Ekonomi Londra’da emlağa yatırımın yüzde 52’si yabancıdan

Londra’da emlağa yatırımın yüzde 52’si yabancıdan

08.11.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Konutların metrekaresinin 60 bin pound’a kadar çıktığı Londra’da gayrimenkul fiyatlarındaki artış devam ediyor. Konutların yarıdan fazlasının yabancıya satıldığı kentte, beklenen büyüme oranı ise yüzde 30

Londra’da emlağa yatırımın yüzde 52’si yabancıdan

İngiltere’nin başkenti Londra, bugün pek çok kesim tarafından tüm dünya gayrimenkul sektörünün en önemli kentlerden biri olarak kabul ettiği yerlerden biri. Metrekare fiyatlarının 15 bin ila 60 bin pound arasında değiştiği kentte gayrimenkule yatırımın yüzde 52’si yabancılardan geliyor. Kentte her yıl 110 bin konut inşaatı yapılması ve dahası yüzde 30 büyüme öngörülüyor.
Ancak, uzun yıllardır Londra’da bulunan ve Ttriangle şirketinin kurucusu olan Metin Güvener’in açıklamalarına göre, bu arz bile konut talebini karşılayamayacak. Çünkü, talep, 225 bin adet düzeyinde. “Yani arz ve talebin yarısı kadar. Bu da hem satış hem de kira fiyatlarını yukarı çeken çok önemli bir faktör ” diyen Güvener’in dikkat çektiği bir diğer nokta da Londra’daki konut yatırımlarının yüzde 52’sinin yabancılar tarafından yapılması oldu. Güvener, şöyle devam etti:

Çin de yatırımcılar arasında
“Kente ağırlıklı olarak Amerika, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Japonya, Rusya ve Doğu Avrupa ülkelerinden yatırımcı geliyor. Yabancı yatırımcının tercihleri arasında yer alan Yunanistan, İtalya ve İspanya’nın ekonomik sorunları nedeniyle güvenli bir yatırım ortamı sunamayışı, Londra’nın yatırım cazibesini son dönemde daha da artırdı.”
Son dönemlerde kentle ilgilenenler arasında Türklerin de girdiğine dikkat çeken Güvener, üstelik bir talep artışından da söz edilebileceğini belirterek, profili ise,” Londra’daki eğitim ve kariyer hayatları boyunca çocuklarının, yaşlılıklarında ise kendilerinin kullanabilecekleri bir konuta sahip olmak isteyen aile sayısı yadsınamayacak kadar çok. Bu kesime ek olarak, Londra ile çalışan iş dünyasını da ekleyebiliriz” sözleriyle anlattı.


BERLİN, İKİNCİ İSİM

Haberin Devamı

Dünya piyasalarında Londra’dan sonra Berlin geliyor. Özellikle ticari binalar açısından Berlin, önemli bir pazar olarak kabul görüyor. Üçüncü sırada yer alan isim olan New York’u, izleyen iki isim ise Singapur ve Hong Kong.


LONDRA’DAN KISA KISA

- Kentte metrekare fiyatları 15 bin pound ila 60 bin pound arasında
- Bu yıl Londra merkezdeki fiyat artışları yüzde 6’yı buldu
- Fiyatların 2015 ’e kadar yüzde 5 ila 8 aralığında artması bekleniyor
- Emlak sektöründe yüzde 30’luk büyüme, bir diğer beklenti
- Yılda 110 bin konut inşa ediliyor.



LONDRA DIŞINDAKİ ROTALAR


Metin Güvener’in dikkat çektiği bir diğer nokta da İngiltere’nin başka hiçbir kentinin Londra’daki fiyat artışlarını yakalayamayacakları oldu. Ancak, yine de bazı kentlerde özel bir gelişim olacağından söz eden Güvener’in çizdiği rota şöyle oldu:
KENSINGTON-CHELSEA-KNIGHTSBRIDGE-MAYFAIR-BELGRAVIA: Buralardaki ev fiyatları, diğer bölgelere oranla daha hızlı artacak. Bu durumun en önemli nedeni yüksek gelire sahip olan yabancının ilgisi. Ayrıca bu bölgelerde yeni inşaat alanları oldukça az. Bu nedenle sosyal, kültürel, eğitim ve rekreasyon alanlarının yoğun olduğu bu bölgelerdeki rezidanslar oldukça fazla ilgi görüyor.
LONDON BRIDGE-LIVERPOOL STREET-ANGEL-NOTHING HILL-BATTERSEA: Bu bölgeler, daha çok finans sektöründe çalışan kesim tarafından tercih ediliyor. Bundan sonra da öyle olacak gibi görünüyor.
HAMPSTED-ST JOHNS WOOD-HOLLAND PARK: Yatırımcıların ilgi gösterdiği bölgeler arasında bulunuyor.





