Ekonomi Kosta Rikalı pizzacı Efes’i uçuşa geçirdi

Kosta Rikalı pizzacı Efes’i uçuşa geçirdi

20.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Son 5 yıldır Efes Bira Grubu Başkanı olan Kosta Rikalı Alejandro Jimenez, Efes’in SABMiller ile imzaladığı 2 milyar dolarlık işbirliğinin perde arkasındaki isim. Tuncay Özilhan, Coca - Cola’da çalışırken keşfettiği Jimenez’i Meksika’da kendi pizza zincirinin başından transfer etmiş

Kosta Rikalı pizzacı Efes’i uçuşa geçirdi

Tropik yağmur ormanları ve kahve tarlalarıyla kaplı Orta Amerika ülkesi Kosta Rika’nın Türk iş dünyasındaki en ‘üst düzey’ temsilcisi Alejandro Jimenez...
Jimenez, son 5 yıldır Avrupa’nın en büyük 5’inci bira üreticisi Efes’in kaptan köşkünde oturuyor. Efes Bira Grubu Başkanı Jimenez, Anadolu Efes’in dünyanın en büyük ikinci bira üreticisi SABMiller ile imzaladığı 2 milyar dolarlık işbirliğinin de perde arkasındaki isim.
Geçen ay tamamlanan anlaşmayla SABMiller, Rusya ve Ukrayna’daki bira operasyonlarını Efes’e devredip, Anadolu Efes’in yüzde 24 hissesini aldı. Rusya pazarında yüzde 11 pazar payına sahip olan Efes, yüzde 7 payı olan SABMiller ile işbirliğine giderek yüzde 40 payı olan Carlsberg’in arkasından Rusya’nın ikinci büyük bira üreticisi haline geldi. Efes’in Rusya’daki marka sayısı da bu operasyonla 11’den 20’ye yükseldi.
Alejandro Jimenez, bu büyük operasyon için, “Yıllarca tartışıldı. Finale erdiren ben oldum” diyor. Basınla çok sık buluşmayan Jimenez ile evinin yakınlarındaki Bebek Otel’de bir araya geliyoruz.
Önce soyadının ‘Himenez’ şeklinde okunduğunu anlatıyor, ardından da “kariyerimin en önemli kilometre taşı” dediği SABMiller operasyonunu...

Meydan okuma olarak gördü
Efes’i bünyesinde bulunduran Anadolu Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Jimenez’i Coca - Cola bünyesinde çalışırken tanımış. Bilindiği gibi Anadolu Efes, Türkiye’de Coca-Cola İçecek’in en büyük ortağı. Ancak Alejandro Jimenez, Coca - Cola’daki görevinden ayrıldıktan hemen sonra arkadaşlarıyla Meksika’nın başkenti Mexico City’de Papa John’s pizza restoranlarını işletmeye başlamış. 20 milyona yakın nüfusa sahip bu şehirde pizza işinin gayet iyi olduğunu anlatıyor. Ancak Jimenez bu işteki yüzde 25 payı hâlâ sürse de, Tuncay Özilhan’ın çağrısı üzerine, bir “meydan okuma” olarak gördüğü Efes’in bira operasyonlarının başına geçmeyi kabul etmiş.

‘Satın alma fırsatı arıyoruz’
Son 5 yıl içinde satış hacmi bakımından Avrupa’nın en büyük 5’inci, dünyanın 12’nci bira üreticisi durumuna gelen Anadolu Efes; Türkiye, Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Moldovya ve Gürcistan olmak üzere üretimini 6 ülkeye yaymış durumda. Satışlarının yüzde 75’inin Türkiye dışında olduğunu anlatan Jimenez, “Çevre ülkelerde satın alma fırsatlarına bakıyoruz. Hayalim Türkiye’nin yurtdışında en büyük yatırıma sahip firmalarından Efes’i daha da yukarı taşımak” diyor.
Geçen yıl 85 ülkeye bira satıp 80 milyon dolar ihracat geliri elde ettiklerini belirten Jimenez, en büyük sıkıntılarının ise yüksek vergi oranları olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

6 ülkede 18 bira fabrikası var
Anadolu Efes’in 6 ülkede toplam 18 bira, 7 malt fabrikası ve 1 adet şerbetçiotu işleme tesisi bulunuyor. Efes’te 1800’ü Türkiye’de olmak üzere toplam 9 bin kişi çalışıyor. SABMiller’la işbirliği sonrası Anadolu Efes’in ortaklık yapısı şu şekilde oluştu: Anadolu Grubu yüzde 43.1, SABMiller yüzde 24, halka açık kısım yüzde 32.9.
Efes daha az su tüketen, üretimini daha az enerji ve emisyonla gerçekleştiren bir firma olmak amacıyla, 2015 yılına kadar su tüketimini yüzde 25, karbon ayak izini de ürün başına yüzde 15 aşağı çekme hedefi açıkladı.