Ekonomi Kurumsal yatırımcılar özel emeklilikten endişeli

Kurumsal yatırımcılar özel emeklilikten endişeli

05.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

KYD: Meclise sunulan özel emeklilik tasarısında yer alan şekliyle, hedef kitleyi cezbetmesi mümkün görünmüyor

Kurumsal yatırımcılar özel emeklilikten endişeli




Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (KYD), gönüllülük esasına göre dizayn edilmiş özel emeklilik kanun tasarısının fazla çekici olmadığını ve başarılı olacağından da endişe duyduklarını açıkladı.
KYD'nin, "Kurumsal yatırımcıların ülke kalkınması ve ekonomik istikrar üzerindeki etkileri" konulu raporunda, tüm dünyada özel emeklilik fonlarının, kurumsal yatırımcı kapsamı içinde büyüklük itibariyla ilk sırada yer aldığı ifade edilerek, sermaye piyasaları üzerindeki asıl olumlu etkiyi bu tür fonların gösterdiği vurgulandı.
Raporda, özel emeklilik fonlarının ilk etapta kamunun uzun vadeli borçlanabilmesine ve faiz seviyelerinin düşmesine katkı sağlayacağı, özelleştirme için talep yaratacağı, temel sorunlarımızdan olan kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasına yardımcı olacağı ve tüm bunların bütçe üzerinde olumlu etkiler yaratacağı belirtildi. Ancak başarısız bir başlangıcın ardından, teşvik tutarının artırılması yoluna gidilse bile psikolojik etkiyelişle arzulanan sonucu elde etmenın kolay olmayacağı kaydedildi.
Bu nedenle, özel emeklilik sistemi için işçi ve işverenin vergi matrahlarından indirilebilecek prim tutarlarının, yılda iki kez güncellenen "SSK Primlerine Esas Hadler" olarak belirlenmesinin soruna pratik çözüm getirebileceği vurgulandı.
Raporda şu görüşlere yer verildi:
"Yeterli teşvik verilerek sistemde toplanacak fonların sermaye piyasaları yoluyla ekonomide yaratacağı canlılık ve istihdama yapacağı olumlu katkı, kalıcı nitelikte vergi geliri doğuracaktır. Yabancı ülke uygulamalarından alınan sonuçlar ve ülkemizin özel sonuçları dikkate alınarak makul düzeyde vergi teşviği getirecek."
Sağlanacak bir özel emeklilik sisteminden 2010 yılı sonunda yaklaşık 12 - 15 milyar dolar seviyesinde bir kaynak toplanabileceği belirtilen raporda, Türkiye'de halen 3.5 milyar dolarlık yatırım fonları portföyünün bulunduğu, hayat sigortalarının portföylerini oluşturan 1.3 milyar dolar eklendiğinde toplam kurumsal yatırımcı büyüklüğünün kabaca 5 milyar dolar olduğu belirtildi.