Dört adalı projenin yüzde 35’i satıldı


Sinpaş Yapı’nın Sultanbeyli’deki projesi Liva İstanbul’da dairelerin yüzde 35’i satıldı. Gençlere yönelik Hobi Akademisi ve biyolojik gölet içinde yer alan dört adayla dikkat çeken projede yer alan konut sayısı 736


İstanbul Sultanbeyli’deki projeleri olan Liva İstanbul hakkında konuşan Sinpaş Yapı Genel Müdürü Ahmet Çelik, ilk iki haftada yoğun bir ilgi gördüklerini söyledi. Bu süreçte dairelerin yüzde 35’ini sattıklarını söyleyen Çelik, Eylül 2013’te sahiplerine teslim edecekleri projenin özelliklerine dikkat çekti.
Çelik, “Liva İstanbul içinde aileler için evlerinin hemen yanı başında çocuklarını güvenle gönderebilecekleri bir sosyal alan oluşturduk. Çocukların gelişimlerine katkı sağlayacak Sinpaş Liva Hobi Akademisi’yle genç Liva sakinlerine resim, yabancı dil ve spor eğitimi vereceğiz. Ayrıca, ebeveynleri de ‘Özgür Şef’le birlikte mutfak sanatıyla buluşturacağız” diye konuştu.
Liva İstanbul projesini diğer projelerden ayıran en önemli özelliklerden biri olarak, biyolojik göleti gösteren Çelik, burada Şelale Adası, Ada Panorama, Bambu Adası ve özellikle çocuklara hitap edecek Aktivite Adası gibi özel alanlara yer verdiklerini kaydetti.
30 tür ağaç
Çelik, adaları çevreleyen çevreleyen su ve onlarla bütünleşen bitki dokusunda ise birbirinden farklı yaklaşık 40 adet bitki ve 30’dan fazla ağaç türüyle donatılacak toplam 17 bin 600 metrekare yeşil alan bulunduğunnu altını çizdi.



Haberin Devamı

736 KONUT OLARAK PLANLANDI

Haberin Devamı

Ahmet Çelik, Liva İstanbul projesinin 52 bin metrekare üzerinde 736 konut ve yedi adet ticari alan olarak planlandığını kaydetti. Projenin ilk etabında 50 metrekare ila 200 metrekare arasında değişen 332 konut bulunduğunu belirten Çelik, “119 bin 500 liradan başlayan fiyatlarla satışa sunulan projede 1+1’den 4+1’e kadar daire seçenekleri bulunuyor. Ayrıca, 72 aya kadar vade imkânları sunuyoruz.”



Pendik’i bayramdan sonra 400 konutla tanıştıracak


Elite markalı konut projeleriyle tanınan Şua İnşaat, Pendik’teki yeni projesi Elite Side için bayram sonrasında satışa çıkmayı tercih etti. Şua İnşaat Satış ve Pazarlama Müdürü Ahmet Sarıcalı, 25 bin metrekare arsa üzerinde 130 milyon liralık yatırım bedeline sahip projenin metrekare başlangıç fiyatlarını 2 bin lira civarında belirlediklerini ifade ederek, 400 konutluk proje için, “Yüksek inşaat kalitesinin ögzün mimariyle buluşmasıyla İstanbul’un en başarılı projelerinden biri ortaya çıkıyor. Proje, Pendik’e yeni bir bakış açısı getiriyor” ifadelerini kullandı.
Projede yaz ve kış mevsimlerinde kullanılabilmeleri için kapanabilir bir yüzme havuzunun da yer alacağının altını çizen Sarıcalı, diğer unsurları, “Ayrıca çocuk havuzu, fitness merkezi, sauna, buhar odası, Türk hamamı ve kafeteryalar ile geniş sosyal yaşam alanlarına yer vereceğiz. Bu arada araç trafiğinin önüne geçmek için de tüm otoparkı kapalı olarak inşa ettik” sözleriyle anlattı.


Haberin Devamı

AVM VE OTEL AVANTAJI

Haberin Devamı

Ahmet Sarıcalı’nın ifade ettiklerine göre, projede 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 ve 5+1 daire seçenekleri bulunuyor. 6 adet de ticari ünitenin yer alacağı projenin çevresine de dikkat çeken Sarıcalı, Pendorya AVM, Neomarin AVM, Viaport AVM’ye birkaç dakikalık mesafede bulunduğunu belirtirken, yine oldukça yakınlarda 5 yıldızlı üç otelin yer aldığını ifade etti.



