Ekonomi Kredi verirken elimiz rahatlar

Kredi verirken elimiz rahatlar

26.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yıldırım’ın, bankacıların verilen kredilerde korkulu rüyası olan ‘zimmet’i “Yakında esneteceğiz” çıkışını değerlendiren CEO’lar, reel sektöre hızlı kaynak sağlanacağını belirtti

Kredi verirken  elimiz rahatlar

Bankacıların uzun süreden bu yana şikayetçi olduğu zimmet maddesinin katı koşullarında değişikliğe gidiliyor. Başbakan Binali Yıldırım’ın, ekonomi gazetecileriyle yaptığı sohbette, “bankacılıktaki zimmet maddesini” çok yakında esneteceklerini açıklaması sonrasında, bankacılar bu esnekliğin çok yararlı olacağını ve piyasaları rahatlatacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Bir kamu bankasının üst düzey yöneticisi, Türkiye’de yaşanan 2001 krizini hatırlatarak, o dönem Meclis’te çıkartılan ‘zimmet’ düzenlemesinin ‘çok katı’ olduğunu söyledi. Getirilecek yeni düzenlemenin ise sektörde normalleşme sağlayacağını belirtti.

Bu görüşle benzer fikirleri ifade eden diğer banka CEO’ları da geçmişte alınan sert tedbirlerin kredi verirken piyasaların önünde büyük engel oluşturduğunu vurgulayarak, yeni düzenlemenin büyük rahatlık yaratacağını kaydetti. Sektörün önde gelen isimleri, özellikle devlet bankalarının bu konuda fazlasıyla problem yaşadığını belirterek, düzenlemenin takibe düşen krediler ve yeniden yapılandırmalar açısından ciddi kolaylık getireceğini anlattı.

‘İhtiyaç kalmadı, son derece yararlı olur’

Haberin Devamı

Hakan Ateş Denizbank CEO’su

Bankacılık Yasası’nda yer alan zimmet maddesinin değiştirilmesi son derece yararlı olur. Bankalar üçüncü kişilere kredi verirken bu madde ile karşılaşıyorlardı. Özellikle kamu bankaları alanında bu açıdan çok sıkıntı vardı. Yeni dönemde kredi verilmesinde rahatlama yaratır. Bankacılık krizi döneminde Uzan Grubu’na yönelik olarak ihtiyaçtan çıkarılmış bir düzenlemeydi. Bugün ihtiyaç kalmadı. Yeniden ele alınıp esnetilmesi doğru. Yasal yönden dünyaya paralel, diğer ülkelerdeki gibi benzer bir uygulamanın olması çok doğru. Çünkü ‘zimmet’ dünyada örneği olmayan bir düzenlemeydi.

‘Elimizi kolumuzu bağlıyordu’

Mehmet Erten Burgan Bank’ın Başkanı

Uzun süredir uygulamada olan zimmet maddesi özellikle devlet bankalarının hareket kabiliyetini ve hızlı aksiyon olmasını engelliyordu. Yeniden yapılandırmalarda ve takibe düşmüş kredilerde işlem yapmada sıkıntıya neden oluyordu. Banka yöneticilerinin elini kolunu bağlayan bir maddeydi. Bu maddenin değiştirilmesi veya kaldırılması rahatlık sağlar. Özel sektör bankaları açısından da yararlı olur. Kredi verirken her türlü hesabı veririz. Attığımız her imzanın arkasında dururuz. Yeni düzenlemenin rahatlama getireceğini ifade edebilirim.

‘Artık BDDK var esnetilmeliydi’

Ümit Leblebici TEB Genel Müdürü

Haberin Devamı

Zimmet maddesi 2001 krizinden sonra çıkarılmıştı. Çok sayıda banka battığı için çok katı tedbirler alınmıştı. Sektörü doğrudan düzenleyen kurumlar yoktu. Bugün ise BDDK gibi bir kurumumuz var. Bankalara ilişkin bütün rasyolar ciddi bir takip altında tutuluyor. Düzenli denetimler var. Sektörün riskleri gözetim altında. Ancak zimmet maddesinde zamanın dikkate alınması çok önemli. İyi firmalara kredi veriyorsunuz, üç dört yıl sonra dışarıda veya içeride yaşanan bir sıkıntı ve konjonktürel krizden dolayı zimmet ile suçlanabilirsiniz. Bu maddenin değiştirilerek zamanın ruhunun dikkate alınması yararlı olur.

Zimmet maddesi ‘2001’de kondu

Bankacılıktaki zimmet maddesi, 2001 krizi döneminde birçok bankanın batmasının ardından çıkartılan bankacılık düzenlemesiyle getirildi. Bu madde, verilen bir kredinin batması halinde altında imzası olan bankacıların uzun yıllar sonra bile, zaman aşımı olmaksızın yargılanmasının önünü açtı. Yargılama sırasında ilgili kişilerin bütün mal varlıklarına da el konuluyor.