Ekonomi Kumaşa vergi Türkiye'den kaçırıyor

Kumaşa vergi Türkiye'den kaçırıyor

27.11.2011 - 11:31 | Son Güncellenme:

Kumaşa gelen ek vergi yabancı markaları Türkiye'den kaçırdı. Türkiye'nin fason üretimde en önemli müşterilerinden H&M, GAP ve Zara gibi markalar artan maliyetler nedeniyle üretimlerini Bangladeş gibi ülkelere kaydırdı.

Kumaşa vergi Türkiyeden kaçırıyor

İthal kumaşa getirilen yüzde 20’lik vergi üretimin büyük kısmını Türkiye’de yaptıran yabancı markaları kaçırdı. Özellikle yakınlık ve hızlı teslimat nedeniyle üretimde Uzakdoğu yerine Türkiye’yi tercih eden dünyaca ünlü markalar artan maliyetler nedeniyle rotalarını Bangladeş ve Vietnam gibi ülkelere çevirdi.

Haberin Devamı

Bunların başında da fason üretimde Türkiye’nin önemli müşterileri arasında yer alan H&M, GAP, Tommy Hilfiger ve Inditex (Zara) grubunun markaları geliyor. H&M son iki ayda özellikle RPT (tekrar sipariş) dışındaki tüm ürünlerin üretimini Bangladeş’e kaydırırken, GAP da Türkiye’deki alım ofisini küçültmek için çalışmalara başladı. Fiyatlar yüzde 10 arttı İthal kumaşa gelen vergiden sonra yabancı markaların üretimlerini alternatif ülkelere kaydırdığını kaydeden Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Nedim Örün, “H&M son birkaç aydır Türkiye’deki üretiminin önemli bir kısmını bıraktı. Sadece RPT’leri karşılayacak kadar ürünü burada ürettiriyor. Esas büyük kısmı ise Bangladeş’e kaydırdı” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’de üretim yaptıran firmaların ise genellikle orta ve küçük ölçekli firmalar olduğunu kaydeden Örün, şunları söyledi: “Çünkü bu firmaların Çin’e, Bangladeş’e gidip üretim yaptırma şansı yok. Bu alıcılar üretimlerine hâlâ Türkiye’de devam ediyor. Ama bu orta ve küçük ölçekteki alıcılar önümüzdeki dönemde Türkiye’nin konfeksiyon üretim kapasitesini doldurmaya yetmez.”

İthal kumaşa gelen verginin kumaş fiyatını yüzde 10 oranında arttırdığına dikkat çeken Örün, şöyle devam etti: “Üreticiler ancak kendi kârlarını sıfırlamalı ki fiyat tutturabilsin. Bu nedenle sipariş kaçırmayı bile göze alıyor. Sadece Bangladeş değil son dönemde Mısır, Tunus, Cezayir gibi ülkelerde Türkiye’nin üretimde rakipleri arasına girdi.”

Vergilerden sonra Türkiye’nin eskiye oranla bir derece daha pahalı bir ülke haline geldiğini kaydeden Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Cem Negrin, “Yabancı markaların yaptıkları üretimlere bakınca geçen yıla oranla yüzde 3-5’lik bir küçülme var. Bunun en büyük nedeni ithal kumaşlara getirilen ek vergi. Avrupalı markalar son dakika alımları için Uzakdoğu yerine Türkiye’yi tercih ediyordu. Ama bu avantajımızı kaybettik” diye konuştu.

Daralmayı avantaja çevirebilirdik İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İTKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise ithalata konulan verginen zamanlamasının kötü olduğuna dikkat çekti. Tanrıverdi, şunları söyledi: “Aslında bu vergiler olmasaydı Avrupa’da yaşanan bu daralmadan Türkiye daha avantajlı olarak çıkabilirdi. Çünkü krizin etkisiyle yabancı markalar alımlarını azaltacağı için küçük siparişlerini Uzakdoğu yerine bize vereceklerdi. Ama şimdi maliyetlerde yaşanan artış onlara da yeni çözüm yolları aratıyor. Bu noktada Bangladeş, Mısır ve Vietnam gibi ülkeler atağa geçti.”

Haberin Devamı

Radikal