Ekonomi Küçük tasaruf sahibi kararsız

Küçük tasaruf sahibi kararsız

09.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Faizin getirisi düştü, dolar kazandırmıyor' diyen küçük yatırımcı parasını, alternatifi olmadığı için yine aynı araçlarda değerlendirmek zorunda kalıyor

Küçük tasaruf sahibi kararsız



Enflasyonla mücadele programının başlamasıyla birlikte yüzde 40'lara gerileyen faiz oranları, kur sepetinin yılsonuna kadar yüzde 20 değerlenecek olması küçük tasarruf sahibinin parasını nereye yatıracağı konusunda kararsız bıraktı. 'Üç haneli' kazançlara alışık tasarruf sahibi yüzde 30 - 40 nominal getirileri mecbur kaldığı için yatırıyor. Alternatifsiz kaldıklarını düşünen tasarruf sahibine "Paranızı nereye yatırıyorsunuz" diye sorduğumuzda yanıtlar faiz ve gayrimenkul oldu. Geleneksel yatırım araçlarımızdan dövizi, tercihleri arasından çıkardıkları gözlenen tasarruf sahibi altının adını ağzına bile almıyor. Bankalarla çalışan bir kaç tasarruf sahibinin "Paranızı nasıl değerlendiriyorsunuz" sorumuza verdikleri yanıtlar şöyle:

Bahri Duru (emekli):
Ben, ticaretten, borsadan anlamıyorum. Anlamadığım için de çalıştığım bankayla repo yapıyorum. Emekli oldum olalı aşağı yukarı 5 yıldır param repoda. O zamanlar aldığım emeklilik tazminatıyla ev alamadım, para erimesin diye repoya yöneldim. Yaklaşık 20 yıl çalıştım ama bir ev alamadım. Aslında yatırımda birinci tercihim ev olurdu. Dövizi de düşündüm, ancak çalıştığım bankadaki ilgililer bana doların inişli çıkışlı gittiğini söylediklerinden bu alana da yatırımı tercih etmiyorum.

İskender Yayla (İşletmeci):
Turkcell'in hisse senetleri çıkıyor. Onu alacağım. Şu anda parayı nereye yatırabilirsiniz kararını vermek çok zor. Çünkü Türkiye'de neyin ne zaman nasıl olacağı belli değil. Piyasalar kendi koşullarıyla işlemiyor. Hep umulmadık olaylar gerçekleşiyor. Kazanmak mümkün değil, biz ancak paramızın değerini korumaya çalışıyoruz. Halka arzlar olduğu zaman alacaksınız ve bir hafta içinde de satmak gerek. Çünkü kısa bir sürede fiyat satın aldığınız rakamın altına geriliyor. Oradan kazanabilirseniz biraz katkı sağlıyor. Bunun dışında param repoda duruyordu halka arzlarda bozup hisseyi sattıktan sonra yine repoya dönüyorum.

Şemsettin Dana :
Mevduat, repo düşük dolar cazip değil param olsa ev alırdım herhalde. Ancak yatıracak hiçbir yer yok. Repoya hiç bulaşmadım. Zaten son zamanlarda fazla bir şey getirmiyor.

Şenol Güneş (serbest meslek) :
Ben repoyu tercih etmiyorum. Paramı genellikle bir aylık mevduatta değerlendiriyorum. Aslında fazla paramız olmadığı için bankalarla fazla işimiz olmuyor.

Hürrem Güner (Mobilya dükkanı sahibi):
Son zamanlarda dövizin de, reponun da getirisi yok denecek kadar düşük. Ben genelde yaptığım işe yani mobilyaya para yatırıyorum. Bankalardan çektiğim krediyle mal alıp stok yapmaya çalışıyorum. Mevduata ve repoya para yatırma olanağım kalmadığı için yatırım yapmıyorum. Dövizin de artık hiç cazibesi kalmadı benim için. Tek önemli olan ticaret.

Turan Taşkıran (avukat):
Eskiden param repo ve mevduatta duruyordu. Malum faiz oranları düşünce borsaya ve A tipi fona ve az da olsa Hazine bonosuna döndük. Fakat işler beklediğim gibi gelişmedi. Şimdi tüm paramı Turkcell'e yatırdım. Ancak nihai amacım gayrimenkul... Eğer borsa ve yatırım fonundan para kazanırsam gayrimenkul alacağım.