Ekonomi Konya Büyükşehir Hatay’da yaptığı çalışmalarla örnek oldu

Konya Büyükşehir Hatay’da yaptığı çalışmalarla örnek oldu

06.02.2024 - 04:20 | Son Güncellenme:

Geçtiğimiz yıl 6 Şubat’ta yaşanan ve 11 şehri vuran depremin ilk saatlerinde Hatay’a ulaşan Konya Büyükşehir Belediyesi, Başkan Uğur İbrahim Altay’ın talimatıyla seferberlik ilan ederek Hatay’da arama-kurtarma, altyapı, mobil mutfak, su temini, lojistik, konteyner kent, gıda ve kıyafet desteği, yeni iş yerleri, haberleşme ve enerji gibi insani ihtiyaçlar konusunda canla başla çalıştı.

Konya Büyükşehir Hatay’da yaptığı çalışmalarla örnek oldu

Türkiye’yi yasa boğan asrın felaketinin ardından Konya Büyükşehir Belediyesi ilk dakikalarda Başkan Uğur İbrahim Altay’ın talimatıyla seferberlik ilan etti. Başkan Altay, geçtiğimiz yıl Şubat ayında ülkemiz adına yüzyılın en büyük felaketinden birinin yaşandığını belirterek, 11 şehirde büyük bir yıkıma neden olan ve tüm ülkeyi derin bir yasa boğan depremlerin hafızalardan hiçbir zaman silinmeyecek izler bıraktığını söyledi. Deprem sonrası Konya olarak ilk anda harekete geçtiklerini ve sonuna kadar tüm imkanlarıyla Hatay halkının yanında olduklarını belirten Başkan Altay, “6 Şubat depremleri hepimizin hafızalarında hala taptaze duruyor. Konya, belediyeler olarak Hatay’da yaptıklarıyla tüm Türkiye’nin takdirini kazandı. Buradaki en büyük başarı bir bütün olarak hareket etmekti. Bütün belediyelerimiz, odalarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, vatandaşlarımız Hatay’da birlikte bir gayret gösterdi. Deprem çok büyük acılara neden oldu ama Hataylı vatandaşlarımızla aramızda sağlam bir gönül bağı oluştu” dedi.

Haberin Devamı

Depremin bir yandan da şehirlerin önceliğinin kentsel dönüşüm, depreme hazırlanmak ve dirençli şehirler oluşturmak olduğunu bir kez daha hatırlattığını kaydeden Başkan Altay, hep birlikte bu konuda çalışmayı sürdüreceklerini ifade etti.

Başkan Altay, “Depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımızın aziz hatıralarını, daima kalbimizin başköşesinde taşıyacağız. Mekânları cennet, makamları âli olsun. Allah, ülkemizi ve milletimizi bir daha hiçbir zaman böyle bir felaketle sınamasın” diye konuştu.

Konya ilk anda teyakkuza geçti

Konya Büyükşehir Belediyesi ekipleri 6 Şubat sabahı saat 06:30’da Hatay’a hareket ederek, en hızlı şekilde çalışmalara başladı. Sabaha karşı yola çıkan arama kurtarma ekiplerinin hemen ardından Mobil Mutfak tırları, su tırı, telsiz istasyonları, mobil şarj istasyonları, ekskavatörler, loderler, aydınlatma kulesi, jeneratörler, seyyar tuvaletler ve hizmet araçları başta olmak üzere ilçe belediyeleri ile birlikte çok sayıda araç ilk etapta AFAD koordinasyonunda deprem bölgesine sevk edildi.

Haberin Devamı

Başkan Altay Hatay’dan hiç ayrılmadı

Konya Valisi Vahdettin Özkan ile birlikte ilk gün bölgeye ulaşan ve uzun süre hiç ayrılmadan Hatay’da kalan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Hatay’da kurtarma ve koordinasyon çalışmalarına katıldı. Konya’da bir araya getirilen ve 622 tırdan oluşan yüzbinlerce yardım kolisi, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin koordinasyonunda bölgeye ulaştırıldı.

Konya Büyükşehir Hatay’da yaptığı çalışmalarla örnek oldu

Mobil mutfak ve mobil ekmek fırını kesintisiz hizmet verdi

Konya Büyükşehir Belediyesi Mobil Mutfak TIRI ve ekmek fırınında depremzedelere ve ekiplere sıcak yemek ve ekmek dağıtımı yapıldı. Mobil Mutfaklar ile toplamda 735 bin öğün sıcak yemek imkânı sağlandı. Konya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Beysu tesislerinin, 48 tırdan oluşan tüm paket su üretimi bölgeye yönlendirildi. Yine gıda ihtiyacını gidermek adına Hatay’a 50 tır, Kahramanmaraş’a 300 ton un ulaştırıldı. Vatandaşlar, Konya Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda Konya’da oluşturulan yardım merkezlerinde bölgeye gönderilecek yardımlara katkıda bulundu.

