Ekonomi Lavantada 5 milyon TL’lik üretim oluştu

Lavantada 5 milyon TL’lik üretim oluştu

08.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Burdur ve Isparta’nın öncülük ettiği lavanta üretimi, görsel güzelliğiyle kırsal turizme katkı sağlıyor. Gıdadan tekstile, kozmetikten ilaç sanayine önemli bir kullanım alanına sahip lavanta, kilogramı 150 TL’den satılan yağıyla da Türkiye ekonomisine yıllık 5 milyon TL’ye yakın girdi sağlıyor.

Lavantada 5 milyon TL’lik üretim oluştu

Türkiye’de ilk olarak Isparta’nın Keçiborlu ilçesinde, yaklaşık 3 yıl önce de Burdur’un Karakent Köyü’ndeki Lisinia Doğa Yaşam Merkezi’nde ekimi yapılan lavanta üretimi yaygınlaşıyor. Çok az su tüketen ürün çeşidi olması dolayısıyla kuruyan Burdur Gölü’nün korunması için de büyük önem arzeden lavanta, Lisinia Doğa Yaşam Alanı içinde gölün hemen kenarına ekilirken, kentte de hızla yaygınlaştı. Isparta ve Burdur’un yanısıra Muğla, Denizli, Antalya ve Afyonkarahisar illerinde de lavanta bahçeleri çoğalıyor. Türkiye genelinde toplamda 10 bin dekar alandaki lavanta üretiminin 6 bin dekarını Burdur ve Isparta karşılıyor.

Hasat erken başladı

İklim değişikliği ve hava sıcaklığının yüksek olması nedeniyle geçmiş yıllarda temmuz ayından itibaren çiçek açan lavantalar bu yıl haziran ayının son haftasında çiçek açtı. Hasadı başlayan lavanta bahçelerinde çekilen birbirinden güzel fotoğraflar sosyal medyayı süslüyor. Lavanta, yağı, suyu, posası, kurusu ve kozmetik ürünleriyle ekonomiye katkı sağlıyor.