Ekonomi Küresel gazetecilik örgütü WAN cezayı kınadı

Küresel gazetecilik örgütü WAN cezayı kınadı

25.02.2009 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dünya Gazeteler Birliği (WAN) Doğan Yayın Holding’e cezayı kınadı. Açıklamada, “Cezanın siyasi amaçlı olduğundan ciddi biçimde endişe duyuyoruz” denildi

Küresel gazetecilik örgütü WAN cezayı kınadı

Doğan Yayın Holding’e, Başbakan’ın sert eleştirilerinin ardından maliye tarafından 826 milyon liralık vergi cezası kesilmesinin yankıları devam ediyor. Konu dün de dünya medyasında haberlere konu olurken, dünya çapında 18 bin gazetenin sektörel temsilcisi konumunda olan en büyük küresel gazetecilik örgütü Dünya Gazeteler Birliği (World Associaton of Newspapers-WAN) cezayı kınadı.
WAN’a bağlı Dünya Editörler Forumu da (World Editors Forum) Doğan Medya Grubu’na uygulanan para cezasını, eleştirel haberciliğe verilmiş ‘siyasi amaçlı’ bir yanıt olarak nitelendirerek kınadı.
Paris merkezli kurumlar, küresel dünya basın örgütleri, yaptıkları açıklamada, Türkiye’yi vergi yasalarını adil ve şeffaf bir biçimde uygulamaya, bu yasaları basını sindirmek için kullanmamaya ve ifade özgürlüğü konusundaki uluslararası standartlara saygı göstermeye çağırdı.
Açıklamada, “Para cezasının siyasi amaçlı olduğundan ciddi biçimde endişe duyuyoruz. Bu ceza, Eylül 2008’de, bir Alman vakfından kanun dışı şekilde hortumlanan milyonlarca euro’nun Türkiye’nin iktidar partisine gitmiş olabileceğinin iddia edildiği haberlerin Doğan gazetelerinde yayımlanmasının ardından gelmiştir” denildi.

Boykot çağrısının ardından
16 Şubat’ta, Türkiye’nin vergi otoritelerinin, Doğan Medya Grubu’na Alman yayımcı Axel Springer’e hisse satışından doğan vergiyi geç ödediği iddiasıyla, vergi sahtekârlığı suçlamasıyla ceza verdiği, Doğan Grubu’nun ise suçlamaları reddettiğine dikkat çekilen açıklamada, daha sonra şöyle denildi:
“Bu ceza, işin içinde siyasi motivasyon olabileceği kuşkusu uyandıran iki olayın ardından geldi: İlki, Kasım 2008’de Başbakanlık’ı takip eden bazı Doğan Grubu muhabirlerinin akreditasyonlarının iptal edilmesiydi. İkinci, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, halka Doğan Grubu’nun yayımladığı gazeteleri almaması yönündeki çağrısıydı.”
WAN nedir?
Paris merkezli World Association of Newspapers (WAN), gazetecilik endüstrisinin dünya genelindeki en büyük organizasyonu. WAN, dünya genelinde basın özgürlüğünü ve gazetelerin haklarını savunuyor, bunları yaygınlaştırmaya çalışıyor. 102 ülkedeki 18 bin gazeteyi temsil eden WAN’a 77 ulusal gazetecilik örgütü, haber ajansları ve gazetecilik grupları da üye. WEF ise WAN içinde, editörlerin platformu konumunda önemli bir gazetecilik örgütü.

Haberin Devamı

Küresel gazetecilik örgütü WAN cezayı kınadı

‘Basın özgürlüğü tartışılıyor’
Fransa’da yayımlanan haftalık “Le Nouvel Observateur” dergisi, maliyenin Doğan Yayın Grubu’na verdiği ağır vergi cezasının Türkiye’de bir kez daha basın özgürlüğü tartışmalarını yoğunlaştırdığını belirtti.
Derginin internet sitesindeki haberde, Başbakan Erdoğan’ın 1999’da okuduğu bir şiir yüzünden hapsedilmesinin ardından kendisini “ifade özgürlüğü şampiyonu” olarak saydığına, diğer yandan “birçok gazeteci ve karikatürist aleyhine tazminat davası açmaktan kaçınmadığına” dikkat çekildi.
Doğan Grubu’nun Türkiye’de medyanın bir numaralı ismi olduğu kaydedilen yazıda, gruba kesilen 862 milyon liralık cezanın Türkiye’de eşi görülmemiş yükseklikte olduğunu belirtildi.
Almanya’da mahkûm olan, AKP’ye yakın “Deniz Feneri” derneğinin yolsuzluklarının ilk kez Doğan Grubu’na bağlı gazetelerce kamuoyuna duyurulduğu ve bu skandalın AKP ile Doğan Grubu’nu karşı karşıya getirdiği de dile getirildi.
Haberde, Doğan Grubu’nun, cezanın altında siyasi nedenler yattığına ve Erdoğan’ın örtülü şekilde grubu zayıflatma hedefi güttüğüne inandığı kaydedildi.
SABETAY VAROL