Haberin Devamı

Bölgeye temiz su Koski’den

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü ekipleri Hatay’da sağlıklı içme ve kullanma suyu ihtiyacına da çözüm üretti. Ekipler, ilk olarak HATSU pompa istasyonundaki kuyuları çalıştırarak bu kuyulardan tankerlere su doldurmak suretiyle depremden etkilenen insanlara su dağıtımı yaptı.

İlerleyen saatlerde de enkaz bölgelerine portatif jeneratör ve projektörle aydınlatma yapan KOSKİ ekipleri, kuyuların arıza kontrollerini de sürekli olarak yaptı.

KOSKİ, Hatay’ın temiz suya erişimini sağlamak ve altyapı sorunlarını gidermek amacıyla; 10.267 metre içme suyu hattı ve 8.500 metre kanalizasyon hattı döşedi. KOSKİ ekipleri toplamda 1.540 noktada arıza bakım ve onarım işlemi gerçekleştirdi. Ayrıca 867 kabin ile tuvalet, 330 kabin ile duş hizmeti sağladı.

İhtiyaç olan mahallelere tankerlerle 6000’den fazla sefer yaparak temiz su ulaştırdı ve 56 adet sokak çeşmesi montajı yaptı.

Hatay’ın tüm su altyapısının röntgeni çekildi

Haberin Devamı

KOSKİ tarafından geliştirilen yerli ve milli KOSKİ CBS uygulaması sayesinde; Hatay’ın tahrip olan su ve kanalizasyon altyapısına en hızlı şekilde müdahale edildi. Hatay’a ait tüm altyapı verileri CBS sistemine entegre edilerek, müdahale ve onarım işlemlerinin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlandı.

Konya 1.000 konteynerlik kent yaptı

Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram, Karatay, Selçuklu belediyeleri, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Borsası Hatay’da 3 etaptan oluşan konteyner kentler kurdu. AFAD’a teslim edilen, 1000’e yakın konteynerden oluşan konteyner kentlerde 4 binden fazla vatandaşa geçici barınma imkânı sağlandı. Konteyner kentlerde açılan Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (KOMEK) da kadınlara yönelik kurslarla hizmetlerini sürdürüyor.

Mobil sağlık araçları hizmet verildi

Konya Büyükşehir Belediyesi, Diş Hekimleri Odası ile birlikte hazırladığı Ağız ve Diş Sağlığı Teşhis ve Tedavi Aracı ile Hatay’da 5 bin 150 vatandaşı tedavi etti. Optisyen ve Gözlükçüler Odası ile birlikte hazırlanan Mobil Gözlük Aracı ise 3 binden fazla depremzedeye gözlük verdi.

Haberin Devamı

Çiftçiler unutulmadı

Konya Büyükşehir Belediyesi, deprem bölgesine gönderdiği insani yardımların yanı sıra hayvancılık faaliyetlerinin sekteye uğramaması için Hataylı çiftçiler için 10 TIR besi ve süt yemi besi ve süt yemi ulaştırdı. Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki hayvan acil yardım aracı CANBULAN ve uzman veterinerlerle, köylerde hayvan sağlığı taramaları yapıldı. Sokak hayvanları için de 10 ton mama yardımında bulunuldu.

Çocuklara moral için etkinlikler yapıldı

Depremden etkilenen çocuklar için çadır kentlere oyun parkları yerleştiren Konya Büyükşehir Belediyesi, ayrıca Çocuk Tiyatrosu ekibi ve Bilim Tırı’nı bölgeye yönlendirerek çocuklara moral depoladı.

Konya Ramazan’da da yalnız bırakmadı

Büyükşehir Belediyesi, Konya’nın üç merkez ilçe belediyesiyle birlikte Hatay’daki depremzedeleri Ramazan ayında da yalnız bırakmadı. Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram, Karatay ve Selçuklu belediyeleriyle birlikte mübarek Ramazan ayında Hatay’daki depremzede ailelere verilmek üzere 23 bin koliden oluşan 14 TIR yardım kolisi ulaştırdı. Konya Büyükşehir Belediyesi, Hatay Payas’ta kurduğu Ramazan çadırıyla da binlerce depremzedeye iftar ve sahur hizmeti verdi. Ayrıca, bölgede Ramazan etkinlikleri düzenleyerek depremzede çocuklara moral oldu.

