fert sayısına göre konut seçmeye başladıklarını bildirdi.
GÜNÜN PROJESİ/İSTANBLOOM
YEŞİL PROJENİN GEREĞİ OLARAK 170 DAİREDE TASARRUF YAPIYOR
Esin Yapı’nın Zincirlikuyu’daki son projesi İstanbloom’da, minimum yüzde 35 peşinat ve 24 aya kadar sıfır faizle vade seçenekleri sunuluyor. 150 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen projede kaba inşaat aşamasına gelindi.
Yapımı sürmekte olan projeyle ilgili konuşan Esin Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Fikret Orman, şimdiye dek satışlarının yüzde 40'ı gerçekleştirilen İstanbloom'un kaba inşaatının yüzde 80’ninin tamamlandığını söyledi. Projenin Türkiye’nin en akıllı binalarından biri olarak konumlandırıldığına dikkat çeken Orman, “Bir yapıda kesinlikle olmasına inandığımız tüm alt yapı çalışmalarını içeren yüksek teknoloji ürünü ve Leed’e aday projemizin sonuna kadar arkasında duruyoruz. Yeşil bina özelliğine sahip İstanbloom ile geri dönüşüme destek veriyoruz, atık ve yağmur sularının toplanarak tekrar değerlendirilmesini sağlıyoruz” dedi.
İstanbloom projesinde dünya trendlerinin takip edildiğini ifade eden Orman, “Uluslararası temaslarda bulunup farklı fikirler alarak geniş çapta araştırmalar yaptık. Yeşil bina sınıfına girebilmenin en önemli kriterlerinin arasında olan atık maliyetlerinin yüzde 50-90 arasında azaltılması, yüzde 30 oranında su tasarrufunun sağlanması ve CO2 salımının yüzde 35 azaltılması gibi koşulları titizlikle yerine getirdik” şeklinde konuştu.
YAKIN PLAN
YERİ: Zincirlikuyu
YAPIMCI FİRMA: Esin Yapı
TESLİM TARİHİ: 2013
KONUT SAYISI: 170
KONUT TİPİ: 1+1, 2+1, 3+1, 4+1
KONUT FİYATLARI: 5.500-9.000 $/m2
Ev almada trend değişti küçük daireye ilgi arttı
Konut sektöründeki son gelişmeleri değerlendiren Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin (GYODER) verilerine göre, sosyo-ekonomik gelişmelere bağlı olarak, tek başına yaşayanlar, birlikte yaşayanlar, çocuksuz aileler ve tek çocuklu ailelerin sayıları her geçen gün artıyor ve toplam içerisindeki payları genişliyor. Raporda bu eğilimin, önümüzdeki yıllarda da devam edeceği öngörülüyor. Rapora göre, kişilerin güvenliğe verdikleri önemle de birlikte önümüzdeki 10 yıl içerisinde küçük konutlara ve güvenlikli sitelere olan talep artacak.
Verilere göre, Türkiye’de kurumsal olmayan nüfus içinde 15,7 milyon kişi veya 3,7 milyon hane halkı, kiracı statüsünde bulunuyor. Önümüzdeki süreçte bu statüde olanlardan, ekonomik büyüme senaryolarına bağlı olarak kişi başına düşen gelirin de artmasıyla öncelikle orta gelir grubundakilerin konut talebi artacak. Düşük gelir grubundan ise talep, erişebilir konut fiyatları oluşması halinde gelecek. Üst gelir grubu ise yine konut talebi potansiyeline sahip olmaya devam edecek.
Sosyal, ekonomik ve demografik gelişmeler göz önüne alındığında, önümüzdeki 10 yıl içinde bireylerin konut tercihlerinin değişileceğinin anlaşıldığı raporda, önümüzdeki 10 yıl içinde ilk tercih edilecek konutlar 110-125 metrekare arası, 2+1 ve 3+1 konutlar olacak. Kişilerin ikinci tercihi ise 75-90 metrekare arası 1+1 ve 2+1 konutlara olacak.
Fiyat aralığı olarak en çok, 75-125 bin dolar arasındaki evler talep edilecek. Gelirler arttıkça, yıllar itibariyle bu aralık 125-175 bin dolara kadar yükselebilecek.
İLK KAYNAK BANKA KREDİSİ
Konut satın alırken en önemli kaynak, banka kredisi olmaya devam edecek. Bu nedenle konut kredisi faizleri ile kredi ödeme tutarları, talep edilen konutun fiyatı ve büyüklüğünde belirleyici olmaya devam edecek. Konut alıcıları önümüzdeki 10 yıl içinde özellikle yeni konutlara daha çok yönelecek. Şehir merkezleri ile şehir kenarlarında bulunan güvenlikli sitelerdeki daire talebi, ilk sırada yer alacak.
Yeşil alan tercih sebebi
Konutların sağladığı sosyal alanlarında ele alındığı raporda, konut satın alımlarında en çok talep edilen donatıların ve özelliklerin sırasıyla yeşil alan, güvenlik, çocuk parkı ve market olacağı belirtildi. Diğer sosyal donatılar ise ikincil ihtiyaçlar arasında yer alacak. Konut alırken yeri, fiyatı, deprem yönetmeliğine uygun olması, evin büyüklüğü, sıfır konut ve toplu taşımaya yakınlık, önem sırası ile gözetilecek diğer kriterler olacak. Markalı, rezidans tipi, şehir dışında site içi ve müstakil konutlara talep daha sınırlı olacak ve orta, üst gelir grubundan kaynaklanacak.
AGÜ Kampüsü festivalde yarışıyor
Çırakoğlu Mimarlık, Abdullah Gül Üniversitesi Kampüsü (AGÜ) projesiyle Dünya Mimarlık Festivali Ödülleri’nde Geleceğin Projeleri/Eğitim Yapıları kategorisinde finale kaldı. Bu yıl 65’in üzerinde ülkeden rekor sayıda katılımın yaşandığı festivalde toplam 33 farklı kategoride yarışacak olan projeler “The World Building of the Year 2012” ve “Future Project of the Year 2012” ödüllerini almak için aralarında Moshe Safdie, Ben Van Berkel, ve Juergen Mayer H gibi isimlerin de bulunduğu jüri karşısında sunulacak.
5 Ekim’de açıklanacak
Londra merkezli EMAP Media Group tarafından düzenlenen ve 3-5 Ekim tarihleri arasında Singapur'da beşincisi gerçekleştirilecek olan Dünya Mimarlık Festivali, mimarlık dünyasının en önemli etkinliklerinden biri olarak kabul ediliyor. Proje sunumlarının yanı sıra sergi, panel ve seminerlere de sahne olacak olan Dünya Mimarlık Festivali’nde ödüller 5 Ekim Cuma günü açıklanacak.
2015’te hizmete giriyor
Çırakoğlu Mimarlık’ın projesi, Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi tarafından 2011 yılında açılan yarışmayı kazandıktan sonra inşa edilmeye başlandı. Kampüsün 2015 yılından itibaren hizmete girmesi planlanıyor. Projenin tasarımında, yeni bir üniversite olarak saygın ve değerli bir kurum olmayı hedefleyen Abdullah Gül Üniversitesi için nitelikli bir kampüs ortamı yaratmak adına evrensel değerlerle yoğrulmuş yenilikçi bir anlayış benimseniyor.
Avrupa Konutları’ndan engellilere destek konseri
Avrupa Konutları Atakent 1’in tamamı site sakinlerinden oluşan musiki korosu, Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği için düzenlediği konserde engellilere özel araç bağışladı. Düzenlenen konsere BEDD Genel Başkanı Kemal Demirel, BEDD Danışma Kurulu Başkanı Ediz Hun ve Artaş İnşaat İcra Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya katıldı.
Avrupa Konutları Atakent 1’in musiki topluluğu Sefaköy Kültür Merkezi’nde verdiği Türk sanat müziği konserlerini sürdürüyor. Yıl içinde gerçekleştirdiği ilk konserinde BEDD’e (Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği) 50 adet tekerlekli sandalye bağışında bulunan topluluk, geçtiğimiz günlerde verdiği konserle de engellilere özel rampalı araç bağışına vesile oldu.
Ön satışta metrekare fiyatını 1.900 lira yaptı
Makro İnşaat ve Akyapı’nın yeni projesi Bahçetepe İstanbul ’da ön satışlar devam ediyor. Başakşehir’de konumlanan projede dairelerin metrekare fiyatının 1.900 lira ile 2 bin 100 lira arasında olması planlanıyor.
16 blokta 1474 konuttan oluşan projede 1+1’den 5+1’e farklı tiplerde daireler olacak. Büyüklüğü 60 metrekare ile 242 metrekare arasında değişen dairelerin bulunduğu proje, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne 20, Atatürk Havalimanı’na 10 dakika uzaklıkta konumlanıyor. Metro istasyonuna 2, TEM otoyoluna ise 5 dakika mesafede bulunan proje, bölgedeki alışveriş merkezlerine ise ortalama 5 dakika uzaklıkta yer alıyor.
Forum Kayseri’ye Breeam Sertifikası geldi
Forum Kayseri, çevre dostu bina sertifika sistemi olan Breeam Sertifikası (Bina Araştırma Kuruluşu Çevresel Değerlendirme Metodu) ile ödüllendirildi. Şehirdeki sertifikalanmış ilk yeşil bina özelliğine sahip olan bina, Avrupa standartlarında karbon salımını esas alıyor.
Enerji tüketiminin en aza indirilmesi planlanan binada, ozon dostu elektro-mekanik sistem seçimleri bulunuyor. Sulama sisteminden en verimli şekilde faydalanılan binanın sisteminde su tüketimini azaltmak amacıyla nem ve yağmur sensörlerine yer veriliyor.
Ayrıca Kayseri’deki bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması anlayışına paralel olarak Forum Kayseri’de de özel bisiklet park alanları da düzenlendi.
Evini boyamak isteyene dijital renk seçeneği
Filli Boya, iç cephe ürünü AlpinaSilan Nevo’nun renk kartelasını dijital ortama aktardı. AlpinaSilan Nevo’nun dijital renk kartelası, Türkiye’deki ilk tablet dijital renk kartelası olma özelliğini taşıyor. Naturel, Sıradışı, Masalsı, Sentez isimli renk konseptlerinin yanı sıra birbiriyle uyumlu renk kombinasyonlarını da içeren dijital renk kartelası özel tasarımı sayesinde yaşam alanlarınızdaki renk tercihini kolaylaştırıyor.
Dijital kartela, aynı mekân için farklı renk alternatiflerini, renklerin birbiriyle uyumunu bir arada gösteren içeriğinin yanı sıra renklerin ışık ve loş ışık altında nasıl görüneceği konusunda rehberlik ediyor.