Ekonomi Kotaya karşı zam resti

Kotaya karşı zam resti

08.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ulaştırma Bakanlığı’nın internette Adil Kullanım Kotasının 2019’la birlikte kalkacağını açıklaması sonrası, maliyetlerinin artacağını öne süren oyuncular, bunu ücrete yansıtmaya hazırlanıyor.

Kotaya karşı zam resti

Sabit internette belirli bir kullanımdan sonra hızı düşüren Adil Kullanım Kotası’nın (AKK) bu yılın sonunda kalkacak olması, sektör oyuncularını hareketlendirdi. Herkes uygulama kalktıktan sonra yeni dönemin nasıl olacağını merak ederken, işletmeciler maliyetlerinin artmasından korkuyor.

Haberin Devamı

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Başkanı Yusuf Ata Arıak, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 2016 yılı sonunda alınan kararla 1 Ocak 2019’dan itibaren uygulanmak üzere AKK’nin kalkacağını anımsattı.

‘Maliyet’ savunması

Bu kararla internet hizmetlerindeki tüketici taleplerinin gözetilmesi ve yüksek hızlı hizmetlerin teşvik edilmesi amaçlandığını belirten Arıak, “Ancak bu kararın sonucunda tüketicilerin internet kullanım miktarının artması sebebi ile işletmecilerin maliyetlerinin yükselmesi ve bu durumun tüketici fiyatlarına da yansıması kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle, uygulamada bu kararın sağlıklı bir şekilde hayata geçebilmesi için alınması gereken önlemler bulunuyor” dedi.

Haberin Devamı

Arıak, toptan fiyatların makul seviyelere çekilmesi gerektiğini de vurgulayarak, “AKK’li tarifelerin limitsiz hale getirilmesi nedeniyle özellikle yüksek hızlara sahip tarifelerde artan veri kullanımı sonucunda işletmeciler ciddi anlamda ilave toptan maliyet yükü ile karşı karşıya kalacaktır. Bu nedenle pazarda yüksek hızlı tarifelerin teşvik edilmesi ve işletmecilerin maliyetlerinin karşılanabilmesi için toptan ücretlerde indirim yapılması gerekmektedir” diye konuştu.

Aşırı kullananlar

Arıak, diğer yandan abonelerin internet tüketim davranışına bakıldığında, çok yüksek kullanım yapan yaklaşık yüzde 1-2’lik bir grup abone olduğunun gözlemlendiğini kaydederek, şunları söyledi:

“Bu kullanıcıların limitsiz ve AKK’siz dünyada sayıları daha da artacağından, herhangi bir önlem alınmadığı takdirde, bu tipte “aşırı” olarak nitelendirilebilecek kullanımlar işletmeci maliyetlerini fazlasıyla arttıracaktır. Bu maliyetleri de işletmeciler tüm abonelere bölüştürmek suretiyle fiyatlara yansıtmak durumunda kalacağından, makul seviyede kullanım yapan abonelerin “aşırı” kullanım yapan aboneleri sübvanse etmesi gibi bir durum ortaya çıkacaktır. Yani yüzde 1-2’lik aşırı kullanım yapan abonelerin neden olduğu fiyat artışı yüzde 98-99’luk abonelerin de cebinden çıkacaktır. Bu nedenle aşırı kullanım yapan abonelerin önlenmesine yönelik tedbirlerin alınması gerekmektedir.”

Haberin Devamı

AKK’nin kalkacağı 2 yıl önce bildirildi

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 31 Aralık’ta AKK uygulamasının kaldırılacağına yönelik bilgilendirmesinin 2 yıl önceden yapıldığını anımsattı. Kendilerinin bu bilgilendirmeyi almadan çok önce de AKK’nın olmadığı paketlerini müşterilerine sunmaya başladıklarını dile getirdi.

Bütün, “Bu tekliflerimizi geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla tüm iletişimlerimizde söz konusu paketlerimizi ön plana çıkararak, müşterilerimizi yeni AKK’sız seçeneklerimizle buluşturmak için çalışıyoruz. Turkcell olarak hali hazırda müşterilerimize AKK’siz paketleri kampanya fiyatlarıyla sunuyoruz. 2019’da da daha önceki yıllarda olduğu gibi müşterilerimize ihtiyaçlarını karşılayabilecek kampanyaları sunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Yazarlar