Bu AVM’nin konsepti cadde mağazacılığı


Beyaz İnşaat’ın 5’inci alışveriş merkezi (AVM) olarak geliştirdiği Beyaz Spot Center’ın en önemli özelliği bütün mağazaların birbirinden bağımsız bir mimariye sahip olması ve bu mağazaların cadde konseptine uygun bir şekilde caddeye bakıyor olması. Beyaz İnşaat’ın yaptığı açıklamada bu özelliğin altı çizilirken, İstanbul Avcılar’da yer alan projenin bağımsız ve özel tasarımlı iki bölümden oluştuğu belirtildi. 13 bin metrekare arsa alanı ve 30 bin metrekare kapalı alana sahip projede yer alacak mağaza sayısı 56, home office sayısı ise 44 olarak ifade edilirken, projenin, 10 bin metrekarelik kapalı, 4 bin metrekarelik açık otoparka sahip olacağı da belirtilenler arasında yer aldı.
Açıklamada alışveriş merkezinin konumuna da dikkat çekilerek, “Beyaz Spot Center, E5 karayoluna 100 metre cephesi olan bir proje. Projenin hemen yanında Hilton Oteli de bulunuyor.”



Vadeyi 84 aya uzattı faizi 0.98’e sabitledi


Kuzu Grup’un Bahçeşehir’deki Spradon Vadi isimli projesi için yaptığı açıklamada bayram kampanyasına dikkat çekildi. Açıklamaya göre, kampanyada faizler yüzde 0.98’e sabitlenirken 84 ay vade imkânı sunuldu. Ayrıca, yüzde 1 peşin ödemeyle de daire sahibi olunabiliyor.
Emlak Konut GYO ile birlikte yapılan projede 1.037 konut ve 1 ticari ünite yer alıyor. 28 ve 30 katlı iki kulenin yanı sıra 9 ve 12 kattan oluşan beş blokun yer alacağı projenin son teslim tarihi ise Ocak 2014. Farklı büyüklüklerdeki 1+1 ve 2+1’lerden oluşan dairelerin fiyatı ise 131 bin 500 lira ila 282 bin lira arasında değişiyor.


Kurtköy’deki proje için ‘taşınınca öde’ dedi


Via Gayrimenkul’ün yatırımlarından biri olan İstanbul Kurtköy’deki Via/Port Houses & Suites, bayrama özel bir kampanya gerçekleştiriyor. Firmadan yapılan açıklamaya göre projeden daire almak isteyenler, 30 Kasım’a kadar sürecek kampanya dahilinde yüzde 1 peşinatla ev sahibi olabiliyor. Teslim tarihi 2013 sonu olan proje, yüzde 24 teslimde ödeme ve ayrıca uygun oranlarda kredi kullanım fırsatları da sunuyor. Projenin satış ofisi ilk gün hariç bayram süresince açık olacak.
Projede metrekare satış fiyatları, şerefiye ve daire tiplerine göre 2 bin 980 lira ila 4 bin 100 lira arasında değişiyor. Özel peyzajlı kat bahçelerinin bulunduğu proje, dokuz katlı dört bloktan oluşuyor. Daire tipleri 1+1, 2+1 ve 3+1 olarak değişen projenin yüzde 70’inde 1+1 suit daireler yer alıyor. Toplam 26 bin metrekarelik alan üzerine konumlandırılan projenin yüzde 80’i yeşil alan olarak planlandı.


Maslak’a tepeden bakan rezidansın % 67’sini sattı


Bay İnşaat’ın yaptığı açıklamaya göre, Maslak’ta inşa edilen 42 Maslak projesinde birinci etapta satışa sunulan dairelerin yüzde 67’si satıldı. Chapman Taylor imzalı projede fiyatları 375 bin dolardan başlayan rezidanslar 4 metre brüt tavan yüksekliği ve her dairenin balkonlu olarak tasarlanmasıyla dikkat çekiyor. Projede birinci etaptaki ofisler 2013 sonbaharında, rezidanslar ise Haziran 2014’te teslim edilecek. Proje, 39 bin metrekare arsa üzerinde, 42’şer katlı iki kuleden oluşuyor. Projede 442 balkonlu rezidans dairesi, 16 towerpenthouse, 5 yıldızlı otel, A plus ofisler, alışveriş ve yaşam alanları ile kapalı otoparklar bulunuyor.



Sektörün sanal dünyada yansımaları artıyor

Emlak sektörünün sanal dünyadaki büyümesi sürüyor. En son, bu dünyaya katılan isimlerden biri de www.emlakdream.com oldu. Haber portalını kuran Ayla Özer, burada röportajların yanı sıra sektör duayenlerinin yazılarına yer verileceğini belirterek, “Ayrıca, sosyal, kültürel ve ekonomik hayata yön veren kalıcı projeler de burada yer alacak” dedi.
Bir başka çalışmalarına dikkat çeken Özer, Türkiye’deki markalı ve nitelikli projeleri tüm yabancı yatırımcılara tanıtmak,Türkiye’de yaşayan yabancıların konut alımında başvuracakları rehber bir site olması amacıyla ingilizce olarak hazırlanacak www.realettate.net haber portalını da yakında hayata geçireceklerini ifade etti.