Ekonomi Liderler Zirvesi’ne karttaki faiz indirimi damgasını vurdu

Liderler Zirvesi’ne karttaki faiz indirimi damgasını vurdu

26.05.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin perakendecilerini Berlin’de buluşturan Liderler Zirvesi’nin ana teması ‘gelecek’ oldu. Zirvede, bankacılar ve perakendeciler kart faizlerinin düşmesinin sektörde durgunluk yaratacağı endişesini de dile getirdi. Sektör, bu hafta toplanıp hareket planı belirleyecek

Liderler Zirvesi’ne karttaki faiz indirimi damgasını vurdu

Soysal Danışmanlık tarafından bu yıl 3’üncüsü Berlin’de düzenlenen Perakende Liderler Zirvesi’ne Meclis’in gündemine alınan kredi kartında faizin düşürülmesi yönündeki yasa tasarısı damgasını vurdu. Getirilmek istenen yeni düzenlemeyle kredi kartlarının faizinin mevduat faizinin iki katıyla sınırlanması isteniyor.
Bankacılık sektörünün temsilcilerininde katıldığı zirvede, bankacılarla perakendecilerin bir araya geldiği her konuşmada faiz indirimi ve bunun perakende sektörüne etkileri tartışıldı. 

Taksitler etkilenir mi?

Son iki yılı, hızlı büyüme rüzgârını arkasına alarak geçiren perakende sektörü büyümelerin cirolara aynı oranda yansımamasının sıkıntısını yaşarken, bu kez de kredi kartı faizlerinin düşmesiyle bankaların markalara sunduğu taksit imkânının ortadan kalkmasının endişesini yaşıyor.
Yaklaşık 110 perakendeciyi bir araya getirerek, dünyada ve Türkiye’de perakende sektörünün geleceğinin tartışıldığı Liderler Zirvesi’nde bankacılar ve sektörün oyuncuları öğle yemeklerinde, gala gecesinde faiz indirimi ve bunun perakende sektörüne yapacağı etkileri konuştu. Yapılan ‘alternatif zirve’de, ortak hareket etmek için bu hafta sektörü temsil eden derneklerin çatısı altında bir araya gelme ve hükümete ortak bir mesaj vermeye karar verdiler. Perakendecilerin kredi kartı faizleriyle ilgili görüşleri şöyle:
ABDULLAH KİĞILI (Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı): Satışlarımın yüzde 75’ini taksitle yapıyorum. Bu yasa çıkarsa perakendecilerin cirosu çok düşer. Birleşmiş Markalar Derneği, Tescilli Markalar Derneği ve bankacılar bu hafta bir araya gelerek bu konuda bir açıklama yapacağız. Bu tüketiciyi korumaya yönelik bir şey ama cirolar çok düşer.
MUSTAFA TAVİLOĞLU (Mudo Yönetim Kurulu Başkanı): Tüketiciyi korumak için düşünülmüş bir çalışma ama sektör çok büyük. Bizim cirolarımızın yüzde 80’i taksitlerden oluşuyor. Taksit kalkarsa cirolarımız yüzde 35 gibi düşer.
JAKLİN GÜNER (YKM Genel Müdürü): Ciromuzun yüzde 85’i taksitli satışlardan oluşuyor. Bir araya gelip konuşacağız. Liderler Konferansı’nda bir araya geldik. İstanbul’da da dernekler ve bankacılar buluşarak konuyu değerlendireceğiz. Sektör olumsuz etkilenir.
SEDEF ORMAN (Derimod Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı): Bu sancılı geçecek bir süreç ama uygulama oturduğunda tüketiciye yarar sağlayacağını düşünüyorum. Çünkü dünyanın hiçbir yerinde bu kadar yüksek faiz oranları yok.

Haberin Devamı

Perakendecileri İMKB’ye çağırdı

Zirvede bir sunum yapan İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, borsada işlem gören perakende şirketi sayısının az olduğunu söyledi. Perakende sektörü liderlerine halka arzın faydalarını anlatan İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, “Anadolu’daki şirketlere ulaşmayı planlıyoruz. İMKB’nin karmaşık, Kaf Dağı’nın arkasındaki, ulaşılmaz bir kurum olmadığını anlatacağız. Halka arzda elde edilen fonun faiz maliyeti, geri ödenmesi ve vade zorlaması yoktur. Hisse senetlerinin objektif bir fiyatının olması stratejik ortaklık ve şirket evliliklerinde avantaj yaratır” dedi.

‘Piyasaya zarar verir’ 
‘Sektöre olumsuz etkileri olur’

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Binbaşgil:
Kredi kartlarıyla ilgili çalışma piyasaya zarar verecek. Kredi kartlarında bütün işlemler kayıt altına alındığı için vergi kaçağı önleniyor. Taksit gibi uygulamalarla tüketicinin alım gücü arttıyor. Ama bu sistemde, bankalarda kredi kartından gelir üretmeli ki böylece ürettiği geliri piyasaya tekrar geri verebilsin.
Siz tabi çeşitli yasalarla geliri kısarsanız bunlar yapılamaz noktaya gelir. Bunun olumsuz etkileri sadece bankacık sektörüyle kısıtlı kalmaz. Tüm perakendecilik sektörünü de olumsuz etkiler.

Haberin Devamı

‘Kredi kartı bireysel krediyle karıştırılıyor’

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hülya Altay: Kanunla faiz oranı düşmez.  Kredi kartı bireysel kredi ile karşılaştırılıyor. Oysa çok farklı, kredi kartının maliyeti çok yüksektir. Harcamalar yapıldıktan 40 gün sonra ekstrede ödeme yapılır. Bu bankalar için bir finansman külfetidir.
Bireysel kredi kartı faizi ile paralellik kurulması söz konusu olamaz. Bankalar maliyetleri kaldırılamaz bir noktaya getirilirse alışverişler yeniden nakite mi dönecek, yeniden senete mi dönecek? Taksitleri yönetebilecek bir durumda olamazsak perakendede satışlar düşer, ekonomide durgunluk oluşur.

‘Bir araya gelip mesaj verilmeli’

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Sezgin: Bu tasarı geçerse bizim perakendecilere bugün olduğu gibi artı 3 taksit gibi tekliflerle gidebilmemiz çok zor. Perakendecinin kaç taksit olduğundan haberi yok çünkü biz fonluyoruz.
Sektörü bankalar fonluyor. Herkesin bir araya gelip bunun tüketicinin yararına değil zararına bir uygulama olduğu mesajnı vermesi lazım. Zaten faizi zamanında ödeme yapmayandan alıyorsun. Bu da toplamın yüzde 30’u. Ama bunu yaparlarsa bizim perakende sektörünü fonlamak için elimizdeki kaynak gitmiş olacak.