Ekonomi ‘Koreli yatırımcı’ Türkiye’ye sıcak

‘Koreli yatırımcı’ Türkiye’ye sıcak

13.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “Güney Korelilerin Türkiye’ye yatırım iştahı devam ediyor. Koreli bakanı davet ettik. Türkiye ile otomotiv, demir çelik sektöründe yatırım yapmak isteyen şirketler var” dedi

‘Koreli yatırımcı’ Türkiye’ye sıcak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Güney Kore Bilim ve Bilgi İletişim Teknolojileri Bakanı You Young Min ile de bir araya geldiklerini belirterek, “Güney Korelilerin Türkiye’ye yatırım iştahı devam ediyor. Koreli bakanı ülkemize davet ettik. Yapılabilecek iş birliği ve ortak yatırım projeleriyle ilgili görüşlerimizi paylaştık. Türkiye ile otomotiv, demir çelik ve teknoloji alanlarında yatırım yapmak isteyen, motor üretim yatırımı gerçekleştirmeyi öngören şirketler var” dedi.

Haberin Devamı

Varank, Japonya’nın Tsukuba kentinde düzenlenen G20 Ticaret ve Dijital Ekonomi Bakanları Toplantısı’nın ardından yaptığı değerlendirmede, G20 dönem başkanlığını yürüten Japonya’nın yapay zeka konusunu öne çıkarmasından dolayı memnuniyet duyduklarını söyledi.

Kişisel veri çok önemli

Varank, ülkelerin kişisel verilerin korunmasına yönelik bazı tedbirler alması gerektiğini belirterek, “Şu anda siber saldırının bir boyut ötesine geçmiş durumdayız. Çok daha masum görünümlü, bireylerin verileri manipüle edilerek yapılan saldırılar var” dedi.

Bu noktada kişisel verilerin korunması hakkının sağlanması gerektiğini belirten Varank, “Çünkü hiç kimse kişisel verilerinin tüm dünyada dolaştırılmasını, bunların bir ticari meta olmasını, bu veriler üzerinden kendisinin manipüle edilebileceği yazılımların geliştirilmesini istemez” dedi.

Haberin Devamı

‘Koreli yatırımcı’ Türkiye’ye sıcak

Bakan Varank, “G20 oturumlarında üye ülkelere yapay zekayla ilgili hem standartların belirleneceği hem de yapay zeka kullanımındaki etik kurallara karar verilecek katılımcı bir yapının oluşturulmasını önerdik. Böylece sadece birkaç ülkenin bu teknolojiye sahip olarak diğer ülkelerle arasındaki farkı iyice açmasının önüne geçebiliriz. Yapay zeka konusunda yol almış ülkeler hiçbir standarda bağlı kalmak istemiyorlar. Kendilerinin işine nasıl geliyorsa öyle ilerlemek istiyorlar” dedi.

Yapay zeka konferansı

G20 kapsamında verimli görüşmeler yaptıklarını anlatan Varank, “Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier ile iki ülkenin karşılıklı yatırımlarını nasıl geliştirebileceğimizi konuştuk. Türkiye ve Almanya’nın ortaklaşa yapay zeka konferansı düzenlenmesine karar vermiştik. Altmaier beni ağustosta ülkesine davet etti. Aynı zamanda Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile Türk-Alman Üniversitesi ortak bir teknopark kurmak için biraraya geldiler. Buraya da Almanya’nın en iyi araştırma enstitülerinden Fraunhofer’in destek vermesini istiyoruz” dedi. Varank, İngiltere’de inovasyon kabiliyetini artırmak için tasarlanan Catapult programları ile KOSGEB arasındaki işbirliğini geliştirmek istediklerini ifade etti.