Ekonomi Lider, ‘çatışma’yı bilmeli

Lider, ‘çatışma’yı bilmeli

06.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

‘Yöneticilik erkek egemenliğindedir’ inancı ile erkeklerin hata yaptığını, kadınların da erkeklere benzemeye çalıştığını dile getiriyor Baltaş Grubu kurucu ortağı Prof. Dr. Zuhal Baltaş. Ona göre kadınların avantajı bağ kurmak. Ancak çatışma yöntemini bilmedikleri için liderlikte zorlanıyorlar.

Lider, ‘çatışma’yı bilmeli

Sizi bu hafta Prof. Dr. Zuhal Baltaş ile tanıştırmak istiyoruz. O da bir ‘ezber bozan’. Uygulamalı psikoloji doçenti ve halk sağlığı profesörü Zuhal Baltaş, Türkiye’de sağlık psikolojisinin ilk koruyucu ve geliştirici sağlık uygulamalarını stres ve stresle başa çıkma çalışmalarını başlattı. Türk kültürüyle harmanlanmış, bilimsel temelli, özgün çözümler sunan ve beş uluslararası kurumun temsilcisi olan Baltaş Grubu şirketlerinin kurucu ortağı olan Zuhal Baltaş, kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışıyor.

Haberin Devamı

O bir Zuzanne

- Sizi tanıyabilir miyiz?

İstanbul Üniversitesi’ndeki 35 yıllık akademik hayatımı, insanın kendini gerçekleştirmesine imkan veren anlam duygusu ve tam iyilik hali “well-being” üzerine yoğunlaştırdım. Westminster Hastanesi’nde, Londra Üniversitesi St. George Tıp Fakültesi’nde ve Londra UCL’de misafir öğretim üyesi olarak bulundum. Eşim Prof. Dr. Acar Baltaş ile birlikte Baltaş Grubu’nun kurucu ortağıyım. İki torunumun Zuzannesiyim.

- Sizi lider ya da kişi olarak değiştiren, olgunlaştıran, buymuş dedirten bir başarısızlık anınız var mı?

Doktora sonrası üniversitede başlattığımız “Stresle Başaçıkma ve Sağlıklı Yaşam” programımız... Bu koruyucu ve geliştirici sağlık eğitim projesine büyük bir hevesle ve çeşitli zorlukları aşarak başladık. Ne var ki sekiz haftalık çalışmanın ikinci programından sonra üniversitemizin psikiyatri profesörlerinden biri İÜ Cerrah Paşa Tıp Fakültesi’nin ilk sağlığı koruyucu ve geliştirici projesinin iptal edilmesini başardı. Bu işe doğru zamanda, doğru yerde, başlamadığımın göstergesiydi.

Haberin Devamı

Lider, ‘çatışma’yı bilmeli

Raf ömrü kısa belge

- CEO olmak ve CEO olan bir kadın olmak hakkında doğru bilinen yanlışlar nedir?

Liderlik 4 konuda fark yaratmayı gerektirir; ilham vermek, değişimde öncü olmak, yetenek geliştirmek, ekip kurmak ve yönetim becerisi kazandırmak. Kadınlar bağ kurmayı ve karşısındakini önemsediklerini göstermeyi bilecek donanıma sahip. Ancak çatışma yönetimini bilmedikleri için liderlikte zorlanırlar. Erkekler empati kuramadıkları ve dinlemekteki zorlukları sebebiyle sorun yaşarlar ve sorunu güçle çözme eğilimleri nedeniyle bu alışkanlıklarını fark etmeden sürdürürler.

- Bir girişimci ve yeni mezuna önerileriniz nelerdir?

Bir okulu bitirmek ve diploma sahibi olmak, raf ömrü kısa bir belge almak demek. Önerim “amaçlarını belirlemeleri ve farklı bilim alanlarından oluşan bir network kurmaları”dır.

- Çocuklarınıza ne kadar vakit ayırıyorsunuz?

Torunlarım Kaya ve Lyon… İnsanı keşif yolculuğuma farklı boyutlar katan özelliklerini yaşamam için zamanı genişleterek ve derinleştirmek amacıyla yakaladığımız her zaman aralığını değerlendirmek için yoğun bir çabam var. Onlardan öğrenmek bana hayat veriyor.

Haberin Devamı

Sevmek kolay ama...

- Evlilik ve ilişki yönetiminin kritik noktası var mı?

Eşi seçerken uygun seçmiş olmalarını öneririm. Değer ve ilkelerde beraberlik önemli. Kişilikleri ve davranışları farklı olabilir ancak nedenleri aynı değere bağlı olmalı. “İş işten geçti, eşi seçtik” diyorlarsa ve devam etme niyetleri varsa, birbirlerinin ilgi alanlarına ilgi duymaya gayret etmelerini öneririm. Duygu beraberliği yakalamak ilişkileri besler. Dinlemeyi öğrenmek konuşmayı öğrenmekten zordur. Bu sebeple de dinleme en geç ustalık kazanılan beceridir. Sevmek hızlı ve kolay, anlamak yavaş ve zordur.

- Hayatınızın dönüm noktası ne idi?

Meslek olarak psikolojiyi seçmem, hayat yolculuğuna çıkacağım kişinin Acar olması, koruyucu sağlık alanına yönelmem, iki erkek çocuk sahibi olmam, davranış tasarımlarına odaklanmam.

‘Tercihim çantasızlık’

- İşte sizi çıldırtmak için ne yapalım?

Haberin Devamı

Söz verdiklerinizi yapmayın, zamana uymayın, geçmiş bilgiyi toplamadan ve yeni bilgiye gönderme yapmadan sunum hazırlayın, ekip katkısını öne çıkarmadan bireysel davranın.

- Çantanızda olmazsa olmaz ne var?

Çantam olmazsa da olur demekten yanayım. Sıradan günlük yaşamımda tercihim çantasızlık olurdu.

- Gizli kahramanız kim?

Hayat yolunda değerleriyle annem, babam, kocam. Mesleğimde bilgelikleriyle Amos Tversky, Daniel Kahneman, Steve Jobs, Ray Kurzweil ve mesleki deneyimimin yol göstericisi Elna Ernest.

- Bir gününüz nasıl geçiyor?

Her günün kendine özgü bir dinamiği var. Amacım birey, kurum ve toplum üzerinde yararlı ve somut değişimlere öncülük etmek. Bunun saatle sınırlanması mümkün olmuyor.

Psikolojide Kariyer yolculuğu başlıyor

BinYaprak, soru yolculuklarıyla iş hayatına atılmak üzere olan ve çalışan kadınları buluşturan dijital bir kızkardeşlik networkü. Her yolculuğumuzun bir gurusu var. Zuhal Baltaş da çok yakında açılacak ‘Psikolojide Kariyer’ yolculuğumuzun gurusu.