Konya Büyükşehir Hatay’da yaptığı çalışmalarla örnek oldu

Konya’nın akıllı uygulamaları Hatay’da kritik rol üstlendi

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketlerinin ilk gününden itibaren altyapı, lojistik, su çalışmaları, barınma, mobil mutfak, haberleşme ve enerji gibi insani ihtiyaçlar konusunda çalışmalar yapan Konya Büyükşehir Belediyesi, Akıllı Şehircilik uygulamaları ile birçok alanda kritik rol üstlendi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Hatay’da yaşamı normale döndürmek için yaptıkları tüm çalışmalarda Akıllı Şehir uygulamalarından faydalandıklarını belirterek, “Akıllı Şehircilik uygulamalarımız başta ekiplerin koordinasyonu olmak üzere; iletişim, haberleşme, arama-kurtarma, lojistik gibi birçok alanda sahadaki çalışmalarımızın en hızlı ve aktif şekilde yürütülmesine katkı sağladı. Hatay’ın yeniden ayağa kalması emek veren herkesten Allah razı olsun” dedi. Konya Büyükşehir’in deprem bölgesinde kullandığı Akıllı Şehir uygulamalarından bazıları şöyle: “Şehrin tüm altyapısının çöktüğü, veriye erişimin mümkün olmadığı, haberleşmenin sağlanamadığı ve GSM şebekelerinin kullanılamadığı ilk anlarda Uydu İnterneti ve Sayısal Telsiz Haberleşme Sistemi’yle iletişim sağlandı. Solar Mobil Şarj İstasyonu kuruldu. KOSKİ CBS uygulaması ile tahrip olan su ve kanalizasyon altyapısına hızlı şekilde müdahale edildi. Kapsül Teknoloji Platformu bünyesindeki öğrenciler 3 bin 700 adet powerbank ve 2 jeneratörle baz istasyonu kurdu. Depremzede vatandaşlara kesintisiz temiz su sağlamak için güneş enerjisinden elektrik üreterek, su depolarında klorlama işlemleri gerçekleştirildi. Konya Mobil Uygulaması ile depremzedelere yardımcı olmak isteyen gönüllüler en doğru lokasyonlara yönlendirilerek, olası bir kaos durumuna karşı etkili koordinasyon sağlandı. Su kayıplarının önüne geçmek için kullanılan Akustik Dinleme Cihazları, arama-kurtarma çalışmalarında, enkaz altındaki depremzedelerin tespitinde büyük fayda sağladı. Araç Takip ve İş Takip Sistemleri kullanıldı.” Konya Büyükşehir Belediyesi, Hatay dışında Kahramanmaraş’a 300 ton un gönderirken depremin etkilediği diğer şehirlerde de altyapı çalışmalarına katkı sağladı.

152 dükkanlık bedesten kuruldu

Yine Konya Büyükşehir Belediyesi, MÜSİAD Konya Şubesi ve Konya Sanayi Odası ile birlikte; Narlıca’da 152 dükkândan oluşan Konya Bedesten’i inşa edilerek esnaflara teslim edildi

Büyükşehir Arama Kurtarma Ekipleri 168 vatandaşımızı kurtardı

Depremin hemen ardından Hatay’dan tahliye işlemi başlatan Konya Büyükşehir Belediyesi, 8 bine yakın depremzedeyi şehirden çıkardı. Konyalılar depremde evini kaybeden vatandaşlara evlerinin kapılarını açtı. Konya Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ile birlikte toplamda 3 bin 369 personeliyle bölgede çalışmalar yürüttü. Büyükşehir Arama-Kurtarma Ekipleri, 168 vatandaşımızı enkazdan sağ olarak çıkarmayı başardı.

Konya Büyükşehir Habib-i Neccar Cami’sini yeniden ayağa kaldırıyor

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Hatay-Konya kardeşliğini taçlandırmak adına, Konya Büyükşehir Belediyesi olarak depremde yıkılan Habib-i Neccar Cami’sinin restorasyonunu da üstlendiklerini ifade etti. Deprem bölgesinde yapılan çalışmalarla tüm Türkiye’nin takdirini kazanan Konya’nın, Hatay’ın simge yapısını tekrar ayağa kaldırma konusunda da sorumluluk üstlendiğini kaydeden Başkan Altay, “Ülkemizin önemli tarihi miraslarından birisi olan Anadolu’nun ilk camisi olarak bilinen Habib-i Neccar Camisi maalesef yaşanan depremden sonra yıkılmıştı. Konya Büyükşehir olarak Hatay’ın tüm sorunlarında olduğu gibi Habib-i Neccar Camisi’ni de eski günlerine döndürmek için kolları sıvadık. Kültür ve Turizm Bakanlığımızla yürüttüğümüz sürecin sonunda Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kontrolünde bu simge yapının yeniden ayağa kaldırılması için çalışmalara başladık” ifadelerini kullandı.