Ekonomi ‘Kriz psikolojisine izin vermeyeceğiz’

‘Kriz psikolojisine izin vermeyeceğiz’

11.08.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Hükümetimiz, önleyici bir yaklaşımla sorunlar kapımızı çalmadan bunları nasıl bertaraf edeceğimizin mücadelesini veriyor.

‘Kriz psikolojisine izin vermeyeceğiz’

Bu çerçevede önlemlerimizi alıyoruz. Küresel ekonomide yaşanan son gelişmeler orta ve uzun vadede Türkiye’yi bu kez inşallah teğet bile geçmeyecektir” dedi.
Erdoğan, parti genel merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda, “Kriz psikolojisinin bizi esir almasına izin vermiyoruz, izin vermeyeceğiz. Milletin cebinden çıkan her kuruşun sorumluluğunu hissediyoruz” diye konuştu.
‘İstikrar devam ediyor’
Ülkenin istikrarını devam ettirdiğini vurgulayan Erdoğan şöyle devam etti: “Bu tablo çok önemlidir. Ekonomimizin ne kadar dayanıklı hele geldiğinin kırılganlıktan ne kadar uzaklaştığının göstergesidir. Bu gerçeği dile getiren sadece bizler değiliz dünyanın en saygın ekonomi otoriteleri de bunu söylüyor.”

‘Dünya gıpta ediyor’
“Çok açık söylüyorum, bugün Türkiye ekonomisi dinamizmiyle dünyanın gıpta ettiği bir ülkedir” diyen Erdoğan, sağlam kamu maliyesi, güçlü bankacılık sistemi, dünyanın her köşesinde iş kovalayan dinamik, özgüveni yüksek girişimcileri ve canlı iç piyasası ile Türkiye’nin bunu da fazlası ile hak ettiğini bildirdi.
Özellikle gelişmiş ekonomilerde yaşanan bir takım sorunlar olduğunu, sadece son bir haftada değer kaybeden borsaları, artış gösteren risk primlerinin göründüğüne değinen Erdoğan şöyle devam etti:
“Bütün bu gelişmelerin küresel ekonomi ile entegre olan Türkiye ekonomisine de bazı etkileri olabileceği ihtimalini, tedbir alınmadığı takdirde sıkıntılarla yüzleşmek durumunda kalabileceğimizi, kriz işportacılığından medet uman anamuhalefet partisi lideri dışında aklı başında olan herkes bunu tahmin ediyor. Yaptığımız toplantılar bu etkileri minimuma indirerek ekonomimizin büyüme trendinin hız kesmeksizin devam etmesi, milletimizin cebinden tek bir kuruşun dahi boşa gitmemesi içindir.”

Avrupa’nın şımarık ülkeleri
Türkiye’nin en olumsuz küresel şartlara karşın büyüme istikrarını sürdürdüğünü kaydeden Erdoğan, “Küresel krizin başladığı günden bugüne dünyanın ekonomik olarak en sağlam bilinen ülkeleri bile çok ciddi depremler yaşadılar. İşte borç tablosuna baktığınızda dünyanın şu anda bir numaralı borçlu ülkesi Amerika. Arkasında Japonya, İtalya var. İşte İspanya, Portekiz ortada. Bunlar daha kısa bir süre önce dünyanın Avrupa’nın şımarık ülkeleriydi. Ama bakın şimdi neredeler.”


Haberin Devamı

Araba değil ev alın

Erdoğan, vatandaşları tutumlu olmaları konusunda da uyararak şunları kaydetti:
“Benim tek bir ricam var, ramazan ayını da bir imkân bilerek lütfen israftan kaçınalım. Birilerinin dediği gibi ‘harcama yapmayalım’ falan demiyorum. Tabii ki harcama yapacaksınız, piyasada bu hareketlilikler olacak ama israf etmeyelim. Bunu yaparken diyelim ki önünüze iki tercih çıktı; bir araba, bir de kirada otururken sahibi olmak istediğiniz bir ev. Size diyorum ki arabayı tercih etmeyeceksiniz. Çünkü o sizin için israf olur. Evi alacaksınız, kiradan kurtulasınız. Bir evde otururken lüks bir eve gireyim. Bence bu dönemde lüks bir evi daha buna ilave etme. Sen şu anda oturduğun yerde oturmaya devam et. Çünkü verim ekonomisinin gerekliliği bunu ifade ediyor. Bu adımları attığımız zaman göreceksiniz ki şu süreç bizler için çok daha artı yazacaktır.”