Ekonomi Kötü senaryo mu yanlış alarm mı?

Kötü senaryo mu yanlış alarm mı?

30.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Koronavirüsün yeni varyantı ‘omicron’un küresel ekonomik büyümeye olası etkilerini inceleyen yatırım bankası Goldman Sachs, olumlu, olumsuz, çok olumsuz ve yanlış alarm başlıklı 4 ayrı senaryo yazdı.

Kötü senaryo mu yanlış alarm mı

EKONOMİ SERVİSİ - Amerikalı yatırım bankası Goldman Sachs koronavirüsün yeni varyantı ‘omicron’un küresel ekonomik büyümeye olası etkilerini mercek altına alan bir rapor hazırladı.

Haberin Devamı

Goldman Sachs ekonomistleri tahminde bulunmak için henüz erken olduğunun altını çizerek yeni varyantla ilgili 4 senaryo hazırladı. Amerikan Bloomberg Ajansı’nın haberine göre senaryolar şöyle:  

1 . Olumsuz senaryo: “Omicron, bir önceki varyant olan deltadan daha hızlı bulaşıyorsa küresel ekonominin 2022 yılı ilk çeyrek büyümesi Goldman’ın mevcut tahmininin 2.5 puan altına, yani yüzde 2’ye düşebilir. Ancak küresel ekonomi yine de 2022’nin tamamında yüzde 4.2, yani Goldman’ın mevcut tahmininin 0.4 puan altında büyüyebilir. Enflasyon etkisi ise belirsiz.

2. Çok olumsuz senaryo: Hem hastalığın şiddeti, hem de hastaneye yatışlar deltadan önemli ölçüde kötüyse küresel ekonomik büyüme daha ciddi bir darbe alabilir. Enflasyon etkisi ise yine belirsiz.

Haberin Devamı

3. Yanlış alarm senaryosu: Omicron deltadan daha yavaş yayılabilir ve küresel büyüme ile enflasyon üzerinde önemli bir etki yaratmayabilir.

4. Olumlu senaryo: Omicron deltadan biraz daha bulaşıcı olup yine de çok daha az hasta ediyorsa, bu spekülatif “normalleşme” senaryosunda, hastalıkta net bir azalma, küresel büyümeyi Goldman’ın tahmininden yukarı taşıyabilir. Bu durumda talebin yeniden dengelenmesi ve mal ile işgücü arzındaki toparlanmanın hızlanmasıyla enflasyon daha düşük çıkabilir.”

Tahminlerini değiştirmedi

4 senaryoyu yazan Jan Hatzius liderliğindeki Goldman ekonomistleri hazırladıkları araştırma notunda ‘yanlış alarm’ ihtimalini de göz önüne alarak, senaryo olasılıkları biraz daha netleşene kadar büyüme, enflasyon ve para politikası tahminlerinde değişiklik yapmadıklarını kaydetti.