EkonomiKurbanı kendin kesersen 700 vekaletle kestirirsen 275 lira

Kurbanı kendin kesersen 700 vekaletle kestirirsen 275 lira

17.11.2009 - 01:46 | Son Güncellenme:

Kurbanlık fiyatları el yakıyor. Geçen yıl 800 liraya küçük bir düve alınırken bu yıl bu fiyata sadece bir koç alınabiliyor. Koyun 700, büyükbaş fiyatı 5 bin liraya dayandı. Vekâletle yapılan kesimler 275 TL’den başlıyor

Kurbanı kendin kesersen 700 vekaletle kestirirsen 275 lira

Kurban Bayramı yaklaşırken kurbanlık fiyatları artmaya devam ediyor. Son üç aydır yükselen et fiyatları, kurbanlık fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 100’e varan oranda artmasına neden oldu. Geçen yıl 50 kiloluk bir koyun 250 liraya satılırken, bu yıl fiyat 700 liraya kadar tırmanıyor. Geçen yıl 800 liraya küçük bir düve alabilenler bu yıl aynı fiyata sadece koç alabiliyor. Büyükbaş kurbanlık fiyatlarıysa 5 bin liraya kadar yükseldi.

Toplu alım fiyatı düşürüyor
Vakıf ve derneklere bağış yaparak vekaleten kurban kestirmenin fiyatı ise 275 ile 290 lira arasında değişiyor. Bu fiyatlarla küçükbaş kurban kestirilebildiği gibi 7’de 1 hisseyle büyükbaş kurban kestirmek de mümkün olabiliyor. Dernek ve vakıflara ‘kesimsiz kurban’ adı altında nakit olarak da bağış yapılabiliyor.
Çeşitli dernek ve vakıflar, ‘hisseli, vekâleten kurban bağışı’nda fiyatların pazar ve marketlere oranla daha düşük olmasını, ihale yöntemiyle toplu alım yapmakla açıklıyor. Bazı kurumlarsa bayramdan birkaç ay önce anlaşma yapıp toplu alım gerçekleştirdiklerini, bu nedenle fiyatların bayram öncesindeki artışlardan etkilenmediğini dile getiriyor.

Haberin Devamı

Bu bayram fiyatlar neden fırladı?
- Damızlık sayısı azaldı, kesimlik hayvan sayısı da düştü.
- Koyun sayısı 17 yılda 40 milyondan 24 milyona indi.
- Ortadoğu ülkelerine canlı hayvan ihracatı arttı.
- Ortadoğu’dan koyun talebi arttı. Koyunun kilo fiyatı 18 liraya tırmandı.
- Hayvan ihracatı 2008’e göre yüzde 303 arttı.
- Besiciler, bayram öncesinde satmayım Kurban Bayramı’nı beklediği için fiyatlar yükseldi.
- Irak ve Suriye gibi ülkelerdeki kuraklık hayvan talebini yükseltti.
- İthalata kapalı olan sektörde, arz-talep dengesi bozuldu.
- Kaçak et ihracatı da devam ediyor.

Kurbanı kendin kesersen 700 vekaletle kestirirsen 275 lira

SATICILAR DA DERTLİ
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala İstanbul’daki kurban satış ve kesim noktalarında hareketlilik başladı. Kurban satış ve kesim merkezlerine çadır kuran kurbanlık satıcıları şunları söyledi:
Eyüp Karayel: Erzincan’dan Bakırköy’e 38 adet büyükbaş hayvan getirdim. Fiyatlar 2 bin 200 ile 5 bin lira arasında. Fiyatlar yüzde 30 daha pahalı çünkü maliyetlerimiz arttı. Buraya gelmek için 10 bin TL masraf yaptım.
Hacı Veli Yüksel: Afyon Emirdağ’dan koyun, koç ve keçi getirdim. Geçen yıl 400 TL’den sattığımız koç bu yıl 800 lira. Küçükbaş hayvan sıkıntısı var. Maliyetlerimiz çok fazla. Buraya 4 bin lira kira ödüyorum. Maliyeti kurtaralım yeter.
İrfan Elmastaş: Muş’tan 20 tane büyükbaş kurbanlık getirdik. Fiyatlar 2 bin ile 4 bin lira arasında değişiyor. Geçen yıla göre yüzde 50 artış var. Çünkü maliyetler de katlandı. Geçen yıl 3 bin TL verdiğimiz kira bu yıl 4 bin TL. Yem parası bile yüzde 100 zamlandı. Satamazsak iflas ettik demektir.
Hacı Zengin: Kayseri Develi’den 20 büyükbaş getirebildik. Fiyatlardaki artışın nedeni geçen yıl hayvancıların zarar etmesi. Zarar eden köylü besicilik yapmayınca hayvan sayısı azaldı. Bir de İran, Suudi Arabistan, Suriye gibi ülkelere ihracat arttı.
Metin Yıldırım: Muş’tan geldik. Küçükbaş hayvan yok. Çünkü dişileri üretim için yurtdışına satıyorlar. Türkiye’de hayvancılığı bitirdiler. Devletin acil önlem alması lazım.
TAHSİN AKSU İstanbul

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler