EkonomiMadenci artık 43’ünde emekli!

Madenci artık 43’ünde emekli!

30.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hükümet maden işçileri için önemli kararlar alıyor. Bundan sonra madenciler yıpranma dahil 43 yaşında emekli olabilecek. Erdoğan bunun yük getireceğini savunan bürokratlara, “Sen hiç madene indin mi? İn, o zaman anlarsın” dedi

Madenci artık 43’ünde emekli

Hükümet, madenciler ve taşeronlara yönelik radikal düzenlemeleri içeren “torba” yasa tasarısına son şeklini verdi. Bugün TBMM’ye sunulacak tasarıya göre, madenlerde yeraltında işçiler 6 saatten fazla çalışmayacak ve “4 vardiya” sistemine geçilecek. Maden işçilerinin 55 olan emeklilik yaşı 50’e düşürülecek. Yıpranmalar göz önünde bulundurulduğunda 43 yaşında emekli olabilecek.
Kaza nedeniyle kapanan madenlerde işçiler maaşlarını almaya devam edecek. Devlet kapalı kalan süre için işverenin verdiği maaş kadar işsizlik fonundan ikinci bir maaş verecek. Devletin asli işi olarak görülen işlerde taşeron çalıştırılmayacak.
Bu düzenlemeden 100 bin taşeron etkilenecek. Bu işlere ilgili kamu kurumları sınav açarak işçi alacak. Yardımcı hizmet ve tomografi gibi görüntüleme sektöründe çalışan taşeronların ise tazminat ve diğer alacaklarına devlet güvencesi getirilecek.

‘Sen madene indin mi?’
Hükümet, maden işçileri ve taşeron odaklı çalışma hayatına ilişkin torba yasa tasarısına, Erdoğan’ın da katıldığı toplantıda son şeklini verdi.
Tasarıya ilişkin toplantıda Erdoğan ile bütçeye ek yük getireceğini savunan bürokratlar arasında ilginç bir diyalog yaşandı. Bürokratların getirilen kolaylık ve güvencelerin başta SGK olmak üzere bütçeye ek yük getireceğini söylemesi üzerine, Erdoğan kendisinin madene indiğini ve şartların ağır olduğunu kaydetti. Erdoğan’ın, “Sen hiç madene indin mi? Hangi şartlar altında çalışıyorlar gördün mü? Git madene in görürsün, o zaman anlarsın. O zaman değerlendirebilirsin” şeklindeki çıkışı üzerine bürokratlar suskun kaldı.

Haberin Devamı

Taşeron karmaşası giderilecek mi?

Hükümetin madenciler için açıkladığı tasarıdaki, “asli işlerde taşeron çalıştırılmaması” yönündeki düzenleme, Meclis gündemindeki bir başka düzenleme olan taşeron tasarısı ile çelişti. Taşeron taslağında, kamu kurumlarının ulaştırma, güvenlik, temizlik ve yemek gibi yan alanların dışınki asıl işler için de taşeron şirketle anlaşabilmesinin önü açılıyor. Bu düzenleme, kamu ve özeldeki madenleri de kapsıyor. Ancak madencilik için istisnai hüküm getirilmesi durumunda, sadece bu sektör taşeronlaşma dışında kalacak.
Vardiyaya haftalık ayar
Düzenleme ile ayrıca, yer altında çalışan maden işçileri için haftalık 45 saatlik çalışma süresi azami 38 saate çekilecek. Vardiyaların bu haftalık esasa göre düzenleneceği öğrenildi.

Haberin Devamı

Madende taşeron işçi çalışmayacak
TBMM kulisinde gazetecilerin torba tasarıya ilişkin sorularını yanıtlayan Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, şu bilgileri verdi:
* Devletin özelleştirme yöntemiyle devrettiği maden işletmelerinin hiçbirinde taşeron işçi çalışmayacak. Rödavans yöntemiyle devredilen maden işletmelerinde de kesinlikle taşeron işçi çalıştırılamayacak. Bu ilk kez uygulanacak.
* Devlet en kısa süre içinde maden işletmesinden çekilecek. Devletin sorumluluğu yönetim ve denetim işlemlerinde devam edecek.
* Devlet açısından kamuda, devletin asli işi olarak nitelendirilen işlerde taşeron çalıştırılmayacak. Sadece temizlik, müstahdem gibi yardımcı hizmetler ve tomografi gibi görüntülü teknoloji gerektiren hizmetlerde taşeron çalıştırılabilecek.

100 bin kişi etkilenecek
* Devletin asli işini yapma konumunda olan 100 bin taşeron bu düzenlemeden etkilenecek.
* Yardımcı hizmet ve görüntülü teknoloji hizmetleri gibi genel taşeron sisteminde çalışanların sözleşmeleri üçer yıllık olarak yapılacak.
* Ücretlerin, tazminatların ödenmesinden devlet sorumlu olacak.

301 madenciye şehit maaşı ve yakınına iş

Soma’da ölen 301 aileye sivil şehit statüsünde maaş bağlanacak. Birer yakınlarına kamuda istihdam olanacağı sağlanacak. Sivil şehit düzenlemesinden yararlanamayan 80 civarındaki Soma işçisine kıdemlerinin dolmasına bakılmadan, bir gün dahi sigortalılıkları olması halinde maaş bağlanacak. Nurettin Canikli torba tasarıyla ilgili şu bilgileri de verdi:
* Madenlerde yeraltında çalışma saatleri 8 saatten 6 saate düşürülecek. Vardiya sayısı 4’e çıkarılacak.
* 55 yaşında emekli olan yer altında çalışan madencilerin emeklilik yaşı 50’ye düşürülecek. Yıpranmalar göz önünde bulundurulduğunda yer altında çalışan bir madenci 43 yaşında emekli olabilecek.

6 ay ikramiye verilecek
* Madende yeraltında çalışan işçilere 6 ay ikramiye verilecek. Böylece yeraltındaki madenci bir ay tek bir ay çift maaş alacak.
* Madencilerin SGK’ya olan bütün prim borçları silinecek.
* Kaza olan madende hem işverenden kapalı olduğu süre maaş alınacak hem de devlet sigorta fonu aynı maaşı ödeyecek.